13/4/11

Λογικές που καταδικάζουν τον Καλλικράτη σε αποτυχία

Μεγάλη ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της χώρας φέρουν οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εδώ και χρόνια ακολουθούσαν την πεπατημένη, σπαταλώντας σε ρουσφέτια και άλλες πελατειακές υποχρεώσεις, σε εργολάβους και φορείς τα χρήματα των δημοτών τους που, όπως αποδείχτηκε, δεν τους ανήκαν αφού ήταν χρήματα που χρώσταγαν...
Το σύστημα αυτό δεν κάμφθηκε με τη θέσπιση του Καλλικράτη όπως πολλοί ελπίζαμε, αντιθέτως διευρύνθηκε σε δύναμη ακολουθώντας τα μεγέθη των νέων θεσμών. Στην Αθήνα (όπου οι κυβερνώντες ζουν σε εντελώς άλλο κόσμο από το δικό μας) οι τεχνοκράτες που διαμόρφωσαν τον Καλλικράτη δεν συνειδητοποίησαν πόσο μεγάλη είναι η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -ή για να είμαι ακριβής, των Δημάρχων, κυβερνητικών και μη- στη διαμόρφωση αυτής της μαύρης τρύπας όπου συνεχίζουν να πέφτουν τα λεφτά των φορολογουμένων πολιτών με τα γνωστά αποτελέσματα.....
Παραδείγματα σίγουρα μπορεί να σκεφτεί ο καθένας πολλά, όμως εγώ θα σταθώ σε ένα γεγονός που δε γνώριζα πριν: ότι για χρόνια, ο πρώην Δήμος Ακρωτηρίου πλήρωνε τα στέφανα που κατατίθονταν στις εκδηλώσεις που διοργάνωνε στο μνημείο του Καγιαλέ στους Τάφους.
Στις επετειακές αυτές φιέστες τις οποίες παρακολουθούσαν – και παρακολουθούν- ελάχιστοι πολίτες και οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτα, ούτε στη συλλογική ιστορική μνήμη, ούτε στον πολιτισμό, οι δεκάδες παράγοντες, αιρετοί των Δήμων, προέδροι συλλόγων, εκπρόσωποι φορέων, σχολείων κ.ο.κ. που επιθυμούσαν να καταθέσουν στέφανο το δήλωναν στο Δήμο, που έκοβε το ανάλογο κονδύλι και πλήρωνε όλα τα στέφανα στο ανθοπωλείο που τα έφτιαχνε. Ετσι μια χρονιά ο αριθμός των στεφάνων που κατατέθηκαν έφτασε τα 53, αν θυμάμαι καλά, κι αν υπολογίσουμε το κόστος του κάθε στεφάνου γύρω στα 50 ευρώ, ο Δήμος πλήρωσε για τη ματαιοδοξία του κάθε παραγοντίσκου που πάει εκεί για να τον προσέξουν και να επιβεβαιώσει την εξουσία του, 2.650 ευρώ. Χώρια το κέτεριγκ.
Ακόμα και σήμερα, σαν να μη συμβαίνει τίποτε, κάποιοι συνεχίζουν να σχεδιάζουν πολιτικές ανερμάτιστες*, όπως οι μετατροπές των δημαρχείων ή η καταστροφή του λιμενικού περιπτέρου, ξοδεύοντας λεφτά που δεν υπάρχουν σε έργα που δεν πρόκειται να αποδώσουν, ενώ ήδη ξεκίνησαν τα ρουσφέτια που ο Καλλικράτης τους δίνει αρμοδιότητες να κάνουν.
Στήνοντας ένα δίκτυο κομματικών εξυπηρετήσεων, η νέα Δημοτική Αρχή των Χανίων για παράδειγμα, έδειξε μεγάλη εμμονή στο διορισμό του κ. Μάρκου Βεκρή στη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη, μια θέση έμμισθη, όπου ο κ. Βεκρής, θα πληρώνεται μισθό αντιδημάρχου. Ο κ. Βεκρής είναι ένας αξιόλογος και έμπειρος στα τοπικά πράγματα παράγοντας, αφού έχει διατελέσει αντιδήμαρχος Χανίων επί Τζανακάκη, δεν παύει όμως να είναι ένα κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ένα πρόσωπο των τοπικών κομματικών μηχανισμών, από αυτά που εδώ και δεκαετίες ανακυκλώνονται σε θέσεις κλειδιά (έμμισθες) όπου το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα του έργου τους δεν είναι εμφανές. Και εντέλει, σε τί μπορεί να βοηθήσει ένα στέλεχος του κόμματος που ανέλαβε τη Δημοτική Αρχή τους πολίτες που θα ζητήσουν της συμπαράστασή του έναντι πιθανόν της Δημοτικής Αρχής δεν ξέρω. Πάντως η πρόθεση να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο στέλεχος για κομματικούς λόγους, βγάζει μάτι.
Σε μιαν άλλη, ακόμα χειρότερη έκφανση της συντήρησης του κομματικού συστήματος που θυμίζει εκείνες τις εποχές της αλλαζονείας που έφεραν πριν από λίγα χρόνια τον Κωστάκη τον Καρμανλή στην εξουσία, είναι η απόσπαση δημοσιογράφου από το κρατικό ραδιόφωνο όπου δουλεύει, σε διοικητική θέση στο Νοσοκομείο Χανίων, με υψηλότερο μισθό, όπου προφανώς δεν έχει να προσφέρει τίποτα, εκτός κι αν ο Οργανισμός του Νοσοκομείου προβλέπει θέση υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων, παρότι δεν προβλέπει άλλα, πιο χρήσιμα πράγματα όπως, Τμήμα Αποστείρωσης ας πούμε... Και μπορεί η απόσπαση να φέρει την υπογραφή του κ. Δουλγεράκη, αλλά το άτομο που αποσπάται, συνδέεται με στενές σχέσεις με το Δήμαρχο Χανίων.
Πέρα από τα προφανή των περιστατικών που αναφέρω σε σχέση με την πολιτική νοοτροπία που έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, υποβόσκει, το ξαναλέω, μια αλλαζονεία που στηρίζεται στο πενιχρό ποσοστό (έναντι του ποσοστού αποχής και των ποσοστών που πήραν οι άλλοι δημοτικοί συνδυασμοί στις δημοτικές εκλογές) του κ. Σκουλάκη, και  γι αυτο δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση. Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ, αλλά αυτή η αλλαζονεία εκθέτει τη δημοτική αρχή και αυτούς που τη στήριξαν.
Αλλά επειδή στους “κόλπους” του συνδυασμού της δημοτικής πλειοψηφίας υπάρχουν πολλοί, ψύχραιμοι, σοβαροί, ευφυείς και προοδευτικοί παράγοντες, είναι σίγουρο ότι αυτή η τακτική μπορεί να  αλλάξει.


*(μτφ.) α) αυτός που δεν έχει επαρκείς γνώσεις σε κάποιο τομέα, που είναι επιστημονικά ακατάρτιστος, β) αυτός που δε γνωρίζει κάτι σε βάθος, ο αδαής, ο αμαθής: "ανερμάτιστος στην ψαρική"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates