22/11/13

Περιμένουν κοινωνικές αναταραχές λόγω κοινωνικής ανισότητας και ανεργίας σε όλο τον κόσμο

Η ελίτ του πλανήτη, με κριτήριο την έρευνα μεταξύ 1.500 συμμετεχόντων στην παγκόσμια οικονομική διάσκεψη (Davos), φοβάται ότι θα υπάρξουν κοινωνικές εντάσεις  σε πολλές περιοχές της υφηλίου – σαν αποτέλεσμα της υψηλής δομικής ανεργίας πολλών οικονομιών, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, καθώς επίσης των συνεχώς αυξανομένων εισοδηματικών ανισοτήτων.
Το πλέον σημαντικό πρόβλημα φαίνεται να είναι η ανεργία σε πολλές περιοχές του πλανήτη – αφού στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στην Αφρική, καθώς επίσης στη Μέση Ανατολή η πλειοψηφία των ερωτηθέντων το τοποθετεί στην πρώτη θέση (εικόνα που ακολουθεί).
 
 
.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις ανά περιοχή
.
Μόνο στην Ασία, καθώς επίσης στην κεντρική Αμερική τοποθετούνται άλλα προβλήματα πριν από την ανεργία. Ειδικότερα, στη Β. Αμερική προηγούνται οι εισοδηματικές ανισότητες, ακολουθούμενες από την ανεργία και τις ανησυχίες για τις κλιματικές αλλαγές.
Στην Ευρώπη, τα σημαντικότερα προβλήματα είναι κατά σειρά η ανεργία, η χαμηλή ανάπτυξη και η κρίση χρέους, στη Μ. Ανατολή / Β. Αφρική η πολιτική αστάθεια, η ανεργία και η παιδεία, στην Κεντρική Αμερική οι ανισότητες, ο ρυθμός της ανάπτυξης και η παιδεία, στη Ν. Αφρική η φτώχεια και η ανεργία, ειδικά αυτή των νέων, ενώ στην Ασία οι ανισότητες, ο ρόλος της Κίνας, καθώς επίσης οι γεωπολιτικές αντιθέσεις.
Ειδικά όσον αφορά την Ευρώπη, ο φόβος εκτεταμένων κοινωνικών αναταραχών,  προερχομένων από το υψηλό ποσοστό της ανεργίας ανησυχεί την ελίτ περισσότερο από κάθε τι άλλο. Με δεδομένο δε το ότι η ήπειρος απειλείται με ύφεση και το 2014, ενδεχομένως με αποπληθωρισμό, οι ανησυχίες αυξάνονται – ενώ η Γαλλία θεωρείται ως η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, όσον αφορά το ξέσπασμα μεγάλων συγκρούσεων.
Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, 
«Μία γενιά, η οποία ξεκινάει την επαγγελματική της ζωή με μηδενικές μελλοντικές προοπτικές και ελπίδες, θα ακολουθήσει κυρίως τους πολιτικούς που δημαγωγούν και λαϊκίζουν – ενώ δεν πρόκειται να αγωνισθεί για να εξασφαλίσει εκείνες τις δεξιότητες, οι οποίες απαιτούνται σήμερα, στα πλαίσια του εξουθενωτικού παγκόσμιου ανταγωνισμού. Οι άνθρωποι, ειδικά οι νέοι, θα πρέπει να απασχοληθούν παραγωγικά, να εργασθούν δηλαδή έναντι αμοιβών που επιτρέπουν την επιβίωση τους. Διαφορετικά θα διαρρηχθεί η κοινωνική συνοχή, με καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη».
Περαιτέρω, στα τέλη Οκτωβρίου, τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Πορτογαλία, πολλές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική λιτότητας των κυβερνήσεων τους – η οποία «καίει» ένα μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.
Στη Γαλλία αυξάνονται οι φόβοι βίαιων αντιδράσεων, μετά τις πρόσφατες αναταραχές των αγροτών – ενώ η ακροδεξιά, η οποία είναι πλέον το πρώτο κόμμα στη χώρα, προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της στην υπόλοιπη Ευρώπη (όπου διαπιστώνονται πολλές μυστικές συναντήσεις βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων).
Στη Βόρεια Αμερική το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εισοδηματικές ανισότητες – οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική σταθερότητα, ενώ αποτελούν απειλή για τα διεθνή ασφάλεια.
Η απασχόληση, (διάγραμμα που ακολουθεί), η οποία περιορίζεται συνεχώς, παράλληλα με αυτούς που επιβιώνουν με τα κουπόνια διαβίωσης, καθώς επίσης με τη συρρίκνωση της ρευστότητας των μικρομεσαίων, παρά τις τεράστιες αποδόσεις των χρηματιστηρίων και την αύξηση  του ΑΕΠ, εντείνει ακόμη περισσότερο τις εισοδηματικές ανισορροπίες.
.
Δείκτης απασχόλησης προς πληθυσμό.
(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
 
.
Ολοκληρώνοντας, αυτό που επίσης θα μας απασχολήσει στο μέλλον είναι οι εντάσεις στη Β. Αφρική, στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας – λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που επικρατεί στις περισσότερες.
Η αναζωπύρωση του πολέμου στη Συρία δεν αποκλείεται καθόλου (ενεργειακός πόλεμος), ενώ ο ρόλος του Ισραήλ, το οποίο δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη για την απαγόρευση της χρήσης χημικών όπλων, διαθέτοντας μεγάλη επιρροή στις Η.Π.Α. μέσω του χρηματοπιστωτικού θηρίου που εξουσιάζει (πολλές υπερμεγέθεις τράπεζες, καθώς επίσης βασικά στελέχη στις κεντρικές), είναι μάλλον σκοτεινός και καθόλου αμελητέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates