29/12/13

Τσιφλίκι του Μητσοτακέικου το Πολυτεχνείο Κρήτης: η Σύγκλητος αποφάσισε να βραβεύσει τον Κων/νο Μητσοτάκη

Μεγάλο ζήτημα έχει προκύψει στο Πολυτεχνείο Κρήτης με την απόφαση της Συγκλήτου να δώσει το χρυσό μετάλιο του ιδρύματος στον πρώην πρωθυπουργό Κων/νο Μητσοτάκη για την αμφιλεγόμενης αξίας συνεισφορά του στη δημιουργία του ιδρύματος. Σύμφωνα με την εισήγηση της Πρυτανείας που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η απονομή του χρυσού μεταλλίου του Ιδρύματος στον κ. Κων. Μητσοτάκη, γίνεται διότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση και ανάπτυξη του Πολυτεχνείου Κρήτης”, για την “ επί μακρό χρονικό διάστημα συνεισφορά του στο Ίδρυμα και ιδιαίτερα για την εξεύρεση και αγορά του οικοπέδου στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Πολυτεχνείο Κρήτης”, αλλά και διότι “ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει ακόμα και σήμερα, μετά την απόσυρσή του από την πολιτική σκηνή, να ενδιαφέρεται για το Πολυτεχνείο Κρήτης”!
Η απόφαση αυτή σύμφωνα με ακαδημαϊκούς κύκλους, δείχνει ότι είναι στις προθέσεις της νέας Πρυτανείας να διαχειριστεί το Πολυτεχνείο ως ιδιωτικό τσιφλίκι συγκεκριμένων πολιτικών, προωθώντας την ακροδεξιά πολιτική της κυβέρνησης και αυτούς που την εκφράζουν στα Χανιά ενώ χαρακτηρίζεται και ως αντιδεοντολογική. Διαβάστε εδώ την εισήγηση-απόφαση της Πρυτανείας και παρατηρείστε το ύφος με το οποίο "επαινείται" ο πρώην πρωθυπουργός για τη βοήθεια που προσέφερε ως Υπουργός τότε,  κάτι το οποίο ήταν αυτονόητο χρέος για οποιονδήποτε πολιτικό στη θέση του.


Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της κοσμητείας της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων που σε  έγγραφό της προς τη Σύγκλητο αναφέρει:
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της Πρυτανείας να απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο του Πολυτεχνείου Κρήτης στον κ. Κ. Μητσοτάκη. Επειδή μία τέτοια απόφαση από την Σύγκλητο:
1.   Στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό και ιδεολογικό μήνυμα στην κοινωνία αλλά και εντός του Πολυτεχνείου.
2.   Εγείρει   σοβαρά   θέματα   ακαδημαϊκής   δεοντολογίας   σε   σχέση    με   την αιφνιδιαστική διαδικασία που ακολουθήθηκε.
3.   0 δημόσιος διάλογος των δύο τελευταίων ημερών έδειξε πως υπάρχουν έντονα διισταμένες απόψεις για το θέμα στην κοινότητα του Πολυτεχνείου.
Ζητάμε από τη Σύγκλητο του ιδρύματος να παραπέμψει το θέμα για συζήτηση σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα και στα θεσμοθετημένα όργανα της.
Τέλος, εκφράζουμε την ομόφωνη αντίθεση μας στην απονομή του χρυσού μεταλλίου του Π.Κ. στον κ. Κ. Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με τον καθηγητή  φιλοσοφίας του Π.Κ. Δημ. Πατέλη
"Η εν λόγω μεθόδευση και απόφαση πάσχει λόγω σειράς θεσμικών-νομικών, ουσιαστικών (επιστημονικών και παιδαγωγικών) και ηθικών ζητημάτων.
Η μεθόδευση έγινε αυθαίρετα, αιφνιδιαστικά, εν κρυπτώ και παραβύστω, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση και διαβούλευση, με απούσα την κοινότητα του Ιδρύματος παραμονές Χριστουγέννων, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την Κοινή ανακοίνωση των ΔΣ των συλλόγων Διοικητικού προσωπικού, ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ για τον αποκλεισμό συμμετοχής των εκπροσώπων τους σε ψηφοφορία στη Σύγκλητο
Το σκεπτικό της εισήγησης και η όλη επιχειρηματολογία, κινούνται επιεικώς στο επίπεδο μιας φαιδρής ελαφρότητας, που δεν προσιδιάζει σε λόγο πανεπιστημιακού επιπέδου." 
 "Η επιλογή της βράβευσης του συγκεκριμένου προσώπου, τονίζει ο κ. Πατέλης, στη συγκεκριμένη συγκυρία,εμπεριέχει πολλαπλούς συμβολισμούς, κάθε άλλο παρά τιμητικούς για τις σκοπιμότητες, τα κριτήρια και το όλο ηθικοπολιτικό μήνυμα που εκπέμπει. Η χώρα και η πανεπιστημιακή παιδεία ταλανίζονται από μια κρίση και συγκεκριμένου τύπου πολιτικές διαχείρισής της, που επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα, αντίστοιχα με αυτά πολεμικής περιόδου. Το εν λόγω πολιτικό πρόσωπο, προφανώς δεν έχει την παραμικρή σχέση με δημιουργική ερευνητική συνεισφορά στην εν γένει επιστήμη, πολλώ μάλλον δε - στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το Ίδρυμά μας."
Σύμφωνα με καθηγητή Νομικής Σχολής ο οποίος ρωτήθηκε για το θέμα, η απόφαση της συγκλήτου εκτός από αντιδεοντολογική είναι και παράτυπη:

η απονομή μεταλλίου σε οποιονδήποτε από ακαδημαϊκό Ίδρυμα, θα πρέπει λογικά να διέπεται αναλογικά από τη ρύθμιση που αφορά στην απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα. Αυτή η τελευταία, όμως, επιτρέπεται, μόνον εφόσον πληρούται τουλάχιστον μία από τις δύο προϋποθέσεις:

α) είτε ο τιμώμενος έχει συμβάλει στην πρόοδο της επιστήμης που καλλιεργείται στο αντίστοιχο ακαδημαϊκό Τμήμα. Είτε

β) έχει να επιδείξει αναμφίβολα κάποια σπουδαία υπηρεσία στο ελληνικό Έθνος.

Εξ αντιδιαστολής προκύπτει ότι καθόλου δεν αρκεί ο πιθανός τιμώμενος απλώς να κατάγεται από τον ίδιο τόπο όπου εδρεύει το ΑΕΙ που σκέπτεται να του απονείμει την εν λόγω τιμή! Ούτε βέβαια αρκεί ότι το πρόσωπο αυτό τυχαίνει να είναι πατέρας τέκνων που επίσης επιδίδονται στην πολιτική και μάλιστα στην ίδια πολιτική παράταξη με εκείνον!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, ως προς την πρώτη προϋπόθεση, είναι απολύτως βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης ουδεμία συμβολή είχε ποτέ του στην πρόοδο των επιστημών που καλλιεργούνται σε Πολυτεχνική Σχολή. Απεναντίας, ως προς τη δεύτερη προϋπόθεση, είναι λίαν αβέβαιο -το γράφω όσο πιο κομψά δύναμαι- κατά πόσο η συνολική πολιτεία του συγκεκριμένου πολιτικού έχει εισφέρει κάποια αξιοθαύμαστη υπηρεσία στην πολιτική ζωή της χώρας.

Αλλά ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ως τέτοιο δεν επιτρέπεται ηθικά να πολιτικολογεί, να εμπλέκεται έστω και εμμέσως στον τρέχοντα πολιτικό βίο, σύγχρονο ή πρόσφατο. Ούτε βέβαια να κάνει διακρίσεις μεταξύ πολιτικών προσώπων, αναγκαστικά ταυτισμένων με ορισμένη πολιτική παράταξη."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates