18/3/14

Πώς ο Δήμος μπορεί να υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία

“O ρόλος του Δήμου στην υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας” ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδι στο Ενοριακό Κέντρο Κουνουπιδιανών Ακρωτηρίου από τη δημοτική κίνηση Πρωτοβουλία Πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Πρώτα ο ανθρωπος, με ομιλητές, το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνο Τομέα Υγείας Ανδρέα Ξανθό, το Γιατρό του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Χανίων Μηνά Βουλγαρίδη, το γιατρό του Περιφερειακού Ιατρείου Αρωνίου Δημήτρη Μακρέα και τον επικεφαλής της κίνησης Γιάννη Σαρρή.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου, οι ομιλητές από τη δική του σκοπιά ο καθένας εξήγησαν το πως η πολιτεία πρώτα, η τοπική αυτοδιοίκηση και η ίδια η κοινότητα, ωφείλουν να υπερασπίζονται το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας.
Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών και υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Σαρρής προλογίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στο πρόταγμα “άνθρωπος” της δημοτικής μας κίνησης, λέγοντας ότι όλες οι δράσεις του Δήμου πρέπει να στρέφονται γύρω απ' αυτό. Μίλησε για την υποκρισία των εκλογών, όπου εμφανίζονται όλοι “ανεξάρτητοι” και “υπερκομματικοί” αυτοί που ασκούν παραγοντισμό και εστιάζουν την πολιτική τους στο βόλεμα των ημετέρων. Στα πλαίσια της καθημερινής λειτουργίας του Δήμου και την προάσπιση της δημόσιας υγείας ο κ. Σαρρής μίλησε για την αποκέντρωση των δημοτικών υπηρεσιών και την ενίσχυση των περιαστικών δημοτικών ενοτήτων και στο θέμα της υγείας ενώ άσκησε κριτική στον τρόπο που λειτουργεί σήμερα ο Δήμος, υπηρετώντας μόνο τις πολιτικές των μνημονίων και όχι τις ανάγκες των δημοτών. Εξήρε το έργο των δημόσιων λειτουργών υγείας που με τεράστιο προσωπικό κόστος κρατούν όρθιο το σύστημα που χωρίς τη δική τους αυταπάρνηση θα είχε καταρρεύσει. Τέλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της εγκατάλειψης της περιοχής του Ακρωτηρίου εκ μέρους της πολιτείας και την αποψίλωσή της από γιατρούς και κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει αυτή τη φορά με γνώμονα την ανατροπή αυτών των πολιτικών που καταστρέφουν τις ζωές μας.
Ο Δ. Μακρέας, μίλησε από τη σκοπιά της προσωπικής του εμπειρίας στην “πρώτη γραμμή” της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνθήκες υπό τις οποίες ασκεί το λειτουργημά του επισημαίνοντας ότι η συμπαράσταση του κόσμου ήταν καταλυτική σε πολλά προβλήματα:“τα τελευταία χρόνια της κρίσης με την πολιτική ηγεσία να ορθώνει το ένα εμπόδιο πίσω από το άλλο, δημιουργώντας εξευτελιστικούς συνθήκες στις υπηρεσίες υγείας, καταφέραμε όλοι μαζί να περιφρουρήσουμε τη λειτουργία του ιατρείου”.
Περιέγραψε την τραγική καθημερινότητα που βιώνουν οι περισσότεροι ασθενείς του: “ με βάση τη μικρή μου εμπειρία σε ένα δημόσιο ιατρείο στην περιοχή του Ακρωτηρίου ,δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό που διαλύει τους ανθρώπους δεν είναι το αντικειμενικό πρόβλημα υγείας με τη στενή του έννοια , αλλά η μοναξιά, η απώλεια του ρόλου, η απουσία λειτουργικών κοινωνικών σχέσεων, τα προβλήματα των παιδιών που μαστίζονται από την ανεργία, η ματαίωση των ελπίδων και των προσδοκιών, η αίσθηση ότι οι άνθρωποι είναι αβοήθητοι, ότι κανείς δε νοιάζεται γι αυτούς...” Ο κ. Μακρέας αναφέρθηκε και στο ρόλο του Δήμου: “σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας οι Δήμοι με τη μορφή της θεσμικής εξουσίας , καλούνται να παίξουν ένα στρατηγικό ρόλο οργάνωσης των περιορισμένων , αλλά υπαρκτών μέσων και πόρων που διαθέτουν και να προσανατολιστούν στις ανάγκες των πολιτών και την προάσπιση της υγείας τους και όχι να να λειτουργούν ως μεσάζοντες των εργολάβων και διαχειριστές ΕΣΠΑ χωρίς άλλο προσανατολισμό πέρα από την ιδιοποίηση χρημάτων από επιτήδιους. Να ασχοληθούν στα σοβαρά με την ποιότητα του νερού, την ανάδειξη και αξιοποίηση των δημόσιων χώρων, την καταγραφή των αναγκών υγείας του πληθυσμού, την καθαριότητα, τη στήριξη ανθρώπων με σημαντικό πρόβλημα σίτισης-στέγασης-ένδυσης, τη στήριξη των υπαρχόντων υγειονομικών δομών και τη δημιουργία νέων όπου είναι εφικτό.
Η εμπειρία δείχνει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η πλήρης απουσία προσανατολισμού των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων ή πλήρης άγνοια των πολιτικών προϊσταμένων και η χρήση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού για την ικανοποίηση αναγκών της πολιτικής πελατείας, καθώς και έργα βιτρίνας. Δεν είναι τυχαίο ότι στα Χανιά με τα δεκάδες άδεια και αναξιοποίητα δημόσια κτίρια, μεταξύ των οποίων το τεράστιο και νεόκτιστο ΙΚΑ που έκλεισε, χτίζεται ένα ακόμα κτίριο, σε βάρος του ελεύθερου χώρου. Το Κέντρο υγείας αστικού τύπου όμως, δεν είναι τα ντουβάρια , τα οποία άλλωστε μας περισσεύουν, αλλά οι επαγγελματίες υγείας που θα δουλέψουν σε αυτό, ο πληθυσμός τις ανάγκες του οποίου καλούνται να καλύψουν και ο σχεδιασμός των υπηρεσιών με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων. Και για αυτά δεν υπάρχει καμία μα καμία πρόβλεψη. Τελικά οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι,για άλλη μια φορά,οι εργολάβοι και τα κοράκια που τρέφονται από αυτούς.”
Ο Μ. Βουλγαρίδης εστίασε την ομιλία του στις αυξανόμενες λόγω κρίσης ανάγκες των πολιτών για περίθαλψη και μίλησε για τις κοινωνικές δομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που σε όλη την Ελλάδα φτάνουν ή ξεπερνούν τις 50 λέγοντας χαρακτηριστικά “το να είσαι άρρωστος χωρίς εισόδημα και χωρίς την κάλυψη ενός ασφαλιστικού ταμείου μπορεί να ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη”. Ο κ. Βουλγαρίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Τ.Α στη στήριξη αυτών των κοινωνικών δομών, στην πρόληψη υγείας (δηλαδή στις υποχρεώσεις που έχει μια κοινωνία για την εξασφάλιση της υγείας των πολιτών της), στη δράση για τη βελτίωση των παραγόντων που επηρρεάζουν τη δημόσια υγεία αλλά και τη δράση πάνω στον άνθρωπο, πχ ιατρική παρακολούθηση, εμβόλια κλπ. Ο ρόλος της ΤΑ τόνισε, επαφίεται στη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών της, που πρέπει πάντα να εξετάζουν τον παράγοντα της υγείας αλλά και στο να διεκδικεί πόρους και να δυναμώνει τις δημοτικές δομές πρόνοιας και να ελέγχει τους εμβολιασμούς.
Ο Α. Ξανθός αναφέρθηκε στις συνέπειες που έχουν οι μνημονιακές πολιτικές στην υγεία του πληθυσμού λέγοντας ότι η “κρίση παράγει αρρώστια”, ενώ τόνισε πως αυτή την περίοδο η δημόσια περίθαλψη είναι η μόνη περίθαλψη που μπορούν να έχουν οι φτωχοί και αντιπαρέβαλλε αυτή την αναγκαιότητα με την πολιτική διάλυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας που ακολουθείται. “Εμείς, είπε, δεν υπαερασπιζόμαστε αυτό το σύστημα υγείας έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε, αλλά υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των πολιτών στη δωρεάν και δημόσια υγεία.” Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε τέλος στους βασικούς άξονες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία προτάσσοντας ως πρώτη προτεραιότητα την πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων πολιτώβν στο σύστημα με παράλληλη αναδιοργάνωσή του.
Τέλος, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της κίνησης Γιώργος Γυπάκης σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στο ρόλο των πολιτών του ακρωτηρίου και των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής που απο κοινού διεκδίκησαν και πέτυχαν να βρεθεί μια έστω προσωρινή λύση με δύο ακόμα γιατρούς για την κάλυψη των αναγκών του Ακρωτηρίου, ενώ κατέθεσε πρόταση για αξιοποίηση του εγκαταλελειμένου κτιρίου του Κέντρου Στήριξης Ατόμων με Αναπηρίες στις Στέρνες για τη στέγαση ενός πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου Ακρωτηρίου όταν οι πολιτικές συνθήκες επιτρέψουν μια τέτοια διεκδίκηση – οταν δηλαδή, ανατραπει το μνημονιακό καθεστώς και στην κυβέρνηση και στο Δήμο Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates