23/1/14

Πορτρέτα Ελλήνων Αρχιτεκτόνων στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Το ερχόμενο Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014, ώρα: 11.00΄, ξεκινά στο Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, η σειρά προβολών ντοκιμαντέρ αρχιτεκτονικής, που η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών αφιερώνει στη μνήμη του Γιάννη Περτσελάκη, βασικού συντελεστή του έργου της.

Η πρώτη διπλή προβολή αφορά στο έργο δυο πολύ σημαντικών Ελλήνων αρχιτεκτόνων του 20ού αιώνα, του Αριστομένη Προβελλέγιου και του Δημήτρη Πικιώνη, όπως αυτό αποτυπώνεται στην σειρά Πορτρέτα και διαδρομές Ελλήνων αρχιτεκτόνων, παραγωγή της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης (2008).

Την προβολή θα προλογίσει η αρχιτέκτων Κατερίνα Περτσελάκη. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.




Αριστομένης Προβελέγγιος: Ο Δον Κιχώτης της οδού Κυκλάδων
Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 27.24 λεπτά

Ο Βασίλης Μωϋσίδης σκηνοθετεί το ντοκιμαντέρ Ο Δον Κιχώτης της οδού Κυκλάδων παρουσιάζοντας τον Αριστομένη Προβελέγγιο (1914-1999), τον μεγάλο έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμο. Με οικογενειακά βιώματα και εμπειρίες που τον εντάσσουν στις ιδέες της Αριστεράς, ο βίος του Προβελέγγιου ήταν βαθιά πολιτικός. Εργάστηκε στην Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία, δίπλα στον Le Corbusier και αφιέρωσε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του κυρίως στη διδασκαλία. Βίωσε με πόνο την καταστροφή του αττικού τοπίου, την οποία αγωνίστηκε σχεδόν με αυτοθυσία να ανακόψει. Έγραψε και δίδαξε με πίστη στην ελευθερία, πλαισιώνοντας τους νέους με το ήθος και το πνεύμα του, κερδίζοντας έτσι το σεβασμό και την αγάπη τους.

Δημήτρης Πικιώνης: Ελιμπίσθηκα το ανέφικτο
Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 27.07 λεπτά

Ο Δημήτρης Πικιώνης (1887-1968), ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες αρχιτέκτονες, ακαδημαϊκός, με πλούσιο ζωγραφικό, ποιητικό και συγγραφικό έργο, παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ του Άγγελου Κοβότσου, με τίτλο Ελιμπίσθηκα το ανέφικτο. Η υποβλητική φωνή του αρχιτέκτονα συντροφεύει την αφήγηση της κόρης του Αγνής, αλλά και του μαθητή του Δημήτρη Αντωνακάκη, ο οποίος, καθώς περιηγείται το λόφο του Φιλοπάππου, θυμάται το δάσκαλό του και δημιουργό της διαμόρφωσης του χώρου γύρω από την Ακρόπολη, του Παιδικού Κήπου της Φιλοθέης, του Δημοτικού Σχολείου στα Πευκάκια και της ουτοπικής Αιξωνής.

Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να περιηγηθούν την περιοδική έκθεση του ΙΜΚ με τίτλο: Η Κρήτη από τον 19ο στον 20ό αιώνα. Οικονομία και κοινωνία.


www.historical-museum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates