20/1/15

Kώστας Διάκος: ο όχι και τόσο άγνωστος υποψήφιος των Οικολόγων στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Μα ποιός είναι ρε παιδί μου αυτός ο Διάκος; με ρωτούσαν όλοι τις προηγούμενες μέρες.
Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων που επιτέλους αποφάσισαν να συνεργαστούν με το ΣΥΡΙΖΑ (εδώ και χρόνια έλεγα ότι η Οικολογία είναι Αριστερά) για να έχουν τη μοναδική, ιστορική ευκαιρία να βρεθούν στην κυβέρνηση και να μπορέσουν να αποδείξουν την αναγκαιότητα της συμμετοχής του πολιτικά οργανωμένου οικολογικού κινήματος στη λήψη αποφάσεων.
Τα στελέχη των Οικολόγων Πρασίνων στα Χανιά, έχοντας αναπτύξει μια τόσο σημαντική κινηματική δράση (από τις πιο μακροχρόνιες και σημαντικές στην Ελλάδα) ώφειλαν να έχουν συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο πράγμα που για προσωπικούς λόγους δεν έγινε τελικά εφικτό. 
Είναι λοιπόν με δική του απόφαση που ρίσκαρε να κατέβει στα Χανιά ο Κώστας Διάκος- για λόγους συναισθηματικούς όπως μου εξηγεί ο ίδιος "για νάμαι κοντά στο νησί μου την Κύπρο" αλλά και γιατί έχει δώσει αγώνες στην Κρήτη. Η συμβολή του στην απομάκρυνση των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Ακρωτήρι και στον αγώνα κατά των ανεμογεννητριών στο Αποπηγάδι, ήταν σημαντική, ενώ άγνωστη στους πολλούς είναι η συμβολή του στο κίνημα κατά της υδρόλυσης των τοξικών στη Μεσόγειο για την οποία θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά.
 Ο Κώστας Διάκος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της κατεχόμενης Κύπρου.


Είναι Δικηγόρος, νομικός Περιβάλλοντος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο & Κοινοτικό Δίκαιο στο PARIS II, και Πολιτικές Επιστήμες στην Ecole des Etudes Politiques. Ως Νομικός Περιβάλλοντος χειρίζεται ένδικα σημαντικές υποθέσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου.
Ενδεικτικά επισημαίνονται: οι Αιτήσεις Ακύρωσης στο ΣτΕ για το Πάρκο Γουδή, τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι, την ακύρωση της εξαίρεσης περιοχών στο Καζίνο Πάρνηθας από την αναδάσωση στις τελευταίες πυρκαγιές. Χειριζόμενος σχετική υπόθεση στο ΣτΕ, πέτυχε την ακύρωση της δημιουργίας Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ στα όρια των Δήμων Αργυρούπολης-Ηλιούπολης χάριν της προστασίας του δασικού χαρακτήρα του Υμηττού.
Σημαντική είναι η κοινωνική επαγγελματική του δράση και στα Χανιά. Με δικές του νομικές ενέργειες έχουν αποξηλωθεί πάνω από επτά Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας εκεί, είχε σημαντική θετική νομική εμπλοκή στην αντίδραση για την εγκατάσταση Ανεμογεννητριών σε προστατευόμενη περιοχή στο Αποπηγάδι. Με παρεμβάσεις για τους Αγίους Αποστόλους, τον Μπάλο, το Ελαφονήσι, και άλλες περιοχές Natura.Ως μέλος στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας προσπάθησε να δημιουργηθούν Φορείς Διαχείρησης γι’ αυτές και επέμενε στην διαμόρφωση Χωροταξικό σχέδιο που θα αποτελέσει ασφαλή διαχείριση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσία.     
Συμμετέχει σ΄όλες τις Πρωτοβουλίες για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και υπήρξε ο νομικός που χειριζόμενος τα θέματα αυτά στην Δικαιοσύνη διαμόρφωσε θετική για τους αντιτιθέμενους πολίτες νομολογία. Συμμετείχε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο επιπτώσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία, στη Θεσσ/νίκη το 2008. Εκπροσώπησε την κοινωνία των πολιτών στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ως ομιλητής κατά τη συζήτηση του τελευταίου νόμου για την Κινητή Τηλεφωνία.
Είναι μέλος της «Εταιρίας Δικαίου για την Προστασία του Περιβάλλοντος", συμμετέχει στην "Ένωση Καταναλωτών Βιολογικών Προϊόντων (Β.Ι.Ο.Ζ.Ω.)", εκπροσωπώντας την στην Ομοσπονδία Καταναλωτικών Οργανώσεων (ΠΟΜΕΚ).
Από το 1989 συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες για τη συγκρότηση του κόμματος της Πολιτικής Οικολογίας στην Ελλάδα, στην αρχή μέσα από τους Οικολόγους Εναλλακτικούς, στη συνέχεια δραστηριοποιείται με το κόμμα της “Πράσινης Πολιτικής” και σήμερα είναι μέλος (από τα ιδρυτικά) των Οικολόγων Πράσινων.
Εκπρόσωπος του Πράσινου κόμματος της Κύπρου «Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές», στην Ελλάδα.
Είναι από τους εμπνευστές του Βαλκανικού Δικτύου των Πράσινων Κομμάτων.
Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας Πράσινος υποψήφιος για την συλλογική Γραμματεία της EFGP (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων) και εκπροσωπώντας τους Έλληνες Πράσινους υπέγραψε το ιδρυτικό καταστατικό του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.
Είναι από τους ιδρυτές και συντονιστής σήμερα της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αττική-Περιβάλλον S.O.S.».
Υπήρξε εμπνευστής και συνιδρυτής του «Συντονιστικού των Ελεύθερων Χώρων» στην Αθήνα, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη ΜΗ αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος το 2000 και το 2005 και μέλος της συντονιστικής Επιτροπής κατά της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, αντιδρώντας στην οικονομική κατασπατάληση δημόσιων πόρων και καταπάτηση ελεύθερων χώρων, που επιβεβαιώθηκε από την συνομολογημένη πιά ουσιαστική συμμετοχή τους στην σημερινή οικονομιοκή Κρίση.
Συμμετέχει ενεργά στα όργανα Συντονισμού του Πανελληνίου Δικτύου κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.
Στη Δικτατορία υπήρξε μέλος του Αντιδικτατορικού Αγώνα. Ειδικότερα, όντας στο Παρίσι την περίοδο εκείνη ήτανε στην Επιτροπή στήριξης του Πολυτεχνείου.
Μεταδικτατορικά συμμετείχε σε πολλές δράσεις για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και την προστασία του Περιβάλλοντος. Χαρακτηριστική ήτανε η παρέμβαση του στη διακομματική Επιτροπή κατά του Τρομονόμου.
Γνωστός αυτοδιοικητικός, εκλέχτηκε (2010-2014) ως περιφερειακός σύμβουλος Αττικής επικεφαλής του οικολογικού ψηφοδελτίου «ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates