24/1/14

«Ακατάλληλο το πλοίο ΄΄Cape Ray΄΄ για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας»


Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας «e-Kriti», αναφορικά με την ακαταλληλότητα του πλοίου Cape Ray που έχει επιλεγεί να πραγματοποιήσει, εν πλω, την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το πλοίο ΄΄Cape Ray΄΄ είναι τύπου Ro-Ro, έχει ναυπηγηθεί το 1977 στα ναυπηγεία της Ιαπωνίας, αγοράστηκε αρχικά από τη Σαουδική Αραβία και το 1993 εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Επομένως πρόκειται για πλοίο 36 ετών (πλοία αυτού του τύπου μετά τα 30 έτη αποσύρονται), έχει κατασκευαστεί να λειτουργεί σαν πλωτό πάρκινγκ, ενώ δεν διαθέτει εγκάρσια διαφράγματα (χωρίσματα πολλαπλής κλίμακας) που θα αποτρέψουν την εισροή υδάτων ή την εξάπλωση της φωτιάς σε περίπτωση ατυχήματος.
Η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εξελίσσεται σε περιπετειώδη επιχείρηση με πολύ μεγάλους κινδύνους αφού όλα τα τεχνικά και επιστημονικά μέσα που έχουν τοποθετηθεί στο πλοίο για την εξουδετέρωση των χημικών έχουν σχεδιαστεί για χρήση στη γη και τώρα θα πρέπει για πρώτη φορά να χρησιμοποιηθούν πάνω σε καράβι και μάλιστα τύπου Ro-Ro.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates