14/4/14

Απαραίτητο ένα «Δίκτυο Πολιτιστικών Διαδρομών» για το σύνολο του Δήμου Χανίων

 Τα προβλήματα του Βαρύπετρου  συζήτησαν το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου κάτοικοι της περιοχής   με τον υποψήφιο δήμαρχο  Γιάννη Σαρρή και μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Πρώτα ο Άνθρωπος».
Από τους κατοίκους τέθηκε με έμφαση το θέμα του αρχαιολογικού χώρου στον Κάστελο, το δικό τους «Βατοπαίδι» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Καμία μέριμνα από τις υποστελεχωμένες αρχαιολογικές υπηρεσίες, ούτε ένας φύλακας στην περιοχή, ούτε καν μια πινακίδα που να κατατοπίζει στοιχειωδώς τον επισκέπτη, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των κατοίκων να μη γνωρίζουν καν την ύπαρξη του χώρου. Αντί να προστατευτεί και να αναδειχτεί, ο χώρος καταστρέφεται από σειρά ενεργειών, όπως το υπέρογκο οικοδόμημα της Ι.Μ. Χρυσοπηγής δίπλα στα τείχη, η καλλιέργεια πάνω στα αρχαία, οι αυθαίρετες περιφράξεις που αποκόβουν μέρος του αρχαιολογικού χώρου και οι επεμβάσεις στα σπήλαια της περιοχής. Από την πλευρά της Πρωτοβουλίας πολιτών δηλώθηκε το τέλος ανοχής απέναντι στην πολύχρονη λεηλασία του πολιτισμού, των αρχαιοτήτων και της φύσης της περιοχής και τέθηκε η ανάγκη δημιουργίας  ενός «δικτύου πολιτιστικών διαδρομών» που να αναδεικνύει  το σύνολο των πολιτιστικών στοιχείων του δήμου – αρχαιολογικοί χώροι, σπήλαια, φαράγγια, κάστρα, τοπική παράδοση – και να τα αξιοποιεί προς όφελος των πολιτών και όχι του κέρδους.  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Σαρρής  δήλωσε ότι «για τη  διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τη θέση της δημοτικής αρχής, αν χρειαστεί, δε θα φοβηθούμε τη σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα» .
 Μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε και η χρήση γης στην περιοχή. Ως τμήμα του κάμπου, το Βαρύπετρο διατηρεί σημαντική πρωτογενή αγροτική παραγωγή, αλλά  κινδυνεύει να μετατραπεί σε «σκουπιδότοπο του δήμου» όπως αναφέρθηκε, με τη μεταφορά εκεί μιας σειράς οχλουσών δραστηριοτήτων.  Επισημάνθηκε η ανάγκη να προχωρήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός στην περιοχή και το νερό της λίμνης της Αγιάς κατά προτεραιότητα να καλύπτει τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα, καθώς η άρδευση των καλλιεργειών – τη στιγμή που φαραωνικά τουριστικά έργα στο νησί απορροφούν τεράστιες ποσότητες νερού – είναι επισφαλής. Συζητήθηκε τέλος,  η ανάγκη αξιοποίησης της περιουσίας του γεωργικού συνεταιρισμού και ειδικά του παλαιού ελαιουργείου και του περιβάλλοντα χώρου, που παραμένει εγκαταλειμμένο, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί είτε παραγωγικά, είτε για τη δημιουργία ενός χώρου αναψυχής και πολιτισμού παράλληλα με υποδομές πρωτοβάθμιας υγείας που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Και καθώς τα προβλήματα εγκατάλειψης των περιαστικών δήμων δεν έχουν τέλος, οι κάτοικοι έθεσαν ακόμα μια σειρά ζητήματα, όπως η έλλειψη συγκοινωνιακής σύνδεσης με το κέντρο της πόλης, τα αυξημένα δημοτικά τέλη που σήμανε για το Βαρύπετρο ο Καλλικράτης, η έλλειψη γυμνασίου στην περιοχή που αναγκάζει τους μαθητές να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, η υπερσυγκέντρωση των δημοτικών υπηρεσιών στο κέντρο την ώρα που το παλιό δημαρχείου Θερίσου μένει άδειο και πολλά άλλα.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την δέσμευση μιας μόνιμης και αμφίδρομης σχέσης της Πρωτοβουλίας Πολιτών με την περιοχή, σχέσης εμπιστοσύνης, σχέσης ενεργής,  που να εμπλέκει , μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και διαδικασίες βάσης, τους ίδιους τους πολίτες στην χάραξη λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μακριά από τις λογικές της ανάθεσης πως ως τώρα μεταχειρίστηκαν όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates