26/4/12

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΤΟ ΤΕΛΟΣ;

 

 

Μέχρι πρόσφατα το «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ» καθώς και το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση συγκροτούσαν θεμελιώδεις θεσμούς της ευρωπαϊκής μεταπολεμικής κοινωνίας. Αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα για κάθε άνθρωπο.

            Δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από μακροχρόνιους αγώνες.

            Παρά τα όποια προβλήματα που αντιμετώπιζε το Σύστημα Υγείας,

 ( υποχρηματοδότηση, καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών, κακή οργάνωση κλπ δεν είχε αμφισβητηθεί το δικαίωμα της πρόσβασης στην Υγεία!

  Αυτό που με οργή βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα είναι το οριστικό τέλος του «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ». Το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης.     Πιθανώς σε λίγο καιρό τα νοσοκομεία μας  να προσφέρουν καλύτερες αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Μόνο που θα τις προσφέρουν στους ελάχιστους που θα έχουν να πληρώσουν. Την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, μαζί με την ακραία φτώχια και την εξαθλίωση, μας περιμένει η πλήρης εγκατάλειψη και τα φτωχοκομεία της τρόικας.

Σήμερα, που όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν απόλυτη ανάγκη τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας, ακριβώς τη στιγμή που οι πολιτικές της τρόικας και των υποτελών τους σακατεύουν την υγεία μας, κάθε έννοια δικαιώματος στην υγεία καταργείται. Οι ανάγκες της οικονομίας, λογίζονται ως σημαντικότερες από τις ανάγκες των ανθρώπων.

Οι ανασφάλιστοι, που αυξάνουν καθώς αυξάνει η ανεργία στερούνται του δικαιώματος περίθαλψης. Οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία ή τα ταμεία τους, βιώνουν ένα καθημερινό χάος στη προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν τα αναγκαία φάρμακα ή τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις. Νοιώθουν στο πετσί τους την εξαθλίωση, την υποτίμηση και την αδιαφορία του κράτους για το άτομο τους.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού αναγκάζεται να απευθυνθεί στους «Γιατρούς του Κόσμου» για να εξυπηρετηθεί. Οι ουρές και εκεί δυστυχώς είναι τεράστιες!

 Όμως και εκεί οι δυνατότητες εξυπηρέτησης είναι περιορισμένες. Οι γιατροί και οι λοιποί εθελοντές διαθέτουν τον ελεύθερο χρόνο τους για εξυπηρέτηση των περιθαλπτόμενων. Όσον αφορά όμως περαιτέρω εξετάσεις πάλι είναι αναγκασμένοι να παραπέμπουν στα δημόσια νοσοκομεία. Εξάλλου δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται η υγεία μας μόνο από τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων εθελοντών.

 

 Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να υπερασπιστούμε όλοι το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

 

Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών μαζί με την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων και τους Γιατρούς του Κόσμου διοργανώνει συζήτηση με θέμα το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ , ΤΟ ΤΕΛΟΣ ; στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ την Παρασκευή 27/4/2012 στις 8.00μ.μ.

 

 

 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates