31/10/13

Επιστολή Προέδρου ΕΒΕΧ στους Υπουργούς για τις οφειλές επιχειρηματιών στον ΟΑΕΕ

Την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών για την κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν δέσμευση και κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του ΟΑΕΕ ζητά με επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μαργαρώνης αναφέρει:
«Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία περίπου 350.000 ενεργοί ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ δεν δύνανται να καταβάλλουν τις εισφορές τους, ενώ ταυτόχρονα αδυνατούν να προβούν σε ρύθμιση. Άμεσο αποτέλεσμα αυτού αποτελεί ο αποκλεισμός τους από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη Δημόσια Υγεία, το ίδιο διάστημα όπου το εν λόγω Ταμείο συνεχίζει να χρεώνει τους ασφαλισμένους του για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ αρνείται να την παράσχει.
Με πρόσφατη δε νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 101 του ν. 4172/2013) δημιουργήθηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το «Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο)» με σκοπό μεταξύ άλλων την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των οφειλετών των Ασφαλιστικών Οργανισμών (μητρώο οφειλετών).
Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, η ανεξάρτητη υπηρεσία του ΚΕΑΟ αναμένεται να αποστείλει ομαδικές κατασχέσεις για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει τους οφειλέτες στην εξαθλίωση, καθώς θα στερούνται ρευστού χρήματος, ώστε να καλύψουν τόσο τις προσωπικές όσο και επαγγελματικές τους ανάγκες.
Είναι δε επαίσχυντο το γεγονός ότι με τον ίδιο νόμο ορίζεται ότι: «μετά τη διαβίβαση στο Κ.Ε.Α.Ο. των ληξιπροθέσμων οφειλών κάθε είδους διοικητική ή δικαστική αμφισβήτηση που ασκείται ενώπιον των οικείων Ασφαλιστικών Οργανισμών ή Δικαστηρίων δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα».
Με τις εν λόγω διατάξεις πλήττονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι οδηγούνται στην εξαθλίωση καθώς στερούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία και συγκεκριμένα ρευστά χρήματα και κινητές αξίες φυλασσόμενες στα πιστωτικά ιδρύματα.
Ως εκ τούτου ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί και οι Βουλευτές να παρέμβουν ΑΜΕΣΑ απαιτώντας την κατάργηση των εν λόγω διατάξεων, οι οποίες προβλέπουν την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, την στιγμή που θα έπρεπε να υιοθετούνται λύσεις για την διευκόλυνση των επαγγελματιών εν μέσω οικονομικής κρίσης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates