23/5/14

Πώς οι άνθρωποι του Σκουλάκη κατέστρεψαν την πλατεία του Σταυρού - ποιά ήταν η δική μας πρόταση

του Γιώργου Γυπάκη
Απαράδεκτες επεμβάσεις με κακόγουστες κατασκευές στην πλατεία του Σταυρού, κατά παράβαση της μελέτης σύμφωνα με την οποία έγινε η ανάπλαση και φυσικά, με την ανοχή των τοπικών συμβούλων Κουνουπιδιανών και της (απερχόμενης ελπίζω) δημοτικής αρχής, έδωσαν το τελικό χτύπημα στο να καταστραφεί αισθητικά, το τουριστικό κέντρο του Ακρωτηρίου και μία από τις ομορφότερες παραλίες των Χανίων. Το πράγμα χειροτέρεψε τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές, προφανώς πρόκειται για μία ακόμα λαμογιά - ρουσφέτι της μαφίας των Σκουλάκηδων.
Ο Σταυρός, υποβαθμίζεται συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια ενω θα μπορούσε, μετά την ανάπλαση της πλατείας να μετατραπεί, ανέξοδα σχεδόν αλλά με λίγη φαντασία, σε ένα παραθεριστικό και τουριστικό κέντρο υψηλού επιπέδου, το επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης του Ακρωτηρίου. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τα κοινά όλα αυτά τα χρόνια, δε γνωρίζουν τίποτα για την αξιοποίηση των δημοτικών χώρων εκτός από το τους "τσιμεντοποιούν" να τους μετατρέπουν σε αναψυκτήρια, να επιτρέπουν κάθε λογής αυθαιρεσίες και καταπατήσεις ή να τους ξεπουλάνε σε ιδιώτες εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Εχω καταθέσει εδώ και πολλά χρόνια την πρότασή μου -και στις δημοτικές αρχές του Ακρωτηρίου- που απορρίπτει τη λύση του αναψυκτηρίου το οποίο λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις όμορες επιχειρήσεις.
Η κεντρική παραλία του Σταυρού, εκτός από κατάληξη της "ορεινής διαδρομής" μέσω των Μοναστηριών και μιας ποδηλατικής διαδρομής (Χωραφάκια - Σταυρός - Τερσανάς) είναι ένας πυρήνας δραστηριοτήτων. Ένα πληροφοριακό περίπτερο στο κτίριο της πλατείας (που θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως δημοτικό αναψυκτήριο), θα αναδείκνυε το αρχαίο λατομείο και την ιστορία του και θα μπορούσε να αποτελεί πόλο για έναν πιο εξειδικευμένο τουρισμό δίνοντας πληροφορίες για τη γεωτεκτονική μορφολογία του Ακρωτηρίου που είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες στη νότια Ευρώπη, αλλά και ως κέντρο τουριστικών πληροφοριών για όλο το Ακρωτήρι, που θα παρέχει πληροφορίες για τα καταλύματα της περιοχής, τις διαδρομές και τα αξιοθέατα του Ακρωτηρίου. Θα μπορούσε ακόμα να δημιουργηθεί μια εμπορική δράση που θα περιλαμβάνει από ενοικίαση ποδηλάτων μέχρι οργάνωση μικρών εκδρομών με βάρκα γύρω από το βουνό του Σταυρού. Μια εν πλω διαδρομή θα αξιοποιούσε τη μοναδική βραχώδη μορφολογία ως το φαράγγι του Αγίου και ακόμη πιο πέρα, ως τα Σεϊτάν λιμάνια.
Εχουμε αναφερθεί στο πώς θα μπορούσε να αναβαθμιστεί η περιοχή του Σταυρού με δενδροφυτεύσεις και εξωραϊσμούς, ώστε να αναδειχθεί ένας πιο "ελίτ" χαρακτήρας στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη και την ύπαρξη των όποιων ξενοδοχειακών υποδομών υπάρχουν εδώ. Δενδροφυτεύσεις με τα ανάλογα είδη θα δημιουργήσουν στα πρανή των δρόμων μια αίσθηση δροσιάς, καταλύοντας το ξερό τοπίο και προκαλώντας στους τουρίστες την αίσθηση μιας νοικοκυρεμένης, υψηλού επιπέδου ζωής, παραθεριστικής περιοχής, αντί της μίζερης, πρόχειρης, υποβαθμισμένης εικόνας που δίνει τώρα η περιοχή, παρά τους χωρίς σχέδιο και μεμονωμένους εξωραϊσμούς που έχουν γίνει ρουσφετολογικά .
Δυστυχώς, οι ψηφοφόροι δε μας προτίμησαν, έτσι κι αυτή η πρόταση που συμπεριλάβαμε στο πρόγραμμα της Πρωτοβουλίας Πολιτών θα πάει χαμένη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates