10/10/13

Σε υποβάθμιση οδηγούνται και οι Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες

H εφαρμογή της πρόσφατης ΚΥΑ (135211/B2/23-9-2013, ΦΕΚ Β 2384/24-9-2013) οδηγεί σε διαθεσιμότητα σημαντικό αριθμό προσωπικού των 8 μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της χώρας, μεταξύ των οποίων 94 βιβλιοθηκονόμους-μέλη των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών τους, καθώς και άλλο προσωπικό υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων πιθανότατα και των ελαχίστων που υποστηρίζουν τις κεντρικές υπηρεσίες του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (διαπραγμάτευση-διαχείρισης των ηλεκτρονικών συνδρομών πρόσβασης στις διεθνείς επιστημονικές πηγές, Συλλογικός Κατάλογος, Διαδανεισμός κλπ).
Ο Σ.Ε.Α.Β. διαπιστώνει ότι η παραπάνω διαδικασία μείωσης εξειδικευμένου προσωπικού θα επιφέρει σημαντικά πλήγματα στη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες πληροφοριακής υποστήριξης προς την ελληνική ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, τόσο του ιδίου, όσο και των Βιβλιοθηκών των 8 Ιδρυμάτων, καθώς αρκετές από αυτές θα μειωθούν ή θα διακοπούν εντελώς. Επιπρόσθετα δε, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα νέων υπηρεσιών που αναπτύσσονται από το Σ.Ε.Α.Β. και τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες στα πλαίσια υλοποιούμενων έργων ΕΣΠΑ, των Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση και Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, όπως αυτές των Ιδρυματικών Αποθετηρίων και των Ακαδημαϊκών Ηλεκτρονικών Συγγραμμάτων, δεδομένου ότι μετά το πέρας των έργων αυτές προβλέπονταν να υποστηριχθούν από το υφιστάμενο προσωπικό των Βιβλιοθηκών.
Τέλος ο ΣΕΑΒ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στα μέλη του προσωπικού του και των Βιβλιοθηκών που απειλούνται από το φάσμα της απόλυσης και της ανεργίας και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων να αναλάβει την πρωτοβουλία της άμεσης ανάκλησης της σχετικής ΚΥΑ και της έναρξης διαλόγου με τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates