11/12/13

ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛΜΕ και ΔΑΣΚΑΛΟΙ στον αγώνα για τη στέγαση των φοιτητών του Πολυτεχνείου και των ΤΕΙ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Το "success story" συνεχίζεται: 100 φοιτητές στο δρόμο.

Ένα ακόμα επεισόδιο στην περιπέτεια της δωρεάν παιδείας στην εποχή του μνημονίου καταμαρτυρήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου με την απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης για το ζήτημα της στέγασης στην εστία: Από τους 262 δικαιούχους έγκριση για στέγαση δόθηκε μόλις σε 78, ενώ σε άλλους 82 αποφασίστηκε να αποδοθεί επίδομα ενοικίασης. Ως αποτέλεσμα, εκατό από τα παιδιά, για κάποια από τα οποία καταφανώς αποδεικνύεται ότι δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν για τη στέγασή τους, να μένουν αυτά και οι σπουδές τους στον αέρα.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο το γεγονός ότι, στην Ελλάδα του μνημονίου, δεν είναι αρκετή η προετοιμασία χρόνων για να μπεις στο πανεπιστήμιο, δεν είναι αρκετό να κάνεις τα πάντα ώστε να εξασφαλίσεις στο παιδί σου τη δυνατότητα να σπουδάσει και να ονειρεύεται, αλλά θα πρέπει ή να βρεις τρόπο να πληρώνεις για τη στέγασή του από τα χρήματα που δεν έχεις, ή να αποφασίσετε μαζί ότι οι κόποι τόσων χρόνων πάνε χαμένοι.
  • Πρόκειται για τη ίδια χώρα όπου εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ζουν καθημερινά χωρίς ρεύμα, ακόμα περισσότερες ζουν χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης, άλλες κινδυνεύουν να χάσουν και το σπίτι τους υπό το φόβο των πλειστηριασμών.
  • Πρόκειται για τη χώρα όπου παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα, άλλα ψάχνουν στα σκουπίδια για να τραφούν ή άλλα πεθαίνουν από τα μαγκάλια στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν.
  • Πρόκειται για τη χώρα που εξάγει μαζικά τη νεολαία της στο εξωτερικό.
  • Πρόκειται για τη χώρα όπου υγεία και παιδεία διαλύονται.
  • Πρόκειται για τη χώρα όπου μόνο αν είσαι από τους λίγους που έχουν ακόμα να πληρώσουν μπορείς τελικά να ζεις.
Αυτό είναι το "success story" της Ελλάδας του 2013, αυτό είναι το "success story" της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, της τρόικα και των δανειστών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, θεωρώντας ότι αυτό το ζήτημα αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του συλλόγου των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης που βρίσκεται ήδη σε κινητοποιήσεις για το θέμα, και απαιτεί άμεση επίλυση του προβλήματος με την εύρεση χώρου στέγασης, με την απόδοση επιδομάτων σε όλους τους δικαιούχους και με κάθε άλλο πιθανό τρόπο.
Κανένας φοιτητής στο δρόμο! Είναι υπόθεση όλων μας.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

Η ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΑ ΜΗ ΔΙΩΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΕΞ’ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!
Η ΜΑΧΗ ΑΥΤΗ ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ.

Τραγικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα της στέγασης των φοιτητών στα Χανιά μετά και την τελευταία απόφαση της Συγκλήτου στις 4/12/2013 να στεγαστούν 78 φοιτητές στην εστία και μόνο 82 να πάρουν επίδομα ενοικίου, από τους 262 δικαιούχους συνολικά.
Το Πολυτεχνείο Κρήτης και η κοινωνία των Χανιών βρίσκονται μπροστά σε μια τραγική εξέλιξη: φοιτητές να παρατήσουν τις σπουδές τους και να φύγουν από την πόλη. Αυτός ο αγώνας δεν πρέπει να δοθεί μόνο από τον Φοιτητικό Σύλλογο αλλά από όλη την κοινωνία των Χανίων. Καταδικάζουμε την απόφαση αυτή της πρυτανείας και της κυβέρνησης και στηρίξουμε τον αγώνα που δίνει ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η κυβέρνηση έχει σα μοναδικό στόχο να διαλύσει τη δημόσια εκπαίδευση και στο δημόσιο πανεπιστήμιο να σπουδάζουν λίγοι και εκλεκτοί που θα έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν δίδακτρα και διαμονή.
Στον αγώνα αυτό είμαστε αλληλέγγυοι, ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των φοιτητών και στηρίζουμε τα αιτήματά τους για:
  • Να παραχωρηθεί άμεσα το παλιό ψυχιατρείο στο Πολυτεχνείο Κρήτης για να γίνει εστία, καθώς και τα χρήματα που απαιτούνται για την άμεση ανακαίνισή του
  • Κονδύλι για επίδομα ενοικίου, είτε ενοικίαση ξενοδοχείου στους φοιτητές που δεν θα μπουν στην εστία και δεν θα πάρουν επίδομα ενοικίου.
  • Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης-Ε.Ε-ΔΝΤ και της κυβέρνησης που την επιβάλει.


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΑ ΜΗ ΔΙΩΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΕΞ’ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!

Τραγικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα της στέγασης των φοιτητών στα Χανιά μετά και την τελευταία απόφαση της Συγκλήτου στις 4/12/2013 να στεγαστούν 78 φοιτητές στην εστία και μόνο 82 να πάρουν επίδομα ενοικίου, από τους 262 δικαιούχους συνολικά. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία και μιλάνε από μόνα τους: Φοιτητής με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 5.000€, μονογονεϊκή οικογένεια, ανεργία του γονιού. Φοιτητής με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 9.600€ δεν παίρνει ούτε δωμάτιο στην εστία, ούτε επίδομα ενοικίου(!).
Το Πολυτεχνείο Κρήτης και η κοινωνία των Χανιών βρίσκονται μπροστά σε μια τραγική εξέλιξη: φοιτητές έτοιμοι να παρατήσουν τις σπουδές τους και να φύγουν από την πόλη. Αυτός ο αγώνας δεν πρέπει να δοθεί μόνο από τον Φοιτητικό Σύλλογο αλλά από όλη την κοινωνία των Χανίων. Σωματεία-Σύλλογοι-Συνελεύσεις Γειτονιών να πάρουν θέση για αυτό το ζήτημα, να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης και να στηρίξουν τον αγώνα που δίνουν οι φοιτητές.
Η κυβέρνηση έχει σα μοναδικό στόχο να διαλύσει το ελληνικό πανεπιστήμιο, να σπουδάζουν σε αυτό λίγοι και εκλεκτοί που θα έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν δίδακτρα και διαμονή. Διαλύουν, μαζί με το πανεπιστήμιο, όλη την κοινωνία: 800.000 οικογένειες ζουν χωρίς ρεύμα, 2.500.000 Έλληνες ζουν στα όρια τα φτώχειας (το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη), κλείνουν 3 επιχειρήσεις κάθε ώρα, συνολικά τα τελευταία 5 χρόνια έχουν κλείσει 130.000 επιχειρήσεις.
Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Οφείλουμε να την σταματήσουμε. Μόνο εμείς μπορούμε. Η νεολαία, οι φοιτητές οι μαθητές μαζί με τους εργαζομένους. Να μην υποταχτούμε στην φτώχεια και την μιζέρια. Να υψώσουμε το ανάστημα μας σε κυβέρνηση και συμμάχους της, στην ΕΕ και το ΔΝΤ που έχουν ευθύνες για αυτή την κατάσταση.
Απαιτούμε:
  • Να παραχωρηθεί άμεσα το παλιό ψυχιατρείο στο Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Κρήτης για να γίνει εστία.
  • Να δοθεί τώρα κονδύλι για την άμεση ανακαίνιση του παλιού ψυχιατρείου, ώστε να είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο του 2014.
  • Κονδύλι για επίδομα ενοικίου, είτε ενοικίαση ξενοδοχείου στους φοιτητές που δεν θα μπουν στην εστία και δεν θα πάρουν επίδομα ενοικίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates