1/12/11

"Καταργούν" τα κράτη για χάρη των αγορών

Την κατάργηση ουσιαστικά των κρατών μελών της Ευρωζώνης και την ενσωμάτωσή τους σε μια πιο πυκνή οικονομική ένωση, με μια ενιαία οικονομική διακυβέρνηση προτείνουν πλέον οι αχυράνθρωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο άνθρωπος που κανείς δεν εξέλεξε να διοικεί την Ευρώπη, οι διορισμένοι υπαλληλίσκοι της παγκοσμιοποίησης Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο Ολι Ρεν, έβαλαν στο τραπέζι αυτό για το οποίο "φτιάχτηκε" η κρίση, προτείνοντας "ή βαθύτερη ενοποίηση ή σταδιακή διάλυση της Ευρωζώνης".

Πηγή: naftemporiki.gr
Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη είτε θα μετατραπεί σε μια πιο στενή οικονομική ένωση ή σταδιακά θα διαλυθεί, έκανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, μιλώντας την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Η οικονομική και νομισματική ένωση ή θα πρέπει να προχωρήσει προς την ολοκλήρωσή της μέσω μιας πολύ βαθύτερης ενοποίησης ή θα πρέπει να αποδεχτούμε τη σταδιακή διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που λειτουργεί εδώ και πάνω από μισό αιώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε χθες ότι η κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη έχει καταστεί πλέον συστημική και γι' αυτό απαιτούνται και ανάλογες λύσεις.
«Το πρόβλημα έχει γίνει συστημικό. Παρακολουθούμε μια κρίση εμπιστοσύνης σε πλήρη ανάπτυξη», ανέφερε, μιλώντας σε συνέδριο πρέσβεων της ΕΕ. «Πολλοί ίσως να κατηγορήσουν τις αγορές ότι παραλογίζονται. Αλλά η κρίση είναι γεγονός και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.»
Ο Ρόμπεϊ επισήμανε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν πάρει ρηξικέλευθες αποφάσεις τους τελευταίους 18 μήνες, αν και παραδέχτηκε ότι οι έως τώρα προσπάθειές τους δεν ήταν επαρκείς.
«Σήμερα αγγίζουμε τον πυρήνα του προβλήματος. Η κρίση είναι συστημική και χρειάζεται συστημικές απαντήσεις. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα προς μια πραγματική οικονομική ένωση, ανάλογη της οικονομικής ένωσης», είπε.
Όμως, σύμφωνα με τον Ρόμπεϊ, η απόφαση αυτή απαιτεί θυσίες εκ μέρους κάποιων μελών της ευρωζώνης. «Ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει αλλαγή ή όχι της Συνθήκης της ΕΕ, και τα δύο προϋποθέτουν ότι (οι χώρες) θα θυσιάσουν κυριαρχικά τους δικαιώματα, ως τίμημα για μια αξιόπιστη οικονομική και νομισματική ένωση», τόνισε.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates