25/7/12

Επιδρομή από βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στο Σέλινο.

Η Ελλάδα βιώνει σήμερα μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της.

Ανεργία, πείνα, εξαθλίωση, αυτοκτονίες και γενικευμένο ξεπούλημα της γης, των φυσικών πόρων, του αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου. Είναι τα πρώτα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών και των μεθοδεύσεων των κυβερνώντων, που παραχώρησαν την εθνική μας κυριαρχία στη Τρόικα και στο λόμπι των τραπεζιτών και υποθήκευσαν τις ζωές και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων!

Παράλληλα, με «δούρειο ίππο» την Πράσινη Ανάπτυξη και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι πολυεθνικές και οι ντόποιοι συνεργάτες τους προχωρούν με διαδικασίες φάστ τράκ (επιτάχυνση αδειοδότησης) στη μεγαλύτερη λεηλασία γης και περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας. Με πρόσχημα την σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, όλες σχεδόν οι κορυφογραμμές, πλαγιές, κάμποι, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές, παραχωρούνται στους επενδυτές των αιολικών, υβριδικών, φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών σταθμών. Χιλιάδες στρέμματα πολύτιμης βλάστησης, αποψιλώνονται για να καλυφθούν με εκατομμύρια κυβικά μπετόν και σίδερα.


Όπου υπάρχουν επιφανειακά και υπόγεια νερά θα κατασκευασθούν αντλησιοταμιευτήρες χωρητικότητας εκατομμυρίων κυβικών, με εικαζόμενο στόχο τον έλεγχο του πολυτιμότερου κοινού αγαθού, του νερού.

Προφανώς, οι επενδυτές-κατακτητές της χώρας θεωρούν ότι μπορούν να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στα σκανδαλώδη σχέδιά τους. Ο λαός που μεθοδευμένα σύρθηκε στην ανεργία και στην φτώχια, εκβιάζεται κάτω από το βάρος των φόρων και των χαρατσιών να συναινέσει σε όσους του τάζουν τα ψίχουλα της δήθεν Ανάπτυξης: θέσεις εργασίας με μισθούς πείνας.

Δυστυχώς η σχεδιαζόμενη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων, δεν εξαιρεί το Σέλινο. Αντιθέτως, το πλούσιο φυσικό ανάγλυφο, η μεγάλη ηλιοφάνεια, και η ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων νερού στο Αποπηγάδι, σε συνδυασμό με την μεγάλη εγκατάλειψη της υπαίθρου, το καθιστούν βορά στα αρπακτικά της "πράσινης ανάπτυξης".

Σύμφωνα με τον χάρτη αδειών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), για το Σέλινο έχουν  δοθεί οι παρακάτω άδειες παραγωγής:


Στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.


 • 30 ΜW (10 α/ν) στη θέση «Μονόπρινος - Βάρδιες» ∆ήμου Καντάνου – Σελίνου
 • 39 ΜW (13 α/ν) στη θέση «Ανεμόμυλος - Σελάδα» ∆ήμου Καντάνου – Σελίνου

Σύμφωνα με τις συντεταγμένες της άδειας, η  αναφερόμενη τοποθεσία "Σελάδα"  είναι στον γνωστό "Αρμό"  με το πανέμορφο και μοναδικό πευκοδάσος, ενώ η τοποθεσία "Ανεμόμυλος"  στο Κακοδίκι. Η "Μονόπρινος - Βάρδιες" είναι πάνω από Λισό και κάτω από το Προδρόμι. Και οι δυο αυτές άδειες της ΤΕΡΝΑ στο Σέλινο είναι σε προστατευόμενες περιοχές νατούρα.

Και στην ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ  / ΕΛΙΚΑ • 11,5 ΜW (5 α/ν Χ 2,3 MW) στη θέση «Στρογγυλή Κορυφή» πρώην Δήμου Ανατολικού Σελίνου του Νομού Χανίων,
 • 34,5 ΜW (15 α/ν) στη θέση «Γουργούθα» πρώην Δήμου Ανατολικού Σελίνου
 • 20,7 ΜW (9 α/ν) στη θέση «Χασιού Κορυφή» πρώην Δήμου Πελεκάνου
 • 36.2 ΜW  (16 α/ν) θέση «Μετερίζι» πρώην Δήμων Ινναχωρίου και Πελεκάνου

Η θέση «Γουργούθα» είναι πάνω από το Κουστογέρακο, περιοχή νατούρα και Ζώνη Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας (ΖΕΠ), όπως το ίδιο ισχύει και για την θέση «Μετερίζι», που βρίσκεται νότια της κορυφής "Άγιος Δίκαιος"


Τα παραπάνω έργα, αποτελούν τμήματα αιολικών σταθμών, διάσπαρτων σε όλη την Κρήτη, που  θα συνδέονται με το σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με υποβρύχια καλώδια. Κάθε εταιρία θα εγκαταστήσει το δικό της υποβρύχιο καλώδιο μεταφοράς ρεύματος που θα εξάγει για δικό της όφελος.

ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ

Ο πολύχρονος αγώνας των κατοίκων του Αποπηγαδιού και των πολιτών που τους συμπαραστέκονται, πέτυχε να καθυστερήσει, για την ώρα, την επέλαση των ανεμογεννητριών και των υβριδικών – αντλησιοταμιευτικών στην περιοχή. Μόνο τρεις ανεμογεννήτριες έχουν εγκατασταθεί.
Βέβαια, η ύπαρξη στην περιοχή μεγάλων αποθεμάτων νερού (που τροφοδοτούν και τις πηγές του Σελίνου), την εντάσσει στους σχεδιασμούς των πολυεθνικών που, εκτός από την υφαρπαγή της γης, στοχεύουν και στην υφαρπαγή και τον έλεγχο των νερών μας μέσω των γιγάντιων υβριδικών - ανλησιοταμιευτικών συστημάτων. 

Οι άδειες παραγωγής που έχουν δοθεί από τη ΡΑΕ στο Αποπηγάδι είναι:


 • Υβριδικός σταθμός ισχύος 5,1ΜW, στη θέση  «Στρογγυλή Κορυφή», στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ Α.Ε.» (Έχει πάρει  έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ) και οι κάτοικοι έχουν προσφύγει στο ΣΤΕ)
 • Υβριδικός σταθμός ισχύος 90,1ΜW , στις θέσεις «Κουτρούλια & Άνω Λίμνη» του Δήμου Μαλίων του Νομού Ηρακλείου, «Καλή Συκιά» του Δήμου Φοίνικα του Νομού Ρεθύμνου, «Σπίνα» του Δήμου Βουκολίων και Καντάνου του Νομού Χανίων, «Λαμπινή» του Δήμου Φοίνικα και Λάμπης του Νομού Ρεθύμνου, «Πλακάκια» των Δήμων Βουκολίων, Πλατανιά και Μουσούρων, στην εταιρεία «ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ»
 • Υβριδικός σταθμός ισχύος 16,15 ΜW  στη θέση «Δίστρατα» του Δήμου Καντάνου-Σελίνου του Νομού Χανίων στην εταιρεία «Leontio Aiolos Α.Ε.»
 • Υβριδικός σταθμός ισχύος 2,55 ΜW, στις θέσεις «Στρογγυλή Κορυφή» και «Αγ. Ιωάννης» του Δήμου Πλατανιά, στην εταιρεία «Ανεμόπετρα Α.Ε.»
 • Αιολικός σταθμός ισχύος 11,5 ΜW στη θέση «Στρογγυλή Κορυφή» του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ» (είναι στο φαστ τρακ)

Πέρα όμως από τις άδειες παραγωγής που έχουν ήδη δοθεί, έχουμε και αιτήσεις  για άδειες στη ΡΑΕ που εκκρεμούν:


 • 87,3 MW αιολικά στη θέση «Τσουνάρα», πρώην δήμου Πελεκάνου και Ινναχωρίου, από τη  ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε
 • 87,3 MW αιολικά στη θέση «Αλκυρόκαμπος», πρώην δήμου Πελεκάνου και Ινναχωρίου, από τη  ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε
 • 87,3 MW αιολικά στη θέση «Βιτσιλοχάρακο», πρώην δήμου Πελεκάνου, από τη  ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε

Ακόμη η  εταιρεία "Παγκρήτια Ανανεώσιμες" προγραμματίζει (έχει αιτηθεί στη ΡΑΕ) μια μεγάλη μονάδα φωτοβολταϊκών στη θέση «Λιμνάκια», πρώην δήμου Πελεκάνου (περιοχή νατούρα).

Οι ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΤΕΡΝΑ θα είναι των 3 MW και της Σάρρας των 2,3 MW, έκαστη, με διάμετρο ρότορα  (φτερωτής) τα 90 και 71 μέτρα αντίστοιχα, ενώ της ΔΕΗ των 3 MW με διάμετρο ρότορα 112 μέτρα, όταν  αυτές που έχουν μπει στο Αποπηγάδι, έχουν διάμετρο 52 μέτρα.

Θα χρειαστούν δρόμοι πρόσβασης "αεροδρόμια". Θα χρειασθούν τόννοι μπετόν για να θεμελιωθούν αυτά τα σιδερένια τέρατα στα  βουνά μας, καθένα από αυτά πάνω σε μια πλατεία  ανέγερσης, διαστάσεων "γηπέδου ποδοσφαίρου".

Αυτή η ασύλληπτων διαστάσεων η καταστροφή, θα συντελεσθεί με την «νομότυπη» υφαρπαγή πατρογονικών περιουσιών. Οι εταιρείες εκμεταλλευόμενες την σχετική επί του θέματος άγνοια των κατοίκων - ιδιοκτητών, τους προσεγγίζουν μυστικά και τους υπόσχονται "λαγούς με πετραχήλια". Ίσως κάποιοι ιδιοκτήτες πιστεύοντας πως θα εξασφαλίσουν ένα καλό εισόδημα υπογράφουν συμφωνητικά μίσθωσης της γης τους στις εταιρείες. Συμφωνητικά αμφίβολης νομικής εγκυρότητας τα οποία θεωρούν, αφελώς, ότι τους εξασφαλίζουν.

Κατ αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες εξασφαλίζουν την συναίνεση, μέρους των κατοίκων της περιοχής, για την εγκατάσταση του έργου. Όταν πλέον έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες για την αδειοδότηση του έργου ενέργειες  χαρακτηρισμού της περιοχής σε δασική, οι εταιρείες σταματούν να πληρώνουν τους «πρώην» ιδιοκτήτες (αν τους έχουν πληρώσει ποτέ) αφού η γη έχει περάσει στη διαχείριση του Δημοσίου. Γνωστή "τεχνική" που εφαρμόστηκε και στο Αποπηγάδι.

Η Ομάδα Αντίστασης Σελίνου, είναι μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου αγώνα κατά των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συνυπογράφει:

« Ας μάθουν οι επίδοξοι κατακτητές ότι, αυτόν το τόπο, την Κρήτη, το Σέλινο,  που ακόμη μυρίζει φωτιά και μπαρούτι, ιδρώτα και αίμα, δεν τον διαπραγματευόμαστε, δεν τον παραχωρούμε, δεν τον χαρίζουμε.

 • Είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε με επιτυχία και να εξαντλήσουμε κάθε νομικό και ένδικο μέσο για τον αγώνα μας, αλλά δεν αρκούμαστε σε αυτό.
 • Συνεχίζουμε με αποτελεσματικότητα τη μάχη της ενημέρωσης. Κάθε χωριό, κάθε συνοικία θα γίνει εστία αντίστασης ώστε να ακυρωθούν, με κάθε τρόπο, τα σχέδια των επίδοξων "επενδυτών" και των ντόπιων εκπροσώπων τους.

Ο αγώνας μας είναι κομμάτι του συνολικού αγώνα που δίνει ο λαός για την ανατροπή του καθεστώτος επιτήρησης και της μνημονιακής πολιτικής.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα τραπεζίτη και δοτό ή και εκλεγμένο Πρωθυπουργό, να βαφτίζει εν ονόματι του ελληνικού λαού, την ληστρική επιδρομή ΑΠΕ, ως "εθνική προτεραιότητα", σε κανένα  Υπουργό ΠΕΚΑ , να προδιαγράφει δικτατορικά το μέλλον της Κρήτης και της Ελλάδας! Όσες υπογραφές και να βάλλουν, όσες αποφάσεις και να πάρουν, είναι άκυρες.
Γιατί κανένας δεν τους έδωσε το δικαίωμα να συναποφασίζουν με ξένα κέντρα εξουσίας για θέματα που αφορούν τον λαό, ερήμην του λαού. Γιατί αντιδημοκρατικά και παράνομα ψηφίζουν και εφαρμόζουν αντισυνταγματικά νομοθετήματα που παραβιάζουν διεθνείς συμβάσεις, ακόμα και ανθρώπινα δικαιώματα.
Έχουμε Χρέος - το μοναδικό χρέος που αναγνωρίζουμε - και βαριά κληρονομιά να συνεχίσουμε τον αγώνα των προγόνων μας, που θυσιάστηκαν για να μας ελευθερώσουν.

Η Κρήτη και το Σέλινο έχει αποδείξει ιστορικά ότι ξέρει να αντιστέκεται, να πολεμά, να ανατρέπει και να νικά!»

Καλούμε όλους τους Σελινιώτες και Σελινιώτισες για ενεργό συμμετοχή σε αυτό τον αγώνα.

Όλοι μας παρόντες στην εκδήλωση της ΟΜ.Α.Σ.  στην Παλαιόχωρα, την Παρασκευή 27 Ιουλίου, 8:30 μ.μ, στη δημοτική αίθουσα εκδηλώσεων

με θέμα:

"Μας τα παίρνουν όλα
γη, νερό και ήλιο

Α
νανεώσιμες Πηγές Εξαπάτησης "

Ομιλητές:

Σηφάκης Αντώνης, δικηγόρος του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα στο  Σ.Τ.Ε. ( Δικηγορικό γραφείο Χαϊντερλή)

και τα μέλη του παγκρήτιου δικτύου αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ

Καράτζης Κώστας, πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων νομού Ηρακλείου
Λαγκαδινός Γιώργος, μουσικός
Σφακιανάκη Βάννα, αρχιτέκτων - χωροτάκτης
Ξηρουχάκης Σταύρος, βιολόγος - ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Προβολή της ταινίας (διάρκειας 35 λεπτών) «ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ: "Σήμερα Εμείς-Αύριο Εσείς"» ακριβώς στις 8:30 μ.μ.ΟΜάδα Αντίστασης Σελίνου
omaselinou@gmail.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates