18/2/14

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Μια πραγματική αλλαγή σελίδας στο Δήμο Χανίων απαιτεί ο δημόσιος διάλογος να μην περιορίζεται στα πρόσωπα αλλά και στις θέσεις που εκφράζουν, στο τι θέλουμε να αλλάξει σε αυτή την πόλη, σε αυτόν τον τόπο. Βασικές προϋποθέσεις για να υπάρξει πραγματικά αλλαγή στο Δήμο Χανίων, κρίνουμε ως Οικολόγοι Πράσινοι, είναι να υπάρξουν δεσμεύσεις σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα όπως:
  1. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ τόσο στη λειτουργία των παρατάξεων (συνέλευση, εκλογή οργάνων κι όχι διορισμό τους από τον επικεφαλής) όσο και στη λειτουργία του Δήμου (καθιέρωση τοπικών δημοψηφισμάτων για σοβαρά ζητήματα, συμμετοχικός προϋπολογισμός κ.ά.).
  2. ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Δήμο. Θεωρούμε π.χ. αδιανόητο να μην εκπροσωπείται ο οικολογικός χώρος και να μην έχει βαρύνοντα λόγο σε ζητήματα όπως η ανακύκλωση ή οι Άγιοι Απόστολοι, θέματα τα οποία αυτός ο χώρος προώθησε στα Χανιά.
  3. ΜΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Ή ΑΛΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ Ή ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
  4. ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
-Στήριξη πρωτοβουλιών πολιτών για συσσίτια, βοήθεια σε αστέγους
-Δημιουργία δημοτικού ξενώνα για αστέγους
-Δημιουργία δομών αλληλεγγύηςσε για ανέργους.
-Αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων για άστεγους αλλά και για τη φιλοξενία κοινωνικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών πολιτών.
-Διάθεση δωρεάν των δημοτικών χώρων για εκδηλώσεις φορέων και πρωτοβουλιών πολιτών.
  1. ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
-Άγιοι Απόστολοι: Όχι παράδοση σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Όχι στην τσιμεντοποίηση της περιοχής, Λειτουργία Φορέα Διαχείρισης με όλους τους εμπλεκόμενους (Δήμος, Δασαρχείο, Αρχαιολογία, Χειμερινοί Κολυμβητές, Αθλητικά Σωματεία της περιοχής, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, ΑΕΙ, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων κ,ά). Ενεργοποίηση εθελοντών για τη φροντίδα της περιοχής, Αναστύλωση Παλιών Παιδικών Εξοχών και λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εκεί.
-Λίμνη Αγιάς: Λειτουργία Φορέα Διαχείρισης με όλους τους εμπλεκόμενους (Δήμος, ΔΕΥΑΧ, ΟΑΔΥΚ, οικολογικές οργανώσεις, Δασαρχείο, ΑΕΙ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας κ.ά.)
-Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Να περάσει επιτέλους στο Δήμο, να δικαιωθεί ο αγώνας της επιτροπής πολιτών ενάντια στην τσιμεντοποίησή του.
-Απορρίμματα – Ανακύκλωση: Στήριξη της ΔΕΔΙΣΑ κι όχι απορρόφησή της από Ηράκλειο. Στροφή στην ανακύκλωση στην πηγή (ήδη έχει ξεκινήσει στην Παλιά Πόλη) και την επαναχρησιμοποίηση, εμπλοκή πολιτών, εθελοντών και οικολογικών οργανώσεων στις προσπάθειες μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων.
-Κυκλοφοριακό: Χώροι στάθμευσης στις εισόδους της πόλης κι όχι στο κέντρο σε συνδυασμό με τακτική συγκοινωνία με μικρά λεωφορεία και δίκτυο ενοικιαζόμενων ή δωρεάν ποδηλάτων (κατά το παράδειγμα του velib του Παρισιού κι άλλων πόλεων), με σταθμούς ποδηλάτων σε διάφορα σημεία της πόλης, δίκτυο ποδηλατοδρόμων και (πραγματικών) πεζοδρόμων.
-Δημοτικοί λαχανόκηποι σε κάθε γειτονιά σε δημόσιους χώρους με τη στήριξη ειδικών επιστημόνων από το Δήμο, με σπόρους και φυτά τοπικών ποικιλιών, για κάθε πολίτη της κάθε γειτονιάς που ενδιαφέρεται,
-ΑΠΕ σε όλα τα δημοτικά και δημόσια κτίρια με τη συνεργασία του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ και με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Λειτουργία από το Δήμο του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της Αγιάς.
-Τοπικά βιολογικά προϊόντα σε όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Δήμου και σε όλες τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες (σχολεία, ιδρύματα κλπ).
  1. ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
-Όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων. Αντιμετώπιση του κτιριακού προβλήματος με ανέγερση κατάλληλων κτιρίων για νηπιαγωγεία στην πόλη, για Δημοτικά σχολεία όπως το 2ο Νέας Κυδωνίας, το 18ο Δημοτικό κοκ, Στόχος πρέπει να είναι η εξασφάλιση μικρών τμημάτων σε κατάλληλους χώρους για κάθε σχολείο.
-Αξιοποίηση κτιρίων παλιών σχολείων για δημόσιες χρήσεις.
-Στήριξη προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτισμού σε όλα τα σχολεία.
-Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα όρια του Δήμου (π.χ. στις Παλιές Παιδικές Εξοχές των Αγίων Αποστόλων).
-ΑΠΕ σε όλα τα σχολικά κτίρια με αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
-Συνεργασία με Πολυτεχνείο Κρήτης και ΤΕΙ για ΑΠΕ και για αξιοποίηση χώρων για στέγαση φοιτητών (στο Παλιό Ψυχιατρείο και αλλού).
-Καθιέρωση δωρεάν δεκατιανού για τους μαθητές των σχολείων με τοπικά υγιεινά προϊόντα αξιοποιώντας τις δημοτικές και δημόσιες επαγγελματικές κουζίνες (π.χ. Γηροκομείου, Νοσοκομείου, ΜΑΙΧ κλπ) σε συνεργασία με τις αγροτικές οργανώσεις.

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates