16/5/13

Στουρνάρας: Δεν είμαστε καθόλου ...κατεστραμμένη κοινωνία!

Πηγή: newsbomb.gr
Έξοδο της ευρωζώνης από την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και καθολική αναγνώριση των προοπτικών εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup.
Ο κ. Στουρνάρας υπέδειξε ως δείγμα ανάκτησης της αξιοπιστίας της Ελλάδας, την απόφαση για εκταμίευση διπλής δόσης ύψους 7,5 δισ. από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης υπό την προϋπόθεση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, καθώς και την ανακοίνωση του Eurogroup πως «η Ελλάδα ανακτά με ταχύτητα την ανταγωνιστικότητά της».

Παράλληλα, με αφορμή τις διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την τραπεζική ένωση της Ευρώπης, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως η εμβάθυνση της ΟΝΕ με πλήρη την τραπεζική ένωση, αποτελεί όρο για την διατήρηση του κοινού νομίσματος - αμφισβήτησε δε, το κατά πόσον η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί την παραμονή της χώρας εντός του ευρώ.
«Μόνο μια σημαντική ενοποίηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μπορεί να διατηρήσει ένα κοινό νόμισμα, χωρίς την ανάγκη μιας ατέλειωτης σειράς διασώσεων» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. «Χρειαζόμαστε ενίσχυση του συντονισμού των δημοσιονομικών, οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών των χωρών μελών, με στόχο τη διόρθωση των διαρθρωτικών ανισορροπιών εντός της ζώνης του ευρώ» συμπλήρωσε.
«Για ποια εμβάθυνση μιλάτε, όταν οι ανισότητες συνεχίζονται;» αντέδρασε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης. «Τι από αυτά που μας είπατε αναστρέφει την τάση για διεύρυνση των ανισοτήτων; Μιλάμε στα ερείπια μιας κατεστραμμένης κοινωνίας, σε μιαν Ευρώπη όπου αυξάνονται οι φυγόκεντρες τάσεις, στη Βρετανία, στην ίδια τη Γερμανία - και αντί να συζητήσουμε για το πώς θα βγούμε απ' την κρίση, μας λέτε τα όσα γράφουν οι εφημερίδες...»
- «Δεν είμαστε καθόλου κατεστραμμένη κοινωνία. Στην Ελλάδα υπάρχει υψηλή κοινωνική συνοχή» απάντησε ο κ. Στουρνάρας.
«Πανηγυρίζετε για τα 7,5 δισ. που θα πάρετε. Για να τα κάνετε τι; Τι χρειάζεται το δάνειο, αφού έχουμε όπως λέτε, πρωτογενές πλεόνασμα; Μήπως για να αποπληρώσουμε ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων κεντρικών τραπεζών, για τα οποία μας είχατε πει πως είχατε συμφωνήσει πως δεν θα πληρώνονταν και θα ανανεώνονταν;» ρώτησε ο Γ. Δραγασάκης.
«Βεβαίως χρειαζόμαστε τα 7,5 δισ., γιατί δεν πληρώνουμε μονάχα ομόλογα, αλλά και μισθούς και συντάξεις» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. «2,5 δισ. θα πάνε για αποπληρωμή χρεών στον ιδιωτικό τομέα. Πληρώνουμε και τόκους. Δεν είναι μόνον το πρωτογενές πλεόνασμα που μετρά...»
«Πόσο αγόρασε τα ομόλογα αυτά η ΕΚΤ; Δανειζόμαστε για να πληρώσουμε στο 100% ένα ομόλογο που αγοράστηκε στο 60% - και μας βάζουν και όρους;» αναρωτήθηκε ο Γ. Δραγασάκης.
«Ο κος Ντράγκι και η παρέα του, θα κερδίσουν 2,160 δισ. ευρώ από την αποπληρωμή του ομολόγου» υπολόγισε ο Νότης Μαριάς (ΑΝ.ΕΛ.). «Με τον τρόπο αυτό, δανείζεστε απλά για να πληρώσετε τους δανειστές. Δεν μας είπατε γιατί δεν πετύχατε την μείωση του ΦΠΑ τώρα που είναι η τουριστική περίοδος...»
«Λέτε πως οι κεντρικές τράπεζες κερδοσκοπούν, αλλά δεν έχετε αντιληφθεί πως επιστρέφουν τα κέρδη τους στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού στήριξης» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. «Όσο για τις ανισότητες που επικαλείστε, δεν έχετε αντιληφθεί πως έχουμε πάρει 240 δισ. ευρώ δάνειο, με επιτόκιο 1,5% και 20 χρόνια προθεσμία αποπληρωμής. Αυτό δεν συμβάλλει στην καταπολέμηση των ανισοτήτων; Είναι η μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στην Ιστορία. Δώρο σχεδόν είναι! Τι άλλο θέλετε;» ανέφερε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση ο κος Στουρνάρας.
«Στο πρώτο τρίμηνο η ύφεση έχει φτάσει στο 5,3%» αντέταξε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ). «Θλιβερή πραγματικότητα είναι, πως με τα αποτελέσματα του τετραμήνου χάθηκε το λεγόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» και αρχίσατε πάλι τις αλχημείες: Δεν κάνετε επιστροφή φόρου, παίζετε άγριο παιχνίδι με τις οφειλές του Δημοσίου, και πιστεύετε πως θα αμβλύνετε τις εντυπώσεις για την πορεία του Προϋπολογισμού, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο θα έχει σοβαρό πρόβλημα...» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Με τα ταμεία μέσα, υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα για το τετράμηνο» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας. «Ήδη έχουμε δημιουργήσει ένα μικρό μαξιλάρι ασφαλείας - και στην πρόβλεψη για έλλειμμα 3,3 δισ., έχουμε πλεόνασμα 330 εκ.. Η εξέλιξη στο πρώτο τετράμηνο ήταν επιτυχημένη, και μακάρι να συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του έτους. Για πρώτη φορά έχουμε σταθεροποίηση της βιομηχανικής παραγωγής και μάλιστα από εσωτερικές παραγγελίες. Δεν είναι δυνατόν να μην βλέπετε την τεράστια βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια είναι μηδενισμένο! Δείτε τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων! Το αγροτικό ισοζύγιο έχει μηδενιστεί...» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
«Το καλό κλίμα που επικαλείστε, το αντιλαμβανόμαστε απ' το προαπαιτούμενο για απελευθέρωση της ενέργειας» παρατήρησε η Ν. Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ). «Το σύνολο των ενεργών στοιχείων της ΔΕΗ, δίνεται στην Ε.Ε., η οποία θα διαλέξει τα εργοστάσια, τα φράγματα και τα λιγνιτωρυχεία που θέλει, καθώς και το 1/3 του πελατολογίου. Το πρότυπο που τίθεται, είναι εκείνο της Βουλγαρίας, που έχει μηδαμινό χρέος και έλλειμμα, αλλά οι λογαριασμοί ανεβαίνουν στα 300 ευρώ ρεύμα το μήνα».
«Καμία τέτοια διάθεση των ενεργών στοιχείων δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. «Στη ΔΕΗ θα κάνουμε ό,τι και η Ιταλία, όπου με μια μικρή ιδιωτικοποίηση δημιουργήθηκε ανταγωνισμός και έπεσαν οι τιμές». «Το θέμα αυτό χρειάζεται ειδικής συζήτησης» παρενέβη η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ).
Από πλευράς ΝΔ, ο Αντώνης Μπέζας παρατήρησε πως θα ήταν ευχής έργον να υπάρξει μια κοινή στρατηγική των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά κάτι τέτοιο «πρέπει να βασίζεται στην ισχύ των μελών της: Ο Νότος πρέπει πρώτα να σταθεί στα πόδια του, και κάθε μια χώρα χωριστά να σταθεί στα πόδια της - αλλιώς στις δυσκολίες ο καθένας ξεφεύγει και ρίχνει το βάρος στο άλλον».
«Η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που της παρέχει η ευρωπαϊκή Προεδρία, για να προωθήσει την ιδέα μιας νέας ευρωπαϊκής Συνθήκης» υποστήριξε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Η Γερμανία οπωσδήποτε θα επιδιώξει νέα Συνθήκη - και η Ελλάδα πρέπει να πει πως χωρίς αλλαγή της Συνθήκης, δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης» υποστήριξε η βουλευτής της ΝΔ.
«Η τραπεζική Ένωση μπορεί να επιτευχθεί και με την παρούσα Συνθήκη. Αν περιμένουμε να αλλάξει η Συνθήκη με ομοφωνία, «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»...» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates