27/4/14

Η ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ

Εχω να κάνω μιαν επίσημον πρότασιν εις την Γαληνοτάτην Δημοκρατίαν της Περιφέρειας Κρήτης και εις τας Πολιτείας Χανίων, Ακρωτηρίου και Σούδας και εις τους ειδικούς, ους ο Θεός επροίκισεν με έπαρσην και πνεύμα βαθύ και επιστημονικά τεκμηριωμένον.
Διατί λέγωμεν εις υμάς να ηθέλετε μετά βίας να κατασκευάσετε οδόν φαρδύν, μακρύν και τόσον μισητόν εις τους χωρικούς, ους υποψιάζομαι ότι θα πρέπει να οδηγήσετε εις λαιμητόμον ή εις τα σκοτεινάς φυλακάς του Ιτζεδίν εαν δε συμμορφωθοιύν εν τέλει με τας υποδείξεις, ίνα συνδέσετε την Εθνικήν Οδόν με την πεδιάδαν του Ακρωτηρίου Μελέχας όπου σταθμεύωσιν αεροσκάφη, διαστημόπλοια και άλλα ιπτάμενα είδη;
Ιδού λοιπόν η λύσις: ποιήσατε λέγωμεν εις υμάς, μίαν οδόν δια μίας αερογέφυρας η οποία θα ίπταται της θαλάσσης του κόλπου της Σούδας ίνα συνδέσετε εις μίαν ευθείαν την Εθνικήν Οδόν και την προλεχθείσα πεδιάδα την καλουμένην "αεροδρόμιον", ώστε όλοι θα ευχαριστηθώσιν τα μάλα.
Το κόστος κατασκευής θα καταστή ανάλογον προς αυτό των απαλλοτριώσεων της έτερης περιπτώσεως καίτοι η μελέτη θα κοστίσει περισσότερον προς τέρψιν μελετών και μιζαδόρων μεσολαβητών.
Η ταχύτητα προσβάσεως από και προς τα δύο σημεία καταλήξεως θα είναι πολύ μεγαλύτερη προς τέρψιν των Ρεθεμνιωτών οι οποίοι κόπτονται δια την ταλαιπωρίαν των επισεπτών των.
Η κυβέρνησις θα έχει πλέον το ιδικόν της μέγα έργον να χαίρεται και να καμαρώνει εις αντιδιαστολήν με την γέφυραν του Ρίου Αντίριου άλλης κυβερνήσεως. Μέγα έργον πράγματι, το οποίον θα ακουστεί εις τα πέρατα της οικουμένης ως το 8ον μέγα θαύμα του πολιτισμού μετά τας πυραμίδας της Αιγύπτου, τον Κολοσσόν της Ρόδου και ούτω καθεξής. Και θα το γνωρίσουν οιβάρβαροι λαοί και θα συρρεύσουν κατά εκατομμύρια δια να το θαυμάσουν καίτοι αποφέροντας μέγα πλούτον εις τας ταμιακάς μας μηχανάς.
Ω, θαύμα θα λέγουν "μετά τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνος ιδού, η κρεμαστή γέφυρα της Σούδας"!

Γεώργιος Κατακουζηνός Γυπάκης, Λόγιος

Υ.Γ. Αλλη φορά θα σας είπω και δια τον Σιδηρόδρομον της Κρήτης, το Χιονοδρομικόν Κέντρον της Παλαιάς Πόλεως, το Μετροποντίφηκα και το Αντιβλακικό Υπόγειο Καταφύγιο των Χανίων.

Αρθρο στο Ημερολόγιο Ακρωτηρίου το Δεκέμβρη του 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates