25/11/15

ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΛΑΣΗ: Μπλόκο στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών από το ευρωκοινοβούλιο.

Την επιβολή ελέγχου και λογοκρισίας στο διαδίκτυο και την ποινικοποίηση της "ριζοσπαστικοποίησης" ζητά το ευρωκοινοβούλιο. Είναι ξεκάθαρο πια, ότι με αφορμή το χτύπημα του ISIS στο Παρίσι οι "θεσμοί" επιτίθενται συνολικά στις δημοκρατικές ελευθερίες και την ελέυθερη διακίνηση ιδεών στην Ευρώπη.
Το ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα προβλέπει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ολοκληρωμένη στρατηγική καταπολέμησης του εξτρεμισμού, η οποία θα πρέπει κυρίως να εφαρμοστεί στο διαδίκτυο, στις φυλακές και μέσω της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ένταξης. Το ψήφισμα αναφέρεται τόσο ειδικά στον ισλαμικό εξτρεμισμό, όσο και γενικά στη ριζοσπαστικοποίηση, ως παράγοντα τρομοκρατίας. Στην πραγματικοτητα το κοινοβούλιο προβλέπει τη ριζοσπαστικοποίηση των ευρωπαϊκών λαών λόγω της εκτεταμένης κρίσης και των πολιτικών λιτότητας και προσπαθεί να ποινικοποιήσει ακόμα και τη διακίνηση ιδεών που μπορούν να χαρακτηρίζονται ριζοσπαστικές, εξτρεμιστικές ή τρομοκρατικές χωρίς φυσικά να διευκρινίζει ποιές ιδέες θα είναι αυτές. Το τονίζω, ότι η απόφαση αυτή δεν αναφέρεται μόνο στην τρομοκρατία αλλά σε οποιαδήποτε ιδέα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί (από ποιούς;) ως ριζοσπαστική.
Πρόκειται για μια σοβαρότατη εξέλιξη, που φανερώνει τους φόβους της ευρωπαϊκής ελίτ και επιβεβαιώνει επίσημα πια την ύπαρξη ενός πανευρωπαϊκού ριζοσπαστικού ρεύματος ενάντια στις κυρίαρχες πολιτικές και αυτούς που τις εκπροσωπούν.
Η υπο διαμόρφωση νέα τάξη πραγμάτων στην ευρωπαϊκή ένωση όμως, δεν μπορεί να σταματήσει, αντίθετα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση μεγάλες μάζες, τόσο προς την αριστερά όσο και προς την ακροδεξιά.
Η Ευρώπη που μας περιμένει ούτως ή άλλως, είναι μια Ευρώπη κόλαση. Μια Ευρώπη που δε θάθελες να ζεις εκεί. 
Το κείμενο του ψηφίσματος του ευρωκοινοβουλιου ακολουθεί.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ανέδειξαν για μία ακόμη φορά την επείγουσα ανάγκη για τη λήψη συντονισμένης δράσης από τα κράτη μέλη και την ΕΕ για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπογράμμισε το Κοινοβούλιο με μη νομοθετικό ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα Τετάρτη 25/11/2015. Το ψήφισμα προβλέπει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ολοκληρωμένη στρατηγική καταπολέμησης του εξτρεμισμού, η οποία θα πρέπει κυρίως να εφαρμοστεί στο διαδίκτυο, στις φυλακές και μέσω της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ένταξης.

Το ψήφισμα της εισηγήτριας Rachida Dati (ΕΛΚ, Γαλλία) για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης ευρωπαίων πολιτών από τρομοκρατικές οργανώσεις εγκρίθηκε από το ΕΚ με 548 ψήφους υπέρ, 110 κατά και 36 αποχές.

Ενισχύοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών

Το ΕΚ προτείνει την κατάρτιση μιας μαύρης λίστας ευρωπαίων τζιχαντιστών και τζιχαντιστών που φέρονται ως τρομοκράτες και ζητά να υιοθετηθεί ένας κοινός ορισμός για την ενοχοποίηση των ατόμων που θεωρούνται "αλλοδαποί μαχητές" προκειμένου να διευκολύνεται η ποινική διαδικασία εναντίον τους όταν αυτοί επιστρέφουν στην ΕΕ. Το ΕΚ ζητεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι κάθε αλλοδαπός μαχητής θα τελεί υπό δικαστικό έλεγχο και, εφόσον χρειάζεται, υπό διοικητική κράτηση, κατά την επιστροφή του στο ευρωπαϊκό έδαφος, έως ότου κινηθούν οι δέουσες δικαστικές διαδικασίες.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει την ανάγκη διενέργειας υποχρεωτικών και συστηματικών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα. Ζητά επίσης να ενισχυθούν οι ταχείες και αποτελεσματικές ανταλλαγές των σχετικών πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου στα κράτη μέλη και της EUROPOL, βελτιστοποιώντας ιδίως τη χρήση και τις συνεισφορές στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS).

Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για την ολοκλήρωση της οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τα αρχεία ονομάτων επιβατών (PNR) έως το τέλος του 2015. Υπενθυμίζουν, ωστόσο, ότι η οδηγία PNR της ΕΕ θα είναι απλώς ένα μέτρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ότι απαιτείται μία συνολική, φιλόδοξη και πολυδιάστατη στρατηγική κατά της τρομοκρατίας.

Προλαμβάνοντας την προσχώρηση ατόμων σε τρομοκρατικές οργανώσεις

Το Κοινοβούλιο προτείνει την κατάσχεση των διαβατηρίων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για την πρόληψη της εξόδου από την ΕΕ ατόμων που σχεδιάζουν να προσχωρήσουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις.  Αυτά τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να συνοδεύονται και από συστήματα υποστήριξης, όπως οι ανοικτές γραμμές επικοινωνίας που θα επιτρέπουν στις οικογένειες και στα μέλη της κοινότητας να λαμβάνουν στήριξη ή να αναφέρουν εύκολα και γρήγορα μια ξαφνική μεταβολή συμπεριφοράς, που μπορεί να σημαίνει τρομοκρατική ριζοσπαστικοποίηση, ή την αναχώρηση ενός ατόμου προκειμένου να προσχωρήσει σε τρομοκρατική οργάνωση.

Στο ψήφισμα τονίζεται επίσης η ανάγκη ενίσχυσης του διαπολιτισμικού διαλόγου μέσα από τα εκπαιδευτικά συστήματα και στις μειονεκτούσες γειτονιές προκειμένου να αποτραπεί η περιθωριοποίηση και να προωθηθεί η κοινωνική ένταξη.

Πρόληψη της εξάπλωσης του βίαιου εξτρεμισμού στο διαδίκτυο και στις φυλακές

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν ως πιθανό μέτρο το διαχωρισμό των κρατουμένων, για τους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι έχουν προσχωρήσει στον βίαιο εξτρεμισμό ή έχουν ήδη στρατολογηθεί από τρομοκρατικές οργανώσεις, από τους λοιπούς συγκρατουμένους τους, προκειμένου να περιοριστεί η ριζοσπαστικοποίηση εντός των φυλακών.

Για να αποφευχθεί η διάδοση μηνυμάτων μίσους και εξύμνησης  της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο, το ΕΚ ζητά την έγκαιρη διαγραφή παράνομου περιεχομένου που σπείρει βίαιο εξτρεμισμό, πάντα σεβόμενοι τα θεμελιώδη δικαιώματα. Θεωρεί ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα κίνησης δικαστικών διαδικασιών, ποινικών διώξεων συμπεριλαμβανομένων, κατά των εταιριών και των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αρνούνται να ανταποκριθούν σε αίτημα των διοικητικών ή δικαστικών αρχών σχετικά με διαγραφή του παράνομου περιεχομένου από τις διαδικτυακές πλατφόρμες τους ή του περιεχομένου που εξυμνεί την τρομοκρατία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates