13/1/13

Οι δουλειές του Μπόμπολα στα Χανιά αιτία για τον εμπρησμό του σπιτιού του;

του Γιώργου Γυπάκη
Ποιός έκαψε τα σπίτια του Μπόμπολα;
Πληροφορίες του Πολίτη συγκλίνουν πως τα σπίτια του Μπόμπολα και του  Αντιδημάρχου Σφακίων Μανούσου Χιωτάκη  έπεσαν θύματα της εμπλοκής του επιχειρηματία στο έργο του αεροδρομίου Χανίων, είτε "εταιρικού ανταγωνισμού" που έχει να κάνει με το ίδιο έργο, είτε κακής πληροφόρησης σε σχέση με τις επιχειρηματικές του προθέσεις για τα Σφακιά. Στους πιθανούς υπόπτους συμπεριλαμβάνονται  κακά πληροφορημένοι θερμόαιμοι Σφακιανοί ή επαγγελματίες εκτελεστές με συνεργούς κατοίκους της περιοχής.  Είναι πιθανόν οι αρχές να οδηγηθούν σύντομα σε συμπεράσματα από τα ίχνη που άφησαν οι δράστες της επίθεσης στα Ασφένδου.

Είναι κοινώς γνωστό πως η εμπλοκή του Μπόμπολα στην υπόθεση του έργου επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων που κόλλησε -ίσως και να ακυρωθεί οριστικά- εξαιτίας ένστασης που κατέθεσε στην Κυπριακή εταιρεία που πήρε το έργο, προκάλεσε εκτός από τη μήνιν τοπικών παραγόντων και την οργή της Χανιώτικης κοινωνίας που έχει πειστεί πως το έργο αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για την επιβίωσή της. Η αλήθεια είναι, πως αυτή τη στιγμή για τους Χανιώτες ο Μπόμπολας αποτελεί κόκκινο πανί!
Δεν πρέπει λοιπόν να αποκλείεται το γεγονός,  κάποιοι θερμόαιμοι  να συνδύασαν αυτές του τις ενέργειες με την άπλετη στήριξη που δίνει στη μνημονιακή χούντα και να προσπάθησαν να "αποδώσουν" δικαιοσύνη ! Επίσης δεν πρέπει να αποκλείει κανείς το γεγονός ότι στον εταιρικό ανταγωνισμό συμβαίνουν πολλά: ίσως κάποιοι θέλησαν να φοβίσουν το μεγαλοεργολάβο να αποσυρθεί από την ένσταση για το έργο του αεροδρομίου. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως το πατρικό του αντιδημάρχου Σφακίων ήταν παράπλευρη απώλεια: οι δράστες μπορεί να θεώρησαν ότι ο κ. Χιωτάκης έχει σχέσεις με τον επιχειρηματία τέτοιες που να δικαιολογούν το κάψιμο του σπιτιού του!
 Για το τρίτο σενάριο που ακούστηκε από τον ίδιο τον κ.Χιωτάκη πάνω στην απόγνωσή του, το οποίο όμως δεν έχει καμία απολύτως σοβαρότητα αφού στηρίζεται σε πληροφόρηση...καφενείου: ότι δηλαδή κάποιοι θέλησαν να φοβίσουν τον επιχειρηματία για να μην κάνει επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες στην περιοχή. Ο Ομιλος ΑΚΤΩΡ δεν θα μπορούσε να αφήσει απέξω τον ενεργειακό κλάδο, έτσι μία από τις θυγατρικές της ΑΚΤΩΡ, η BIOSAR, ασχολείται με εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών (και όχι αιολικών) πάρκων. Ομως η εταιρεία αυτή, δεν έχει καταθέσει καμία αίτηση στην ΡΑΕ, ούτε και έχει εκφραστεί τέτοια πρόθεση, για επένδυση σε φωτοβολταϊκά στα Σφακιά ή σε άλλο μέρος του νομού.
 Αποψη δική μας είναι,  ότι ο εμπρησμός των σπιτιών είναι μια προβοκατόρικη ενέργεια προκειμένου να στοχοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο αυτές τις μέρες ο επιχειρηματίας βρίσκεται σε σύγκρουση.

ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

 Τα τελευταία μεγάλα έργα στο νομό Χανίων (όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα) έχει πάρει (ή ετοιμάζεται να πάρει) ο όμιλος ΑΚΤΩΡ συμφερόντων Μπόμπολα. Οι δουλειές του μεγαλοεργολάβου - καναλάρχη - κυβερνήτη της ελλάδας, απλώνονται όλο και περισσότερο στον τόπο μας κι αυτό, θά πρεπε να μας ανησυχεί. Γιατί όπου πάει ο Μπόμπολας δημιουργούνται σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Σας θυμίζουμε την ιστορία της Κερατέας και τις φασαρίες με την Eldorado gold στη Χαλκιδική, δύο περιπτώσεις όπου τα συγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ τοπικής κοινωνίας και επενδυτών, οδήγησε σε αναταραχές, επεισόδια και απίστευτη καταστολή.
"Ο άνθρωπος κάνει τη δουλειά του, σαν επιχειρηματίας" μας λέει φίλος του εργολαβικού κλάδου.
Το θέμα είναι πως, δεν την κάνουμε εμείς.

Η ένστασή του στο διαγωνισμό επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων, αν και φαίνεται πως ήταν δίκαιη, καθυστέρησε υπερβολικά το έργο, σε σημείο να κινδυνεύουν να χαθούν τα λεφτά, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες.
Βέβαια κανείς δεν ασχολήθηκε για το πώς η κυπριακή εταιρεία ΝΕΜΕΣΙΣ ήρθε από το…πουθενά και έδωσε την καλύτερη προσφορά για το μεγαλύτερο έργο που ετοιμάζεται τώρα στην Κρήτη. Από την πλευρά της  η ΑΚΤΩΡ υποστήριξε ότι η μειοδό́τρια εταιρεία δεν διαθέ́τει την ικανότητα να εκτελέσει το επίδικο έ́ργο επειδή́ αποτελεί μια μικρομεσαία εταιρεία που εκτελεί έργα οδοποιΐας και ουδέποτε έχει εκτελέσει αεροδρόμιο, όπως το προκείμενο.
Τελικά η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 26 Φεβρουαρίου 2013 στο Συμβούλιο της Επικρατεία. Παραμένει όμως αμφίβολο, το αν θα προλάβει τη χρηματοδότησή του για να εκτελεστεί το έργο.

Το δεύτερο μεγάλο έργο το έχει πάρει επίσης ο όμιλος Μπόμπολα. Πρόκειται για την τρίτη φάση ολοκλήρωσης του Βιολογικού Καθαρισμού Χανίων (ολοκλήρωση δεξαμενών και μηχανολογικού εξοπλισμού και απόσμησης) στην οποία η ΑΚΤΩΡ είναι προσωρινός μειοδότης και σύντομα ανάδοχος του έργου που κοστίζει μόνο 13 εκ. ευρώ.

Ο όμιλος επίσης έχει πάρει ένα μικρό όδικό έργο, σε κρίσιμη όμως περιοχή: το δρόμο που συνδέει το Μαράθι με το Μουζουρά Ακρωτηρίου, έργο το οποίο γίνεται με αφορμή την πρόσβαση στον νέο αμερικάνικο αγωγό καυσίμων που ακολουθεί παράλληλη διαδρομή. Το έργο αυτό είναι μικρό (περίπου 10 εκ.)







Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates