Αλληλεγγύη, είναι το μεγάλο μας όπλο ενάντια στην κατοχή αυτή:
Η διεθνής τραπεζική συνομωσία που έχει βάλει στόχο, όχι την Ελλάδα πια, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, επιδιώκει να παραλύσει τους λαούς με τη μέθοδο του σοκ και να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες. Με λίγα λόγια: προσπαθούν να μας βάλουν να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, για να συνεχίζουν ανενόχλητοι τη λεηλασία τους.
Αλλά οι Ελληνες, όπως τα κατάφεραν στην πρώτη κατοχή έτσι θα τα καταφέρουν και τώρα – με την αλληλεγγύη. Η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι μόνο με τη δημιουργία κινημάτων αντιμετωπίζονται τα κοινά προβλήματα, είτε οικονομικά, είτε περιβαλλοντικά, είτε αυτοδιοικητικά.
Στα Χανιά, ένα κίνημα αντίστασης έχει κάνει την εμφάνισή του από τον περασμένο Αύγουστο, συμπαρασύροντας και ομάδες πολιτών που ήδη δραστηριοποιούνταν εδώ και χρόνια και προτάσσοντας τις αφορμές που δίνει η λαίλαπα της κρίσης, φέρνουν πιο κοντά άγνωστους ως τώρα μεταξύ τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις, κάθε τάξης και κοινωνικής ομάδας, κάθε ηλικίας και τάσης.
Μοναδικό –από το 40 είχαμε να δούμε να μονοιάζουν έτσι, προοδευτικοί με συντηρητικούς, εθνικιστές με αριστερούς, ακόμα και ομάδες ανθρώπων με αντικρουόμενα άλλοτε, συμφέροντα, όπως οι ενοικιαστές με τους ιδιοκτήτες.
Καθημερινές ιστορίες που πριν από λίγα χρόνια δεν θα τις πίστευε κανείς, όπως το να μοιράζεται το χαράτσι για το ακίνητο που νοικιάζει ένας αλλοδαπός νοικάρης με το σπιτονοικοκύρη του και να μην του το κρατάει από το νοίκι.
Τα κινήματα στα Χανιά απέκτησαν χαρακτήρα αντιστασιακό, βρίσκοντας τρόπους να συμπαραστέκονται στους συμπολίτες τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης των χαρατσιών ή της φτώχειας. Κέρδισαν ήδη την πρώτη τους νίκη, αναγκάζοντας το Δημοτικό Συμβούλιο, υπό την πίεση των 2.500 υπογραφών που είχαν μαζέψει. να ψηφίσει ομόφωνα το αίτημά τους για απόσυρση του νόμου για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων.
Μερικές φορές, μοιάζει σαν να συμμετέχουν σε όλες αυτές τις κινηματικές ομάδες τα ίδια άτομα. Δεν είναι έτσι. Απλά κάποιοι φαίνονται περισσότερο γιατί πάνε παντού.
Στις γειτονιές, πίσω από κάθε έναν που συμμετέχει στις συνελεύσεις είναι άλλοι δέκα – είκοσι που μπορεί να επηρρεάζει. Σε νεότευκτα κινήματα όπως το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο, εκατοντάδες άνθρωποι ενημερώνονται καθημερινά για τις πολιτικές εξελίξεις και τις αντιστασιακές θέσεις του κινήματος, μόνο στα Χανιά, μέσω του διαδικτύου. Οι αγανακτισμένοι του καλοκαιριού μαζεύτηκαν σε κλειστούς χώρους, σκορπίστηκαν στις γειτονιές και δημιούργησαν τοπικές συνελεύσεις φέρνοντας στους δρόμους ανθρώπους που δεν είχαν συμμετάσχει ποτέ άλλοτε σε κινητοποιήσεις. Κράτησαν όμως το συσσίτιο της Αγοράς – που ακόμα κι αυτό η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να το σαμποτάρει με πλάγιο τρόπο. Να σημειωθεί ότι οι Χανιώτες έδρασαν καταλύτικά στη δημιουργία κινημάτων όπως η Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη που δημιουργήθηκε ύστερα από κάλεσμα Χανιωτών προς το συνθέτη για να ηγηθεί ενός αντιμνημονιακού κινήματος – από το οποίο αποχωρίστηκε ο Οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης που ίδρυσε μαζί με μεγάλη ομάδα διαννοουμένων και επιστημόνων το Ενιαίο Παλλαϊκό Κίνημα
Οι πιο δυναμικές από τις κινηματικές αυτές δράσεις είναι οι συνελεύσεις των γειτονιών που αναβιώνουν ουσιαστικά τα ανενεργά εδώ και χρόνια Συνοικιακά Συμβούλια. Πρόκειται δηλαδή για την ύψιστη μορφή αποκέντρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!
Η δύναμη του πλήθους
Στην Αμπεριά
Η Συνέλευση των κατοίκων της Αμπεριάς ήταν η πρώτη (μαζί με αυτή του Αη Γιάννη για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου) που έδωσε δείγματα του τί μπορεί να καταφέρουν ενωμένοι πολίτες. Διεκδικώντας έναν ελεύθερο χώρο που χρόνια παρέμενε αναξιοποίητος άρχισαν να φτιάχνουν το Πάρκο της Αμπεριάς και κατάφεραν με τη συλλογή άνω των 500 υπογραφών το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει ομόφωνα την εφαρμογή της μελέτης που οι ίδιοι οι κάτοικοι σε συνεργασία με την ομάδα Αρχιτεκτόνων P Public παρουσίασαν. Και συνεχίζουν κόντρα στη Δημοτική Αρχή που και εδώ φαίνεται να εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα από αυτά των κατοίκων –. Όμως το καλοκαίρι όπως μας λέει η κάτοικος της Αμπεριάς Νίκη Παπαδάκη, « συνέλευσή μας κινητοποιήθηκε και με την όξυνση της οικονομικής κρίσης και υπήρξε μια συνεργασία με το κίνημα «Δεν Πληρώνω» και τους Αγανακτισμένους. Εγιναν κάποιες Συνελεύσεις για τα χαράτσια και μαζεύτηκε πάρα πολύς κόσμος, και λάβαμε κάποιες αποφάσεις, έγιναν ομάδες επέμβασης για την περίπτωση που η ΔΕΗ θα έρθει να κόψει το ρεύμα σε κάποιο σπίτι και θα ειδοποιηθούμε. Συμμετέχουμε και σε ολες τις κινητοποιήσεις και σε συνεργασία με τα Σχολεία της περιοχής.»
Στο Ακρωτήρι
Απόφαση της «πλατείας της Αγοράς» ήταν η δημιουργία Συνελεύσεων και σε άλλες γειτονιές, μια απόφαση που έγινε πράξη στο Ακρωτήρι μετά από προσπάθεια λίγων ατόμων που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μέχρι και 200 άτομα στην πλατεία των Κουνουπιδιανών, με αφορμή βέβαια τα χαράτσια. Δεκάδες άγνωστοι ως τώρα μεταξύ τους άρχισαν να βρίσκονται στα σπίτια και να ανταλάσσουν πληροφορίες και να ενημερώνουν τον κόσμο για το τι μπορεί να κάνει ενάντια στα παράνομα μέτρα της κυβέρνησης. Σήμερα, υπό διαμόρφωση είναι μια ομάδα επέβασης σε περιπτωση που ισχύσει το χαράτσι για τα ακίνητα και αρχίσει η ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα, ενώ στις σκέψεις πολλών είναι να προσπαθήσουν να υποκαταστήσουν το καταργούμενο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι με κάποιες από τις δράσεις του. Επιτυχής δράση της Συνέλευσης του Ακρωτηρίου ήταν ότι για πρώτη φορά μάζεψε τις συνελεύσεις των άλλων γειτονιών σε μια αίθουσα όπου, αν μη τι άλλο, άρχισαν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να υπάρχει κοινή πληροφόρηση, ενώ συστάθηκε νομική ομάδα από εθελοντές δικηγόρους για την αντιμετώπιση των χαρατσιών και άλλων θεμάτων.
Στη Χαλέπα και το Βαρύπετρο
Με την ίδια αφορμή μαζεύτηκαν κάτοικοι της Χαλέπας, που άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές κατά του τέλους ακινήτων. Στο Βαρύπετρο, η Συνέλευση των κατοίκων που έγινε για το θέμα της Χρυσοπηγής, μετεξελίχθηκε σε Συνέλευση ενάντια στα χαράτσια όπου και εκεί αναπτύσσονται δράσεις ενημέρωσης και αλληλοβοήθειας, όπως και στις άλλες περιοχές. Προσπάθειες γίνονται για τη δημιουργία συνελέυσεων και στη Νέα Χώρα και στον Αη Γιάννη. Ας σημειωθεί ότι οι Συνελεύσεις των Γειτονιών έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο μεγάλο συλλαλητήριο του Οκτώβρη και ξαναβρέθηκαν στο συλλαλητήριο της 17 Νοέμβρη.
Το ΕΠΑΜ
Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο είναι καθαρά πολιτικό κίνημα. Είναι το κίνημα που εκφράζει μία μεγάλη τάση –που διαρκώς διογκώνεται- την τάση εξόδου από το Ευρώ. Το αναφέρουμε εδώ γιατί είναι το μόνο ίσως οργανωμένο πολιτικό κίνημα που δημιουργήθηκε και από ανθρώπους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Αυγούστου, άτομα που προέρχονται από όλους τους κομματικούς χώρους, κυρίως άτομα που ευαισθητοποιήθηκαν από τις ομιλίες του Οικονομολόγου Δημήτρη Καζάκη και που έχουν συμφωνήσει στις βασικές αρχές: να σταματήσει η αναγνώριση του δημόσιου χρέους και να γίνει παύση πληρωμών προς τους δανειστές μας, να επιστρέψει η Ελλάδα σε εθνικό νόμισμα με δική της απόφαση, να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι, να ανακτήσουμε την κυριαρχία μας από την τρόικα, να ανατραπεί το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την οικονομική καταστροφή της χώρας, και τέλος να κατοχυρωθεί η Λαϊκή Κυριαρχία και η Εθνική Ανεξαρτησία με τη Σύνταξη νέου Δημοκρατικού Συντάγματος. Στα Χανιά, τον περασμένο Αύγουστο δημιουργήθηκε ο πρώτος τοπικός πυρήνας του κινήματος στην Κρήτη και συνεχώς εγγράφονται νέα μέλη με αποτέλεσμα να αρχίζει να αποκτά δυναμική κόμματος (με πάνω από 100 μέλη αυτή τη στιγμή), ενώ από τα Χανιά ξεκίνησε η δημιουργία πυρήνα στο Ρέθυμνο και συνεχίζεται η προσπάθεια προς την επαρχία του νομού Χανίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τις δύο φορές που διοργανώθηκαν ομιλίες του Δ. Καζάκη στα Χανιά οι ακροατές έκαναν ουρά για να εγγραφούν ως μέλη στο κίνημα. Τα μέλη του ΕΠΑΜ μαζεύονται στην πίσω αίθουσα του Δημοτικού Κήπου τις Τετάρτες για καφέ και συζήτηση ενώ συμμετέχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις που γίνονται στην πόλη κατά της οικονομικής κατοχής, όπως στη στην κατάληψη της ΔΕΗ και τα συλλαλητήρια των τελευταίων μηνών. Μέλη του ΕΠΑΜ συμμετείχαν και στην κινητοποίησης που ανάγκασε τη Δημοτική Αρχή να πάρει θέση κατά του χαρατσιού για τα ακίνητα.
Η Σπίθα (Κινημα Ανεξάρτητων Πολιτών)
Ένα πολιτικό κίνημα, το κίνημα ανεξάρτητων πολιτών γνωστό και ως «Σπίθα», δημιουργήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη, κατά την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης την 1η Δεκεμβρίου 2010. Η πρωτοβουλία αυτή , πραγματοποιήθηκε μετά από δημόσια πρόσκληση προς τον Μίκη, 60 χανιωτών, με την οποία του ζητούνταν η ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας. Η Σπίθα δραστηριοποιείται στα Χανιά, από την πρώτη στιγμή, μετά την δημοσιοποίηση της διακήρυξης. Έτσι, έχουν, ήδη, δημιουργηθεί 4 τοπικές οργανώσεις , οι οργανώσεις Αποκορώνου, Κισσάμου, Σφακίων αλλά και η πολυμελής (άνω των 100 μελών) οργάνωση Χανίων. Το ΚΑΠ δραστηριοποιείται στα Χανιά συμμετέχοντας σε απεργίες, συγκεντρώσεις, πορείες και πράξεις πολιτικού ακτιβισμού (όπως την κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ) αλλά και ιδιαίτερη πολιτική πράξη να καταθέσει εξώδικο κατά των βουλευτών του ν. Χανίων (για τη ψήφιση του μνημονίου) και να διακινήσει αφίσα με τις φωτογραφίες των. Η Σπίθα, όπως τα ίδια τα μέλη της λένε, συναποτελείται από Χανιώτες που έχουν διάφορα πολιτικά δρομολόγια (από την αριστερά έως τη δεξιά, εκτός οιασδήποτε χουντικής ή φασιστικής εκδοχής) και που έχουν ή δεν έχουν θρησκευτική πίστη, ακριβώς επειδή θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε περίοδο νέας κατοχής άρα απαιτείται «πανεθνικό-παλλαϊκό μέτωπο», νέα αντίσταση! Το ΚΑΠ φανέρωσε την τοπική δύναμή του με τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων στα Χανιά, το διήμερο 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2011, με αιχμή τη συγκέντρωση με ομιλητή τον ίδιο τον Μίκη, στο θέατρο ανατολικής τάφρου, στην οποία προσήλθαν, σύμφωνα με εκτίμηση των διοργανωτών, «εν μέσω» πολύ μεγάλη κακοκαιρίας, περισσότεροι από 2.500 πολίτες. Το τριήμερο 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου η Σπίθα πραγματοποίησε το 1ο συνέδριό της, ενώ η πρωτοβουλία του Μίκη για να δημιουργηθεί το «μέτωπο ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.», βάζει νέες ευθύνες και στα μέλη του τοπικού κινήματος. Παράλληλα με σειρά ανοικτών πολιτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη βάση συμβολής στη δημιουργία «του μετώπου από τα κάτω».
Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων
Στο παζάρι μπορεί να λαμβάνει μέρος οποιοσδήποτε θελήσει χωρίς αναγκαία να είναι μέλος του Δικτύου,με την προϋπόθεση να φέρει κάτι να ανταλλάξει όπως τρόφιμα,αντικείμενα,είδη ένδυσης κ.α.
Σε κάθε συνέλευση των μελών του δικτύου αποφασίζουμε όλοι μαζί , αν κάποιοι τρόποι λειτουργίας του παζαριού θα αφαιρεθούν η΄ θα προσθεθούν, ανάλογα με τις ανάγκες του δικτύου μας .
Η λειτουργία του ως βάση είναι απλή : ο ένας προσφέρει στον άλλο οτι μπορεί σε είδος ή υπηρεσία όταν του ζητηθεί.Αντί για χρήματα ,πιστώνεται μοναδες στον λογαριασμό του. Τις μονάδες αυτές τις χρησιμοποιεί με την σειρά του για να αποκτήσει οτι είδος ή προιόν έχει ανάγκη ,απ’ο άλλο μέλος του δικτυού.
Ο διαχειριστής του δικτύου,αναρτύει τις μονάδες του κάθε μέλους σε ειδική διαμορφωμένη λίστα που μπορούν να δουν όλα τα μέλη,για την διαφάνεια του δικτυού.
Το κάθε μέλος μπορεί να δει ολες τις υπηρεσίες και τα προιόντα ,τα τηλέφωνα, τα email , και όλα τα στοιχεία επικοινωνίας των υπόλοιπων μελών, για να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους και να αποκτήσει ότι έχει ανάγκη.
Είναι ένα δίκτυο αλληλεγγύης , υποστήριξης και συμπαράστασης σε κάθε άνθρωπο.
Στο Δίκτυο υπάρχει και η “λίστα δράσεων” στην οποία μέλη του δικτύου αλλά και άνθρωποι που δεν έχουν γίνει μέλη θα μπορούν να αναγράφουν οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν που σχετίζεται με την κρίση όπως εξώσεις,δάνεια,κόψιμο ρεύματος και θα μπορεί να αντιμετωπίζεται με την βοήθεια και την συμπαράσταση των μελών του Δικτύου».
Φυσικά το Δίκτυο, στο οποίο συμμετέχει και υποστηρίζει και η εφημερίδα μας, για να φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη, χρειάζεται τη συμμετοχή ανθρώπων που παράγουν υπηρεσίες και είδη πρώτης ανάγκης όπως αγροτικά προϊόντα. Σε μια τέτοια ανάπτυξη, θα υπάρχουν άνθρωποι που δε θα χρειάζεται να πληρώνουν με χρήματα το φαγητό τους ή κάποιες από τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη. Στο δίκτυο μπορούν να λάβουν μέρος και καταστήματα .
Μπορείτε να τους βρείτε κάθε Σάββατο βράδι στο Εργατικό Κέντρο και στο διαδίκτυο http://www.diktyoantallagonxanion.gr/
Τerra Verde
Η Terra Verde είναι μια παλιότερη κίνηση ανταλλακτικού εμπορίου που λειτουργεί εδώ και καιρό στα Χανιά, ως μία από τις δράσεις του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών. Όπως αναφέρουν τα μέλη της συλλογικότητας
«Είμαστε μια κίνηση ανθρώπων που αποπειράται να διατυπώσει μια άλλη πρόταση εμπορίου, έξω από κάθε επίσημη οικονομική δομή, έξω από τα επίσημα εμπορικά κυκλώματα. Είναι ένα εναλλακτικό μοντέλο εμπορίου, που στη θέση του κέρδους βάζει πλήθος στόχων:
• Την άμεση σχέση παραγωγού – καταναλωτή
• Την αυτονομία και την αξιοπρεπή διαβίωση του παραγωγού.
• Τη βιωσιμότητα της αδιαμεσολάβητης διακίνησης.
• Την ποιότητα και την προσιτή τιμή για τον καταναλωτή.
• Το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.
• Τις σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.
• Τον συλλογικό αγώνα για να αλλάξουν οι σκληρές συνθήκες εκμετάλλευσης που επιβάλλει η παγκόσμια αγορά, οι πολυεθνικές που την ελέγχουν και οι μεσάζοντες.
• Τη συμμετοχή σ’ ένα δίκτυο διακίνησης προϊόντων που δεν παράγονται σε συνθήκες εκμετάλλευσης της φύσης και των ανθρώπων.
• Την αύξηση αυτονομίας του καταναλωτή. Την αντίληψη, ότι καθένας από μας δεν χρειάζεται να μείνει στον ρόλο του καταναλωτή, αλλά μπορεί σταδιακά να καλύψει μόνος του κάποιες ανάγκες ως παραγωγός.
• Την ποιότητα των προϊόντων, που δεν περιορίζεται στη συσκευασία αλλά είναι συνάρτηση της γεωγραφίας, την ιστορία, το κόπου των ανθρώπων που τα παράγουν, καθώς και της κινηματικής τους δράσης.
Στόχος μας είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής και διάδοσης ιδεών των οποίων η αξία δεν μετριέται σε χρήμα. Όπου οι έννοιες αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη, συντροφικότητα, συμμετοχή, δοκιμάζονται στην πράξη και διαχέονται στην κοινωνία, σαν εφαρμόσιμα παραδείγματα. Όταν μιλάμε για αλληλεγγύη, εννοούμε την έμπρακτη στήριξη αγώνων και κινημάτων, που μας δίνουν ώθηση να κινητοποιηθούμε, όχι τη «συμπόνια για τους φτωχούς».
Τα προϊόντα μας
Μέσω ενός δικτύου αντίστοιχων συλλογικοτήτων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη αποκτήσαμε πρόσβαση σε προϊόντα:
- Συνεταιρισμών παραγωγών του παγκόσμιου νότου, συνεισφέροντας στον αγώνα τους ενάντια στους τοπικούς μεσάζοντας και τις πολυεθνικές. Έτσι διακινούμε :
Καφέ από τους ζαπατιστικούς συναιτερισμούς της Τσιάπας στο Μεξικό
Εκουαδόρ και την Παραγουάη. Τσάι από την Ινδία, το Βιετνάμ και την Ν.Αφρική. Μάτε από την Βραζιλία. Απορρυπαντικά που φτιάχνονται στην Ιταλία από την Βραζιλία.
- Αγροτών-Παραγωγών και συνεταιρισμών με κοινωνική δράση από όλη την Ελλάδα.
- Αγροτών – Παραγωγών και συνεταιρισμών τοπικών προϊόντων με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας προώθησης μια άλλης αδιαμεσολάβητης λογικής στην αγροτική παραγωγή και διακίνηση στην βάση της σχέσης εμπιστοσύνης παραγωγού-καταναλωτή. Έτσι, αποκτήσαμε πρόσβαση, σε τοπικούς συναιτερισμούς με κοινωνική δράση, όπως ο Συνεταιρισμός Γυναικών Καράνου «Η Αγρότισσα», που παράγουν τοπικά προϊόντα χωρίς χημικά πρόσθετα
- Από το Κοίσπε Χανίων φτιαγμένα από άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα που παρόλο τον αποκλεισμό που υφίστανται, ανάπτυξαν καινοτόμες λύσεις για την ένταξή τους στην κοινωνία που συνέχεια τους απαξιώνει.
- Από τις αγροτικές φυλακές Χανίων που παράγουν οι έγκλειστοι κεραμικά και άλλα χειροτεχνήματα.
Μπορείτε να τους βρείτε κάθε Πέμπτη στο Στέκι, Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5 και στο http://www.stekichania.gr
Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών
Το ίδιο το Στέκι είναι ένας χώρος όπου εδώ και χρόνια αναπτύσσονται δράσεις αλληλεγγύης. Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιήθηκε και στο θέμα του χαρατσιού για τα ακίνητα, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση.
Το Στέκι είναι ένας πολιτικός και κοινωνικός χώρος
Το στέκι ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων, ελλήνων και μεταναστών, με βασικό σκοπό να είναι δίπλα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και καταπατούνται τα δικαιώματά τους, όπως οι μετανάστες, οι άστεγοι, οι rom, οι ομοφυλόφιλοι, οι γυναίκες, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι νέοι...
Με το χρόνο η προσπάθεια αυτή μεγάλωσε και αγκαλιάστηκε από πολλούς ανθρώπους.
Σκοπός όλων μας είναι να δείξουμε και να φωνάξουμε ότι
όλοι οι άνθρωποι είμαστε ισότιμοι.
όλοι οι άνθρωποι είμαστε ισότιμοι.
Το στέκι δεν είναι μαγαζί, ούτε bar, ούτε φροντιστήριο. Δεν ανήκει σε κανένα. Τα απογεύματα γίνονται μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, ισπανικών και φωτογραφίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες μιλάνε ομάδες, γίνονται συζητήσεις, παρέες πίνουν τον καφέ τους και διαβάζουν. Γίνονται μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλα δρώμενα.
Τα έξοδά του τα βγάζει από τις μηνιαίες συνδρομές και το κυλικείο.
Στο στέκι δεν έχουμε πρόεδρο, ούτε διοικητικό συμβούλιο. Οι αποφάσεις παίρνονται κάθε Δευτέρα (στις 9:00το βράδυ) απ’ την ανοιχτή συνέλευση, και με τη συμφωνία όλων όσοι συμμετέχουν σ’ αυτήν.
Επίσης υπάρχουν η οικονομική επιτροπή κι η επιτροπή διαχείρισης καθώς και άλλες ομάδες, όπως η ομάδα για τα μεταναστευτικά θέματα, οι οποίες ενημερώνουν και κάνουν προτάσεις στην συνέλευση. Το πολιτικό πρόταγμα του στεκιού είναι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα του άλλου, δηλαδή ο σεβασμός στον διπλανό, κι όλοι μαζί απέναντι στην εκμετάλλευση και την αδικία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου