23/1/12

Πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κρήτης από το Δίκτυο "Οικοκρήτη"

Πηγή: Αυγή
Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/01/2012
Στο τρίπτυχο "Πρόληψη - Ανακύκλωση - Κομποστοποίηση" πατάει η μελέτη-πρόταση που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κρήτης και εκπονήθηκε για λογαριασμό του Παγκρητίου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "Οικοκρήτη". Από τα μέσα Δεκεμβρίου δε έχει κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της περιφέρειας.
Έτσι, εκτός του υφιστάμενου Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης στα Χανιά, προτείνεται η κατασκευή τριών νέων ΕΜΑΚ συνολικής δυναμικότητας 148.000 t/y (70.000 t. στο Ηράκλειο, 38.000 στο Ρέθυμνο και 40.000 στο Λασίθι). Επιπλέον η δημιουργία 8 μονάδων κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών συνολικής δυναμικότητας 162.000 t/y (δύο μονάδες στο Ηράκλειο, άλλες τόσες στο Ρέθυμνο και 3 στο Λασίθι). Οι εγκαταστάσεις κομποστοποίησης χωροθετούνται στον βορρά (μαζί με το ΕΜΑΚ) και στον νότο κάθε νομού.
Σε κάθε περίπτωση, της τελικής επεξεργασίας και διάθεσης, όμως, προηγούνται μέτρα πρόληψης και η εφαρμογή εκτεταμένων προγραμμάτων ανακύκλωσης για σειρά υλικών ώστε η εκτροπή να φτάσει από το 7,2 % των ΑΣΑ, σήμερα, στο 54,3% το 2040. Μεταξύ αυτών: η εντατικοποίηση της υπάρχουσας ανακύκλωσης, η δημιουργία πυκνού δικτύου μηχανικών κομποστοποιητών για προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα από μεγάλους παραγωγούς όπως ξενοδοχεία, νοσοκομεία, χώροι μαζικής εστίασης κ.λπ. Κατά τη μελέτη, αυτοί παράγουν περισσότερο από 20%-25% των οργανικών του νησιού. Επίσης, τοποθέτηση ειδικού καφέ κάδου για το οργανικά των νοικοκυριών, κατά μέσο όρο ένας κάδος ανά 16 κατοίκους, όπως και η χωροθέτηση πέντε μεγάλων "πράσινων σημείων" στις πρωτεύουσες των νομών και τέσσερα μικρότερα στον νότο του νησιού. Αυτά θα υποδέχονται εμπορικά υλικά, ρουχισμό, υποδήματα, φάρμακα κ.λπ.
Η κατατεθείσα "Πράσινη Πρόταση", την οποία έχει επεξεργασθεί ο Φ. Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, αναδεικνύει και τα κενά των δύο άλλων προϋφιστάμενων προτάσεων. Όπως επισημαίνεται, αγνοούν το γεγονός ότι η συνολική παραγωγή απορριμμάτων, λόγω της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης, συνεχώς μειώνεται. Η εκτίμηση στην παρούσα μελέτη είναι ότι το επίπεδο παραγωγής απορριμμάτων στην Κρήτη του 2009 θα επαναληφθεί σχεδόν μετά από μία δεκαετία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μείωση των απορριμμάτων της Κρήτης το 2013 θα είναι μεγαλύτερη από 10% σε σχέση με το 2008.
* Έχει υποεκτιμηθεί η σημαντική δυναμική της ανακύκλωσης και εναλλακτικής διαχείρισης μέσω των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ). Από το 2004 έως το 2009 αυξήθηκε η ανακύκλωση σε όλη την Ελλάδα κατά περίπου 350.000 τόνους ετησίως, χωρίς ιδιαίτερη επένδυση στην ενημέρωση και στην αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών. Αυτός ο ρυθμός αύξησης της ανακύκλωσης φαίνεται ότι με την οικονομική κρίση και την ανεργία μεγαλώνει, παρά τη μείωση των απορριμμάτων, με αύξηση της συνολικής ανάκτησης, μέσω της οργανωμένης ανακύκλωσης με τα ΣΕΔ, αλλά κυρίως από τους πλανόδιους ρακοσυλλέκτες Έλληνες ή μετανάστες.
* Ουσιαστικά δεν τίθενται στόχοι για την εκτροπή υλικών πριν από την τελική επεξεργασία, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με επιτυχία σε όλη την Ευρώπη. Π.χ. οικιακή κομποστοποίηση, οι μηχανικοί κομποστοποιητές, η Διαλογή στην Πηγή των οργανικών, τα Πράσινα Σημεία, η επέκταση και εντατικοποίηση της λειτουργίας των υπαρχόντων ΣΕΔ, μελλοντική δημιουργία νέων για έπιπλα, ρούχα κ.ά. Αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης είναι η υποεκτίμηση των δυνατοτήτων εναλλακτικής διαχείρισης σε αρχικά στάδια και συνεπώς να υπερεκτιμάται υπερβολικά η προς τελική επεξεργασία ποσότητα απορριμμάτων και να καλείται η κρητική κοινωνία να επιτύχει τους στόχους των Οδηγιών 31/1999 και 98/2008, κυρίως μέσω μεγάλων και ακριβότερων μονάδων τελικής επεξεργασίας, που αφορούν κυρίως σύμμεικτα απορρίμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates