10/4/14

Ο αυτοδιοικητο-κτόνος

του Γιώργου Γυπάκη

Eίναι φυσικό να θέλει ο κ. Σκουλάκης να μας πείσει ότι το δίλλημα "μνημονιακός - αντιμνημονιακός" δεν έχει καμιά σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως διακύρητε προχθες από το βήμα του Δημοτικού μας Κήπου. Κι ο ίδιος θα θέλει να ξεχάσει ότι μοιράζεται την πατρότητα των χειρότερων νόμων που έχουν ψηφιστεί ποτέ για την τοπική αυτοδιοίκηση.  
Σύμφωνα με τον νόμο 3845 του ΦΕΚ 65/2010 γνωστού και ως μνημόνιον,τον οποίον ψήφισε όταν ήταν βουλευτής, απαγορεύονται  όχι μόνο  οι προσλήψεις, αλλά και η ανανέωση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.  Σε εφαρμογή του μνημονίου δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις 13.500 συμβασιούχων οι οποίες έληγαν το 2011. Καθώς οι περισσότεροι από αυτούς απασχολούνται στην καθαριότητα, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τις επιπτώσεις που υπήρξαν στο συγκεκριμένο τομέα. Χάρη και στην ψήφο του κ. Σκουλάκη.
Εξαιτίας της μείωσης των πόρων, πολλοί Δήμοι βρέθηκαν αργότερα υπερχρεωμένοι.  Έτσι οι δήμοι αδυνατούν να επιτελέσουν το αυτοδιοικητικό τους έργο και οδηγούνται  στην αγκαλιά των ΣΔΙΤ,  στις συμπράξεις δηλαδή με τον ιδιωτικό τομέα.
Οι δεσμεύσεις οι οποίες απορρέουν από την εφαρμογή του μνημονίου και αφορούν στην περικοπή των κονδυλίων είναι ξεκάθαρες. Ήδη μέχρι 31/8/10 είχαν περικοπεί  515.οοο.οοο ευρώ από κονδύλια που αφορούσαν σε έργα και λειτουργικές δαπάνες, εκ των οποίων 315.000.000 από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και 200.000.000 από τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ).
Ακόμη χειρότερα, σε επίπεδο περιφερειών το μνημόνιο κατορθώνει να οδηγήσει τις 13  αυτές διοικητικές μονάδες σε απευθείας συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξεύρεση κονδυλίων. Έτσι παρακάμπτεται  και απαξιώνεται ο ρόλος του εθνικού κράτους, και οδηγούνται επίσης οι περιφέρειες σε ανταγωνισμό μεταξύ τους.
Μην κρατώντας ούτε τα προσχήματα για το πώς βλέπει το μνημόνιο την τοπική αυτοδιοίκηση, έχει εγγραφεί ξεκάθαρα στο περιεχόμενό του, και συγκεκριμένα στη σελίδα 1349, η πρόνοια κατά την οποία τα τρία έτη 2011, 2012 και 2013 προβλέπεται η περικοπή πόρων ύψους  500.000.000 ευρώ ανά έτος από τον Καλλικράτη. 
 Η εφαρμογή του Καλλικράτη συνιστά την επιβολή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στους δήμους, του μοντέλου δηλαδή κατά το οποίο υποχρεώσεις της κεντρικής εξουσίας για ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν παροχή σε τομείς όπως είναι η υγεία και η παιδεία «αποσυγκεντρώνονται». Η λογική αυτή έχει οδηγήσει στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν για παράδειγμα τα ΚΑΠΗ,  οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων. Μη έχοντας τα ανάλογα κονδύλια, παρατηρούνται προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους, μιας και η αδυναμία πρόσληψης διδακτικού προσωπικού από τη μια, όσο και η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών από την άλλη, έχουν οδηγήσει στην αδυναμία των δήμων να κάνουν δεκτές τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τους γονείς. Ταυτόχρονα,  αυξήθηκαν τα τροφεία για τους συγκεκριμένους σταθμούς.
Αν μετά απ όλα αυτά ο κ. Σκουλάκης επιμένει πως τα μνημόνια δεν έχουν καμιά σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε πρέπει να του πούμε πως κι ο ίδιος δεν έχει καμιά σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

 Υ.Γ. Ας του θυμίσουμε ότι ο παλιός του αρχηγός ΓΑΠ, στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του. Τότε λοιπόν ήταν πολιτικοποιημένες οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Τώρα γιατί δεν είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates