26/12/13

Γήπεδο του golf θέλει η Ενωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων στο αεροδρόμιο του Μάλεμε

Σε Γήπεδο του Γκόλφ προτείνει να μετατραπεί η Ενωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων το Αεροδρόμιο του Μάλεμε, του οποίου η  "ιστορικότητά" αποτέλεσε επιχείρημα του Δήμου Πλατανιά προκειμένου να αποφευχθεί η εκποίησή του. Η Ενωση σε άρθρο της με θέμα "Τουριστική ανάπτυξη και golf" ακυρώνει κάθε προσπάθεια του Δήμου Πλατανιά να προστατεύσει το αεροδρόμιο του Μάλεμε και προτείνει ουσιαστικά την εκποίησή του σε ιδιώτες, αφού είναι μάλλον προφανές πως μια τέτοια επένδυση δεν μπορεί να γίνει από το δημόσιο στην περιοχή.

Τουριστική Ανάπτυξη και golf

Το 2013 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Δίχως αμφιβολία, η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, η πολιτική σταθερότητα αλλά και οι ανταγωνιστικές τιμές των ξενοδοχείων δημιουργούν την επιθυμία των ξένων να ανακαλύψουν και να επισκεφτούν ξανά την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες γίνεται πολύς λόγος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Εμείς στην Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων θεωρούμε ότι προαπαιτούμενο για την επιμήκυνση είναι η μείωση των τελών στα αεροδρόμια τους μήνες Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο, η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού όπως ο Αθλητικός, με αιχμή του δόρατος την ανάπτυξη γηπέδου golf.

Στο σημείο αυτό θα σταθούμε δεδομένου ότι υπάρχουν εκτάσεις κατάλληλες για golf στο Νομό Χανίων και για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ανάπτυξης παρά μόνο γενικόλογες θεωρίες.

Συγκεκριμένα θεωρούμε το αεροδρόμιο του Μάλεμε ως ιδανικό σημείο ανάπτυξης ενός γηπέδου golf.

Βρίσκεται στον κύριο τουριστικό άξονα, δυτικά των Χανίων, έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα ότι είναι παραθαλάσσιο, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό στους golfers, ενώ υπάρχει έτοιμη μια τεράστια υποδομή ξενοδοχειακού χαρακτήρα, ικανή να το υποστηρίξει (μόνο τα μέλη της Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων απαριθμούν 23.000 δωμάτια). Παράλληλα να σημειωθεί ότι τα νερά του βιολογικού καθαρισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση του .

Φυσικά ο ιστορικός χαρακτήρας του αεροδρομίου πρέπει να παραμείνει, και στα υφιστάμενα κτίρια να αναδεχθούν γεγονότα ιστορικά με φωτογραφίες, video κτλ, εκείνης της περιόδου, ώστε η μνήμη όλων αλλά και των επισκεπτών μας να παραμείνει ζωντανή και να θυμόμαστε με θαυμασμό το γεγονός που άλλαξε την πορεία του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

Αντιλαμβανόμεθα, ότι ο τεράστιος αυτός χώρος εύκολα μπορεί να γίνει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ δήμων, κατοίκων, φορέων κτλ και όλοι μιλάνε γενικά και αόριστα για κάποια ανάπτυξη.

Ανάπτυξη όμως με κοινωνικό και οικονομικό όφελος γίνεται μόνο όταν υπάρχουν επενδύσεις. Και για να υπάρχουν επενδύσεις πρέπει να υπάρχουν κεφάλαια.

Επειδή το τελευταίο είναι είδος εν ανεπάρκεια στην χώρα μας μια πρόσκληση ενδιαφέροντος σε μεγάλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη γηπέδων golf θα μας έδινε μια σαφή εικόνα των προθέσεων τους και των προοπτικών που ανοίγονται με αυτή την επένδυση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον επενδυτή ο οποίος ως αντάλλαγμα θα αναλάβει την διαχείριση του γηπέδου για 20-30 χρόνια.

Άλλωστε και για την τοπική οικονομία είναι καλό μια διεθνούς εμβέλειας εταιρία να αναλάβει την υλοποίηση αυτού του σχεδίου και την διαχείριση του ενώ παράλληλα και οι ίδιοι οι επενδυτές θα αισθάνονται ασφαλείς αφού θα έχουν την υποστήριξη 23.000 ξενοδοχειακών δωματίων άριστων προδιαγραφών όπως και ενοικιαζομένων δωματίων επίσης υψηλής ποιότητας.

20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες υψηλού εισοδήματος, ταξιδεύουν για golf , 12 μήνες το χρόνο. Στην Νότια Ισπανία, Costa del Sol, υπάρχουν 100 γήπεδα golf, μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή και έχουν δημιουργήσει μια τεράστια τουριστική βιομηχανία με σημαντικά οικονομικά οφέλη απασχόλησης χιλιάδων ανθρώπων όλο το χρόνο και οικονομική ευμάρεια. Παράλληλα ας κοιτάξουμε γειτονικές χώρες όπως Τουρκία, Κύπρος και Πορτογαλία για να δούμε τα αποτελέσματα και το επίπεδο προσέλκυσης πελατών αυτών των επενδύσεων και ας λάβουμε υπόψη , βάση δημοσιευμάτων , ότι ετοιμάζεται γήπεδο golf και στον γειτονικό Νομό του Ρεθύμνου .

Την ώρα που έχουμε έτοιμο ένα χώρο ¨φιλέτο¨, για golf ας μην αναλωνόμαστε σε γενικόλογες θεωρίες αλλά ας δούμε πως αναπτύσσουν τον τουρισμό και την οικονομία τους άλλες χώρες.

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μπορεί να επιτευχτεί μόνο με τέτοιου είδους επενδύσεις.

Η απασχόληση θα βελτιωθεί μόνο με περισσότερους μήνες δουλειάς.

Η ρευστότητα στην οικονομία μας θα βελτιωθεί μόνο με την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού.

Τελειώνοντας, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ασχοληθούν με την πρόταση μας για την αξιοποίηση του αεροδρομίου στο Μάλεμε για ανάπτυξη γηπέδου golf και να βοηθήσουν έτσι στα μέγιστα στην ανάπτυξη του νομού μας.

Απλά να θυμίσουμε ότι μετά την εξαιρετική επένδυση στην Μεσσηνία με γήπεδο golf οι πτήσεις charter ξεκινούν αρχές Μαρτίου και τελειώνουν το Νοέμβριο. Όλα αυτά σε μια περιοχή που τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται τουριστικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates