11/11/13

Τι δεν κάνουν οι Χανιώτες κτηνίατροι για τα αδέσποτα....Η εξαίρεση που δε γίνεται κανόνας….

   
*το άρθρο αυτό εστάλη αρχικά στα Χανιώτικα Νέα σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας,αλλά το...έκοψε η λογοκρισία!!!!
 
 
Μεγαλωμένη στο εξωτερικό,με πατέρα φιλόζωο-ακτιβιστή,έμαθα από πολύ μικρή να σέβομαι κάθε μορφή ζωής,αναπτύσσοντας ταυτόχρονα μια ιδιαίτερη σχέση με τα ζώα.Όταν λόγω συνθηκών ,μετακόμισα στα Χανιά πριν μερικά χρόνια,εντυπωσιάστηκα από το φυσικό τους κάλλος και σοκαρίστηκα από το πλήθος των αδέσποτων.
Πριν λίγες μέρες-και συγκεκριμένα στο φύλλο της εφημερίδας σας της 7ης Οκτωβρίου-διάβασα ένα άρθρο με τίτλο « Διάσωση εκατοντάδων ζώων  από τους  Χανιώτες κτηνιάτρους ».
Ήταν ένα άρθρο που οποιοσδήποτε φιλόζωος θα ήθελε να ισχύει…Θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική έκθεση ιδεών με θέμα « Πως θα πρέπει να είναι  οι  κτηνίατροι στην Ελλάδα».
Δυστυχώς η αλήθεια  απέχει  πάρα πολύ  , μου φάνηκε διαβάζοντας  το σαν ένα  ωραίο παραμύθι των παιδικών  μου χρόνων.
Οι κτηνίατροι  είναι επαγγελματίες , δεν είναι φιλόζωοι και πολλοί  από αυτούς ακραιφνείς επαγγελματίες και ουδόλως φιλόζωοι.
Εντύπωση μου έκανε επίσης στο άρθρο  σας, ότι δεν υπάρχει  αναφορά σε  κανένα  όνομα συγκεκριμένου κτηνιάτρου.
Μάλλον δεν είναι τυχαία  η μη προσωποποίηση. 


Ποιοι είναι αυτοί οι κτηνίατροι  που  αναλαμβάνουν  την διάσωση  άγριων ζώων, όταν κανείς από αυτούς  δεν εξειδικεύεται  στην θεραπεία τους και ΟΛΑ  στέλνονται  στα ειδικά κέντρα περίθαλψης  εκτός Κρήτης?
Το βλέμμα του γερακιού  που είναι η ανταμοιβή  τους, όπως λένε,  πως μπορεί να τους κοιτάζει με ευγνωμοσύνη  , όταν  δεν μπορούν καν  να τους προσφέρουν  την παραμικρή βοήθεια,  μπαίνουν  αμέσως  στα  καράβια της ΑΝΕΚ  και  αποστέλλονται  κατ ευθείαν  στα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων ?
 
Η «φιλοζωία» των Χανιωτών κτηνιάτρων, είναι η πio  ακριβή σε όλη την Ελλάδα, όταν για την «φιλοζωική» στείρωση  εκατοντάδων αδέσποτων ζώων  η  τιμή κυμαίνεται από  130-160 ευρώ το θηλυκό σκυλί και βαίνει αυξανόμενη παρά την οικονομική κρίση, που έχει  γονατίσει  τους  φιλόζωους πολίτες.
Τέτοιες τιμές, στην Αθήνα  ας πούμε, είναι  τιμές  για ιδιόκτητα  ζώα  και  η  φιλοζωική τιμή  κυμαινεται από 50-  80  ευρώ , με άριστα υλικά.
 
Το Δίκτυο Εθελοντών του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που αναφέρεται  στο άρθρο, δεν είναι και τόσο  εθελοντικό, μιας  και το  κόστος για κάθε  στείρωση  περιλαμβάνει, έξοδα εισιτηρίων, έξοδα διαμονής, φαγητού και όλο το φαρμακευτικό υλικό, αναισθησία κλπ ανέρχεται δηλαδή για κάθε ζώο  σε 100 ευρώ περίπου.
 
Που να βρούν αυτά  τα χρήματα οι φιλόζωοι πολίτες για τα  πάρα πολλές  εκατοντάδες ζώων?
Οι «φιλοζωικές» τιμές των 130  ευρώ και πιο πολύ   για μια στείρωση ,  αποκαλείται εθελοντισμός  των κτηνιάτρων  στα αδέσποτα ?
Ή το  να στειρώσεις  ένα  ζώο  δωρεάν  μπροστά στα εκατοντάδες τον μήνα είναι προσφορά ,  - και αυτό στην πράξη δεν το έχω αντιμετωπίσει  ποτέ-,τους κάνει να  αισθάνονται ότι έχουν κάνει  το  χρέος τους   προς την πόλη  των Χανίων και τον νομό  με τα χιλιάδες αδέσποτα και να υπερβάλλουν ?
Προτιμότερη  θα ήταν η σιωπή.
  .
Πολλοί Χανιώτες κτηνίατροι  έχουν και μια αποστροφή  προς τα αδέσποτα.
Ορισμένοι μάλιστα  τα εξετάζουν στο  πορτ μπαγκαζ  των  αυτοκινήτων και αρνούνται να τα  μεταφέρουν στο  κτηνιατρείο τους, ή όσες φορές αυτό γίνεται  πανικοβάλλονται   στην θέα ενός  βρώμικου , με ψύλλους και μες τα αίματα αδέσποτου.
Μερικές δε φορές πριν το "πιάσουν"  ψεκάζουν μέχρι  και το ...πεζοδρόμιο χωρίς αυτό να οφείλεται  βεβαίως στους  κανόνες  αντισηψίας, που τους κατανοώ  και είναι  απαραίτητοι  .
Αν δε σου συμβεί να δεις ένα τραυματισμένο  ζώο  το Σ/Κ  και πέσεις  στην εφημερία-  που ορθώς  υπάρχει- τότε οι τιμές  είναι  υψηλότερες  λόγω  αργίας!!!!! , σε μια Ελλάδα  χειμαζόμενη, με πτωχοποιημένους πολίτες . 
Άμα δεν έχεις δε να πληρώσεις εκείνη  την στιγμή   αρκετοί  δεν το  αναλαμβάνουν  , με  αποτέλεσμα  ακόμη και τον θάνατο του ζώου
 
Έχουν πεθάνει ιδιόκτητα ζώα, που οι  ιδιοκτήτες τους  είχαν τον οικογενειακό    κτηνίατρό τους, γιατί  εκτός  ωραρίου τους μερικοί κτηνίατροι έχουν το τηλέφωνό τους κλειστό.

Στα κατάγματα  η « φιλοζωική» τιμή  ανέρχεται  στα 300, 500,  και 800 ευρώ.
Πολλοί από  τους συμπαθείς κτηνιάτρους δεν αναλαμβάνουν  αδέσποτο ζώο, αν δεν πληρωθούν « άμπα» και  ο πολίτης  απεγνωσμένος κάνει εράνους  να μαζευτεί το ποσό, που τις περισσότερες φορές είναι αδύνατο  να  συγκεντρωθεί, πολύ περισσότερο όταν  οι τραυματισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο.
Διάβασα με λύπη μου βέβαια στην εφημερίδα σας, ότι κάποιος φιλοζωικός
 σύλλογος σταμάτησε την περίθαλψη των ζώων, λόγω οικονομικής ανέχειας πλέον.
Θα γινόταν αυτό  αν έστω,οι τιμές  των κτηνιάτρων  προς  τα σωματεία , ήταν υποφερτές ?

Στην έκπτωτη  αξιών  εποχή μας οι λέξεις έχουν χάσει  το πραγματικό τους νόημα .
Έχοντας ζήσει  στην Ευρώπη, και γνωρίζοντας από πρώτο  χέρι την έννοια του εθελοντισμού, οι  εθελοντές κτηνίατροι  παρέχουν τα πάντα δωρεάν,έχουν ιδεολογικά  πραγματική αγάπη  στα ζώα με την έννοια ότι  δεν τρώνε  κρέας  ψάρια,  κλπ αλλά ούτε και τα παράγωγά τους, είναι πραγματικοί  φορείς  της έννοιας του εθελοντισμού..


Θυμάμαι ότι μια φορά βρήκα σκυλίτσα, χωρίς σήμανση –σχεδόν γνήσιο πομεράνιαν-στην περιοχή του Carrefour- που εγκυμονούσε.Την πήρα στο σπίτι,την έλουσα,την αποπαρασίτωσα και πήγα να της κανονίσω στείρωση,προσδοκώντας σε καλύτερη τιμή γιατί ήταν αδέσποτη.Δέχτηκα όμως τρομερή επίθεση από τον κτηνίατρο,ότι προσπαθούσα να τον εξαπατήσω καθώς το ζώο ΔΕΝ φαινόταν αδέσποτο.Τελικά δεν έχω καταλάβει….Τα πλένουμε ή δεν τα πλένουμε για να μην νομίσει  κάποιος  κτηνίατρος , ότι τον κοροϊδεύουμε?
Πήγα λοιπόν σε άλλο κτηνίατρο με καλύτερη τιμή και την ώρα του προγραμματισμένου ραντεβού,με πέταξαν στην κυριολεξία έξω γιατί συνέβη κάτι-καθόλου έκτακτο να σημειώσω-στο ζώο μιας εξέχουσας πελάτισσας και αναβλήθηκε η στείρωση του αδέσποτου απλά γιατί….ήταν αδέσποτο.Τελικά μετά από τόσες περιπέτειες το ζώο στειρώθηκε δωρεάν από εθελοντές κτηνιάτρους της αλλοδαπής, τους οποίους  κατηγορούν  οι  Έλληνες , ως απατεώνες , ενώ αντίθετα  είναι  εξέχοντες  κτηνίατροι και  κυρίως Άνθρωποι.  
Βέβαια σε κάθε  κανόνα υπάρχει και η εξαίρεση, αλλά  αυτή είναι σαν την σταγόνα στον ωκεανό, ένας το πολύ  δύο  από  τους συμπαθείς κατά τα άλλα  αυτούς επαγγελματίες.


Προτείνουν οι καλοί  κτηνίατροι την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων.
Το κόστος αγοράς ενός  τσιπ  είναι 3 ευρώ  με εμπορική τιμή,τόσο τα προμηθεύονται. 
Μέχρι τα  20, 25, 30  ακόμη και 40  ευρώ που  είναι η τιμή  για τον καταναλωτή ?
Πόσους πελάτες τους έχουν υποχρεώσει –έχοντας το λιγότερο ηθική  υποχρέωση -να βάλουν microtsip “βάσει της νομοθεσίας, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των αδέσποτων”;
 Πόσα από αυτά είναι καταχωρημένα στην επίσημη βάση δεδομένων;Tι κίνητρα έχουν δώσει αυτοί στους πελάτες τους για το microtsip;
Ο νόμος απαγορεύει επίσης το κόψιμο των αυτιών και των ουρών….Ας μας πουν οι φίλτατοι συμπολίτες μας-κηδεμόνες ντόπερμαν, πιτμπουλ και άλλων  συναφών φυλών, πού έχουν γίνει αυτοί οι ακρωτηριασμοί;Γιατί όσοι «συχνάζουμε» σε κτηνιατρεία έχουμε γίνει πολλές φορές μάρτυρες αυτού του διαπεραστικού και έντονου -όπως του γερακιού- αλλά ταυτόχρονα και πληγωμένου βλέμματος, ζώων που βγαίνουν από τα χειρουργεία ακρωτηριασμένα…Επομένως γίνεται επιλεκτική χρήση του νόμου μόνο και μόνο για να δημιουργούμε εντυπώσεις;

Γνωρίζω, ότι τα φιλοζωικά σωματεία, τα οποία όλα είναι άξια  για τον πραγματικό εθελοντισμό  τους,  κάνουν μαθήματα στα σχολεία.
Δεν άκουσα  να πήγε ποτέ κτηνίατρος  σε  σχολείο για να ενημερώσει  τα παιδιά ή αν έγινε κάποτε  αυτό κάπου, κάποτε  δεν είναι τουλάχιστον  αντικειμενικό  να το γενικεύουμε.
  
Σε συζητήσεις με διάφορους κηδεμόνες σκύλων -όπου τους παροτρύνω να κάνουν στείρωση στα ζώα τους-ακούω συνέχεια είτε ότι αδυνατούν να τα στειρώσουν λόγω του υπερβολικά υψηλού κόστους της στείρωσης (200-300 εως και 400 ευρώ -μισός μισθός δηλαδή ή μια ολόκληρη σύνταξη - είτε ότι «θα το αφήσουν να γεννήσει μια φορά γιατί έτσι τους σύστησε ο κτηνίατρός τους,για το καλό του ζώου(!!!!!!).Με ποια λογική δεν ξέρω.Κτηνίατρος δεν είμαι,αλλά στην εποχή της πληροφορίας,μπορώ να ενημερωθώ για ορισμένα πράγματα.
  
Δε φταίει ο κλάδος σας για τη δημιουργία των αδέσποτων.Και είναι δικαίωμά σας να βοηθάτε ή όχι.
Η δε αρμοδιότητα για τα αδέσποτα  ανήκει  στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Αυτό που  ενοχλεί , είναι  η ωραιοποίηση  της κατάστασης  και η υπερβολή.
  .
  
 


Ευχαριστώ  
Με εκτιμηση
Μαρίνα Μπαξεβάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates