4/12/13

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΙΣ ΔΕΥΑ; Ανοικτή επιστολή των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Χανίων προς τους δημότες

Ηρθε η ώρα της εκποίησης για το νερό στην περιφέρεια της χώρας; Το γεγονός που θα αποτελεσει την ταφόπλακα των Ελλήνων επιβεβαιώνει ο Κυριακάτικος τύπος και σχολιάζουν οι  εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ του νομού Χανίων με την επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα.
«Με αφορμή δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου (01/12/2013), που επιβεβαιώθηκαν από δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη,  ράδιο “Βήμα”, σύμφωνα με τα οποία έντεκα (11) Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α) σε όλη την Ελλάδα απειλούνται με κλείσιμο, θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας τα εξής :
1.Από τον ιδρυτικό τους Νόμο οι Δ.Ε.Υ.Α είναι αυτοτελή Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δεν επιχορηγούνται άμεσα ή έμμεσα από το Κράτος ή τους Δήμους τους, έχουν πλήρη αυτοτέλεια ως προς τους Δήμους τους, λειτουργούν ανταποδοτικά διότι έχουν ίδια έσοδα από τις υπηρεσίες που παρέχουν προς τους Δημότες και, συνεπώς, δεν επιβαρύνουν καθόλου ούτε τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ούτε τον προϋπολογισμό του Δήμου τους και άρα δεν συμμετέχουν καθόλου ούτε στο Δημόσιο Χρέος ούτε στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

2.Τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, οι βιολογικοί Καθαρισμοί επεξεργασίας λυμάτων, τα Χημεία, τα έργα αξιοποίησης της λάσπης των βιολογικών καθαρισμών, τα έργα επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και γενικά όλα τα έργα που έκαναν ή κάνουν οι Δ.Ε.Υ.Α (με χρήματα και των δημοτών)είναι κατασκευασμένα με τις πιο εξελιγμένες μεθόδους της τεχνολογίας και ποιότητας ζωής.
Προσφέρουν στους Δημότες τους το πολύτιμο αγαθό του νερού πλήρως ελεγμένο και καθαρό, συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και το προσωπικό τους έχει αποκτήσει τεχνογνωσία και εμπειρία, την οποία δεν κατέχει κανένας ιδιωτικός ή δημόσιος φορέας στην Ελλάδα.
Όπως και οι υπόλοιπες Δ.Ε.Υ.Α, έτσι και η Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων και η Δ.Ε.Υ.Α. Βορείου Άξονα έχουν εντάξει στο ΕΣΠΑ και εκτελούν έργα εκατομμυρίων ευρώ.
Τυχόν κλείσιμο των Δ.Ε.Υ.Α θα σημάνει απώλεια αυτών των σημαντικών πόρων από το ΕΣΠΑ, απώλεια της τεχνογνωσίας των εργαζομένων για την οποία έχουν πληρώσει οι Δημότες και γενικά, κατάρρευση του κοινωνικού έργου των Δ.Ε.Υ.Α
ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ, είναι ορατός ο κίνδυνος πλέον το νερό, η υγεία των δημοτών και το περιβάλλον να γίνουν έρμαια στις διαθέσεις και στα «κέρδη» του οποιουδήποτε ιδιώτη.
3.Με την εφαρμογή του Νόμου του «Καλλικράτη» οι Δ.Ε.Υ.Α ανέλαβαν χωρίς καμμιά ενίσχυση και υποστήριξη μεγάλες γεωγραφικές ενότητες, ενώ ταυτόχρονα είχαμε μεγάλη μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και εφεδρείας. Σε συνδυασμό με την απαγόρευση των προσλήψεων οι Δ.Ε.Υ.Α αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού,  είναι υποστελεχωμένες  και ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του απομείναντος προσωπικού τους.
Δεν ξέρουμε ποια νοσηρά μυαλά εμπνεύστηκαν τα σενάρια κλεισίματος και κατάργησης των Δ.Ε.Υ.Α, ούτε σε τί αποσκοπούν. Να υποθέσουμε ότι θέλουν να ξεπουλήσουν το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό του νερού σε ιδιώτες, αντί «πινακίου φακής»;
Αυτές τις ενέργειες τις θεωρούμε εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά ανήθικες και  επικίνδυνες. Είναι ενέργειες χωρίς καμμιά ουσία και όφελος για το χρέος της Χώρας και ο μόνος λόγος είναι για να κερδηθούν οι εντυπώσεις και να ικανοποιηθεί η ανθρωποφάγος Τρόϊκα που «διψά» για αίμα απολυμένων.
Να σβήσουν από τον νοσηρό εγκέφαλό τους κάθε εγκληματική σενάριο για κατάργηση των Δ.Ε.Υ.Α και να το διαψεύσουν άμεσα, κατηγορηματικά και απερίφραστα.
Καλούμε τους συνδημότες μας στο πλευρό μας για να υπερασπιστούμε τη δική τους επιχείρηση, την δική τους υγεία, το δικό τους καθαρό νερό, το δικό τους καθαρό περιβάλλον.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates