21/2/14

Οταν ο Γ. Περάκης ήταν αντιμνημονιακός

Δεν έχουν περάσει παρά 4 μήνες από τότε που ο πρώην Δήμαρχος Σούδας Γ. Περάκης δήλωνε σε συνέντευξή του πως δε θα συμπορευτεί με δημοτική κίνηση που συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική. Και επιχειρηματολογούσε κατά της αύξησης των Δημοτικών Τελών το 2012.
Σήμερα, όχι μόνο συμπορεύεται με μια δημοτική κίνηση που στηρίζεται από όλα τα μνημονιακά κόματα αλλά και συνδιαλέγεται με αυτούς που κατηγορούσε. Οσο για την αύξηση των Δημοτικών Τελών..... o Δήμος Ενεργών Πολιτών στον οποίο "κατέληξε" μετά από αρκετό φλερτάρισμα με το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος συνδυασμός της αντιπολίτευσης που την ψήφισε. Καλή επιτυχία στη συνεργασία του με τον κ. Κεμεσίδη του ευχόμαστε!


Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδωσε στο Γ. Γυπάκη και στον Κρήτη FM 101,5



Για τις δημοτικές εκλογές


Εχω σκοπό να ασχοληθώ, να συμπαραταχθώ, όπως ακριβώς είναι η έννοια του συμπαρίσταμαι, σε μια δημοτική ομάδα, που θα με εκφράζει όσο γίνεται καλύτερα. Να καταθέσω την εμπειρία που έχω με τα χρόνια χωρίς προαπαιτούμενα, σαν απλός στρατιώτης που θέλω να βοηθήσω τον τόπο μου. Διότι πιστεύω ότι πρέπει να ηγηθούν νέοι άνθρωποι, αλλά αυτοί οι νέοι άνθρωποι δυστυχώς στα Χανιά, με ευθύνη όλων μας είναι άπειροι. Αυτή η ομάδα πρεπει λοιπόν να έχει νέα παιδιά με όρεξη και μεράκι και νάχει και κάποιους να καταθέτουν την άποψή τους. Και το σημαντικότερο απ' όλα, είναι να ανοίξουμε ένα διάλογο με την κοινωνία. Εχουμε τα κότσια να την ακούσουμε; Γιατί αυτό δεν γίνεται σήμερα. Να λειτουργήσουν όπως πρέπει τα τοπικά συμβούλια, οι τοπικές κοινότητες, να ακουστούν οι φωνές και οι απόψεις των ανθρώπων.... Πιστεύω ότι μέχρι τα χριστούγεννα θαχει διαμορφωθεί αυτή η παράταξη. Δεν μπορείς να είσαι και με το χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα. Εγώ ανήκα σε έναν πολιτικό χώρο ο οποίος με απογοήτευσε. Δε διανοήθηκα ποτέ ότι θα οργανωθώ σε έναν διαφορετικό πολιτικό χώρο. Βλέπω όμως, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δημοτικές κινήσεις, που να υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση που μας κυβερνάει μπορεί να μας βγάλει απο αυτό το αδιέξοδο. Δεν γίνεται αυτο. Επειδή λοιπόν οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν και πολιτικό χαρακτήρα, έχουν πολιτική που αναπτύσεται σε τοπικό επίπεδο, έχουν μια ιδεολογική βάση. Οταν λες για παράδειγμα ότι θα κάνω αυτό το έργο, θα δώσω σ αυτά τα έργα υποδομής γι αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό, είναι μια πολιτική πράξη. Και αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι τί πιστεύει ο καθένας. Πιστεύει ότι “θα κάνω αυτά για να έρθουν μετά να τα πάρουν οι ιδιώτες, θα ιδιωτικοποιήσω την καθαριότητα, την ύδρευση;” Από την άλλη μεριά όμως θα πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και για την ασυδοσία με την οποία λειτουργούσαν οι δημοσιες και οι δημοτικές υπηρεσίες και οι δημοτικές αρχές. Δεν μπορεί να νομίζει ο δημότης ότι αυτο που δικαιούται θα το πάρει με τις πελατειακές σχέσεις. Δεν μπορεί να πιστεύει ο δημότης ότι πρέπει να εξαργυρώσει αυτό που δικαιούται. Δεν μπορεί να πιστεύει ο δημότης ότι θα τον πάρουν τηλέφωνο και θα του πουν για παράδειγμα “αύριο θα βγουν τα αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς κι έχω κανονίσει να μπει το παιδί σου”. 

Για την αύξηση των δημοτικών τελών το 2012

-Καμιά δημοτική αρχή ανα την Ελλάδα δεν μπορεί να επέρεται των υπηρεσιών καθαριότητας από τη στιγμή που είναι ανταποδοτική υπηρεσία. Σίγουρα πρέπει να χαράζει μια δημοτική πολιτική, να κοστολογεί τις υπηρεσίες που θα προσφέρει κι όταν αυτό γίνεται αντιληπτό από το Δημότη, να κρίνονται. Το 2012 λοιπόν, αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού 30-40%. Τότε διαπίστωσαν περίπου τέλη Οκτωβρίου ότι είχαν πλεόνασμα από τις εισπράξεις των τελών καθαριότητας γύρω στα 3 εκ. Αυτό το πλεόνασμα βγήκε επειδή ανοργάνωτα έγινε η αύξηση των δημοτικών τελών. Το 2013, όταν έκανε η δημοτική αρχή τον προϋπολογισμό της να έρθει και να πει “έγινε ένα λάθος – σας χρεώσαμε 3 εκ. παραπάνω, βάζουμε αυτά τα 3 εκ. τώρα, συν τόσα που θέλουμε ακόμα για να προσφέρουμε τις συγκεκριμένες υπηρεσίες – αυτή η έκθεση που επικαλέστηκε ο αντιδήμαρχος είναι από την υπηρεσία προγραμματισμού του Δήμου ενώ η υπηρεσία που θα κάνει την έκθεση για τα ανταποδοτικά τέλη είναι η οικονομική υπηρεσία και η υπηρεσία καθαριότητας, αυτοί μπορούν αν υπολογίσουν σωστά την τιμή που πρέπει να πληρώσει ανα τετραγωνικό ο κάθε κάτοικος και πρέπει να γίνει κι ένας έλεγχος για τα δηλωμένα τετραγωνικά και τότε θα δείτε πόσο χαμηλότερα θα είναι τα ανταποδοτικά τέλη. Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν έχουμε μια καθαρή πόλη, αλλά είναι καθαρή μόνο στους δρόμους που περπατούν οι τουρίστες στο κέντρο της πόλης. Να πάτε στους περιαστικούς Δήμους να δείτε πως γίνεται η καθαριότητα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates