14/4/14

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Σαν υποψήφιος στην περιφέρεια με τον συνδυασμό “Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης” με επικεφαλής αντιπεριφερειάρχη Χανίων τον Γ. Αγοραστάκη επισκεφθήκαμε τις τελευταίες μέρες θεσμικούς φορείς και Οργανώσεις του Αγροτικού χώρου.
Αυτό που τελικά απεκόμισα σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις μετά από τοποθετήσεις, συζητήσεις και γνώμες με αγρότες και υπηρεσιακούς υπαλλήλους του Νομού μας είναι:
Όλη η επικοινωνιακή δραστηριότητα της σημερινής αρχής της περιφέρειας Κρήτης, στον Αγροτικό τομέα, εξαντλήθηκε σε πανηγυρικές εκθέσεις, συναντήσεις και συμμετοχές για «προώθηση» των Κρητικών προϊόντων. Η ίδια λογική επικράτησε και στις εκδηλώσεις στα πλαίσια της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης» που η ίδια προσπάθησε να δημιουργήσει.
Τίποτε το μεμπτό για την όλη προσπάθεια αν δεν υπήρχε, το ίδιο διάστημα, η παντελής απουσία της περιφέρειας από την παραγωγική διαδικασία του τομέα με τους αγρότες «αφημένους» στη μοίρα τους. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας με τα Αγροτικά-Κτηνοτροφικά Γραφεία Ανάπτυξης έχουν κυριολεκτικά «ρημάξει», οι Γεωτεχνικοί που απέμειναν μετριούνται στα δάκτυλα της χειρός, οι αγρότες τους βλέπουν πλέον με «κανοκιάλι», τα ερευνητικά ιδρύματα κλείνουν ή έχουν μείνει στην ουσία σφραγίδες, οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα είναι άγνωστες στους αγρότες με αποτέλεσμα ο καθένας να κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι έρμαιο των περιστάσεων χωρίς καθοδήγηση, συντονισμό και στόχους. Ο συνεταιριστικός τομέας έχει καταρρεύσει, οι υποδομές του ξεπουλιούνται σε τράπεζες και ιδιώτες η κινδυνεύουν να αλλάξουν χρήση. Γι αυτή την πραγματικότητα η Περιφέρεια Κρήτης σφυρίζει αδιάφορα στον αέρα.
Η περιφέρεια αποδείχτηκε πολύ ικανή στις δημόσιες επαφές και συναντήσεις «πούλησε» σχεδόν όλο το λάδι μας σε Κινέζους, Ρώσους, Πολωνούς, Ουκρανούς κ.α. και μάλιστα στην ύστατη προσπάθεια της, τον τελευταίο χρόνο, κατάφερε να «πουλήσουμε» και μέρος της Ισπανικής παραγωγής. Την ίδια στιγμή όμως φαίνεται ανίκανη να οργανώσει την δακοκτονία και κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην έχουμε την «πρώτη ύλη» που θα μας επιτρέψει να τηρήσουμε τις εμπορικές συμφωνίες που η ίδια με τόσο «κόπο» σύναψε.
Γιώργος Καλλιτεράκης
Γεωπόνος Βιοκαλλιεργητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates