20/3/12

Θα γεμίσουν ΑΠΕ ακόμα και τα νησάκια της Κρήτης

Πηγή: Νέα Κρήτη
Δε φτάνει, όπως φαίνεται, η έκταση της Κρήτης στους υποψήφιους επενδυτές ΑΠΕ, και ζητούν τώρα, πέρα από τα "δάση" από ανεμογεννήτριες από άκρη σε άκρη της μεγαλονήσου, να εγκαταστήσουν αιολικά πάρκα ακόμα και στα μικρά νησάκια που βρίσκονται απέναντι από τις κρητικές ακτές. Και μάλιστα όχι σε όποια-όποια νησάκια, αλλά σε κηρυγμένους προστατευόμενους αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι η νήσος Ντία και οι Διονυσάδες στη Σητεία!
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό, αφού τα σχετικά επενδυτικά αιτήματα φιγουράρουν φαρδιά-πλατιά στον ενεργειακό χάρτη των ΑΠΕ στην Κρήτη, όπως τον έχει διαμορφώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στο νέο ανανεώσιμο λοιπόν χάρτη της ΡΑΕ έχει μπει πάνω στην Ντία η χαρακτηριστική πράσινη κουκκίδα που ισοδυναμεί σε αιολικά πάρκα. Και μάλιστα όχι από κάποια άλλη εταιρεία, αλλά από την ίδια τη "ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.", που θέλει να εγκαταστήσει εκεί, σε ένα νησί που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και προστατευόμενη περιοχή Natura, αιολικά συνολικής ισχύος 155 μεγαβάτ! Μάλιστα, όχι με τις συνηθισμένες μέχρι σήμερα ανεμογεννήτριες, αλλά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με 31 ανεμογεννήτριες-μεγαθήρια που δεν έχουμε ξαναδεί στην Κρήτη, ισχύος 5 μεγαβάτ η καθεμία...
Ομοίως, η "ΔΕΗ Ανανεώσιμες", όπως καταγράφεται στον ίδιο χάρτη της ΡΑΕ, θέλει να εγκαταστήσει αιολικά πάρκα, ισχύος 30 μεγαβάτ, στα επίσης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος νησάκια Διονυσάδες, στη Σητεία. Πραγματικά, βλέποντας κανείς τις νέες αιτήσεις αυτές της ΔΕΗ, μένει εμβρόντητος. Όλοι θυμόμαστε τον κακό χαμό που είχε γίνει επί χρόνια για να φτιαχτεί μια μικρή, υποτυπώδης προβλήτα για να δένουν τα σκάφη στην Ντία. Και τώρα επιχειρείται, και μάλιστα από μια δημόσιου ακόμα χαρακτήρα εταιρεία, να μετατραπεί το διπλά προστατευόμενο, σε επίπεδο τόσο αρχαιολογίας όσο και φυσικού πλούτου, νησάκι σε ένα μεγάλο αιολικό πάρκο; Μαζί βέβαια με τα νέα αυτά αιτήματα εγκατάστασης αιολικών της "ΔΕΗ Ανανεώσιμες", στους σχετικούς ενεργειακούς χάρτες της ΡΑΕ για την Κρήτη έχει φορτωθεί ήδη και η νέα επενδυτική πρόταση- "μαμούθ" για ΑΠΕ, που κατατέθηκε αυτή τη φορά από την κρητική εταιρεία "Παγκρήτια Ανανεώσιμες Α.Ε.". Όπως έγραψε από το Σάββατο η "Ν.Κ.", η εταιρεία λαϊκής βάσης της Περιφέρειας Κρήτης και της Παγκρήτιας Τράπεζας, στην οποία συμμετέχουν επίσης και συνεργάζονται και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης όπως και η Εκκλησία της Κρήτης, κατέθεσε επισήμως επενδυτικό αίτημα στη ΡΑΕ, ζητώντας να λάβει άδεια παραγωγής για ΑΠΕ (συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα), συνολικής ισχύος 1.000 μεγαβάτ, με ταυτόχρονη ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ουσιαστικά δηλαδή η "Παγκρήτια Ανανεώσιμες" κατέθεσε μια τέταρτη στη σειρά αντίστοιχη επενδυτική πρόταση για ΑΠΕ 1.000 μεγαβάτ σε συνδυασμό με το περίφημο υποβρύχιο καλώδιο, μέσω του οποίου το παραγόμενο από τα αιολικά ή φωτοβολταϊκά ρεύμα θα εξάγεται στην υπόλοιπη χώρα. Οι προηγούμενες τρεις ανάλογες επενδυτικές προτάσεις έχουν κατατεθεί από τον Όμιλο Κοπελούζου και την ΤΕΡΝΑ, και έχουν πάρει ήδη άδεια από τη ΡΑΕ και από τη "ΔΕΗ Ανανεώσιμες", η έγκριση της οποίας εκκρεμεί.
Η κατάθεση του σχετικού επενδυτικού αιτήματος της κρητικής εταιρείας λαϊκής βάσης, με το οποίο φτάσαμε αισίως σε ένα σύνολο αδειοδοτημένων ή προτεινόμενων ΑΠΕ ισχύος 6.500 μεγαβάτ (!), όταν η μέγιστη ζήτηση κατανάλωσης στην ύψιστη αιχμή δεν ξεπερνά τα 700 μεγαβάτ (!), αναμενόταν εδώ και μέρες. Η πρόταση της "Παγκρήτια Ανανεώσιμες" είναι γεγονός, και σήμερα αποκαλύπτουμε και αναλυτικά τα σημεία σε όλη την Κρήτη όπου ζητά να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά πάρκα.
Σύμφωνα με το σχετικό χάρτη της ΡΑΕ, οι προτεινόμενες θέσεις είναι οι εξής:
- Τύλιφος, δήμος Κισσάμου (9 κορυφές βουνών).
- Λιμνάκια, πρώην δήμος Πελεκάνου (11 κορυφές).
- Ομορφολουκούδι, πρώην δήμος Κολυμπαρίου (582 κορυφές).
- Ανεμόμυλος, πρώην δήμος Ακρωτηρίου (11 κορυφές).
- Κουρουπητός, πρώην δήμος Ακρωτηρίου (35 κορυφές).
- Άγιος Αντώνιος, πρώην δήμος Αρμένων (236 κορυφές).
- Γάσπαρης-Μαρούλα, δήμος Ρεθύμνου (14 κορυφές).
- Ελεπρινός, πρώην δήμοι Ανωγείων-Τυλίσου (8 κορυφές).
- Καλόγηρος, πρώην δήμος Μοιρών (120 κορυφές).
- Σιδερόσπηλο, πρώην δήμοι Μοιρών-Τυμπακίου (288 κορυφές).
- Αγκινάρα, πρώην δήμος Μοιρών (47 κορυφές).
- Λουμπέρτου, πρώην δήμος Μοιρών (22 κορυφές).
- Παπούρα-Πηγαϊδάκια, πρώην δήμος Μοιρών (54 κορυφές).
- Κρυγιά Νερά, πρώην δήμοι Μοιρών-Γόρτυνας (60 κορυφές).
- Βιτσιλοκάθισμα, πρώην δήμος Γόρτυνας (246 κορυφές).
- Άγιος Γεώργιος, πρώην δήμοι Κόφινα-Αστερουσίων (467 κορυφές).
- Μουριά, πρώην δήμος Αστερουσίων (621 κορυφές).
- Κρυονερίτης, πρώην δήμος Αστερουσίων (370 κορυφές).
- Καστέλος, πρώην δήμος Αρκαλοχωρίου (45 κορυφές).
- Βρομόνερο, πρώην δήμος Αρκαλοχωρίου (229 κορυφές).

1 σχόλιο:

  1. Τα φωτοβολταικα panel πάντως είναι ένας πολύ καλός τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά θα πρέπει να τοποθετούνται με μέτρο ώστε να μην βλάπτουμε το περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates