11/1/12

Επιβίωση: άλλη μια ιστορία αστέγων

Πηγή: http://parallhlografos.wordpress.com
Ενας 70χρονος ημιπληγικός συνταξιούχος των 700 ευρώ και ένας Βούλγαρος σκηνοθέτης, που επιβιώνει ως μπογιατζής, κατέλαβαν το κτήριο-σκάνδαλο του πρώην Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» στην οδό Φράγκων, στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο ξοδεύτηκαν πάνω από 12 εκατ. ευρώ, αλλά παρέμενε ένα εγκαταλειμμένο γιαπί.
Ενας 70χρονος συνταξιούχος και ένας Βούλγαρος σκηνοθέτης καλούν σε αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα αλληλοβοήθειας στο κτήριο-σκάνδαλο, όπου 12 εκατ. ευρώ έκαναν φτερά. Εσπασαν τη σάπια κλειδαριά της εξώπορτας και τώρα προσφέρουν καταφύγιο σε αστέγους, ανέργους και σε όσους αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. «Επιβίωση» είναι και η ονομασία που έδωσαν στην ανοιχτή κοινωνική κατάληψη που ξεκίνησαν. Σκοπός τους, μαζί με όποιον μπορεί να προσφέρει βοήθεια, να μετατρέψουν το κατεστραμμένο κτήριο σε ανάσα ζωής για όποιον έχει ανάγκη. Ηδη 9 άστεγοι ζουν στους χώρους του συγκροτήματος, που αποτελείται από ένα διώροφο και ένα εξαώροφο κτήριο.

Μετά το πανάκριβο ναυάγιο των σχεδίων του υπουργείου Υγείας να το ξαναφτιάξει, για να το μετατρέψει σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, το κτήριο επέστρεψε στην καθολική Μονή Αδελφών του Ελέους, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Αλλά όχι μόνο δεν υπάρχει καμία βοήθεια απ’ αυτή την πλευρά, αντιθέτως ζητήθηκε από τους καταληψίες να φύγουν, και μάλιστα με το φόβητρο του εισαγγελέα και της Αστυνομίας. Την υποστήριξή τους στην προσπάθεια δείχνουν όμως οι γύρω καταστηματάρχες, που φέρνουν τρόφιμα.
Ο 48άχρονος Λιούμπεν Αλέξιεφ, με τη φόρμα εργασίας και το μυστρί στο χέρι, ξεκίνησε να φτιάχνει σιγά σιγά κάποιους από τους χώρους, ώστε να γίνουν κάπως πιο φιλόξενοι. Ο 70χρονος Θανάσης Γεωργιάδης κάθεται στην πόρτα, στο αναπηρικό καροτσάκι του, και εξηγεί στους περαστικούς την αιτία για την πράξη του και το όραμά του. «Να μαζευτεί εδώ ο κόσμος που δεν έχει πού να μείνει, που δεν έχει να φάει. Ξοδεύτηκαν εκατομμύρια γι’ αυτό το κτήριο, αλλά το άφησαν να ρημάζει, ενώ μπορεί να στεγάσει ώς και 1.000 άτομα. Να γίνει εδώ μια μικρή κοινότητα ανθρώπων. Να βρουν αυτοί καταφύγιο και το κτήριο να πάρει ζωή».
Το κτήριο παραμένει σιωπηλός μάρτυρας της περίεργης εξαφάνισης εκατομμυρίων ευρώ, τόσο από ευρωπαϊκούς όσο και από εθνικούς πόρους. Σπασμένες τουαλέτες, σπασμένοι νιπτήρες, κατεστραμμένα μαγειρεία, τρύπες στα τσιμέντα των δαπέδων, σπασμένα τζάμια, ξεχαρβαλωμένοι ηλεκτρικοί πίνακες. Και ανάμεσα σ’ αυτά, μια εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό, ζωγραφισμένη σ’ ένα παράθυρο.
«Μόνο μία τουαλέτα καταφέραμε να φτιάξουμε υποτυπωδώς, ενώ νερό έχει μόνο μία βρύση σε έναν εξωτερικό διάδρομο. Βάλαμε μία γεννήτρια για να έχουμε φως και να μπορούμε να δουλέψουμε, μέχρι να βρούμε πώς θα πάρουμε ρεύμα», λέει ο Λιούμπεν.
*απο enet.gr
===================================================================================
Στη συγκεκριμένη φωτογραφία βλέπουμε και τη συγχρηματοδότηση του Έργου(;) ανάπλασης σε ποσοστό 75% από το ΕΣΠΑ, το Γ’ΚΠΣ, Ε.Π. Υγεία- Πρόνοια 2000-2006. Ο προϋπολογισμός, ήταν 2 με 3 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλλον δεν τα φάγαμε μαζί αυτά, και επειδή οι χρονιές πιάνουν και τις δύο κυβερνήσεις κι επειδή και κανείς άλλος δεν μιλούσε γι αυτό, ας έρθουν να μας πουν, σε ποιες τσέπες πήγαν αυτά τα χρήματα και με ποια αιτιολογία αφήνουν τόσα χρόνια ανθρώπους στην εξαθλίωση και χρησιμοποιούν χρήματα πολιτών για να πληρώνουν κάτι που δεν έγινε και δεν θα γίνει.
Είναι υποχρέσωη όλων να απαιτήσουν ο χώρος αυτός να εξυπηρετήσει επιτέλους τους ανθρώπους και να προσφέρει κάτι πίσω σε αυτούς που τόσα χρόνια το πλήρωναν. Ελάτε να δημιουργήσουμε, εκεί που οι “υπεύθυνοι” έχουν καταστρέψει τα πάντα.
Η είδηση της εκένωσης
απο enet.gr
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η καθολική μονή των «Αδελφών του Ελέους», με τη συνδρομή της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας, απομάκρυνε χθες 27 άπορους άστεγους, μεταξύ τους κι ένα κοριτσάκι 9 ετών, που είχαν βρει καταφύγιο στο ερειπωμένο κτήριο – σκάνδαλο του πρώην νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» στην οδό Φράγκων, στη Θεσσαλονίκη.
Την κοινωνική κατάληψη στο κτήριο, για το οποίο ξοδεύτηκαν περί τα 12 εκατ. ευρώ για να γίνει υγειονομική μονάδα αλλά έμεινε γιαπί, ξεκίνησαν τον Οκτώβριο ο 70χρονος ημιπληγικός συνταξιούχος των 700 ευρώ Θανάσης Γεωργιάδης και ο 48χρονος Βούλγαρος σκηνοθέτης που επιβιώνει ως μπογιατζής, Λιούμπεν Αλέξιεφ. Της έδωσαν το όνομα «Επιβίωση» και κάλεσαν εκεί όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, άστεγους και άπορους, για να βρουν καταφύγιο.
Ομως οι «Αδελφές του Ελέους» προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά. Διατάχτηκε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν το κτήριο τελούσε υπό κατάληψη και στην περίπτωση που αυτό συνέβαινε, υπήρχε εντολή να εκκενωθεί. Η κατάληψη του κτηρίου ήταν ήδη γνωστή από τον Οκτώβριο στις αστυνομικές αρχές της πόλης.
Ετσι χθες, στις 7 το πρωί, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στο κτήριο και απομάκρυναν τους 27 από τους 38 άστεγους και άπορους που είχαν βρει καταφύγιο σ’ αυτό, καθώς οι υπόλοιποι δεν βρίσκονταν εκεί. Ολοι προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα της οδού Δωδεκανήσου, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να κινηθεί διαδικασία ακόμη και για όσους δεν διέθεταν νόμιμα έγγραφα.
«Στο κτήριο έμενε κι ένα ζευγάρι με το 9χρονο κοριτσάκι τους», λέει ο Λιούμπεν Αλέξιεφ. «Το σπίτι τους κάηκε πριν από λίγες μέρες και δεν είχαν πού να μείνουν. Γι’ αυτό και βρήκαν καταφύγιο στην “Επιβίωση”», τονίζει. Τους 27 καταληψίες προσφέρθηκε να φιλοξενήσει σε δύο ξενοδοχεία της πόλης η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, που ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Ομως μπορεί να παράσχει φιλοξενία μόνο για 3 μήνες. «Εμείς θα επιστρέψουμε», λέει ο Λ. Αλέξιεφ. «Στο κτήριο βρήκαν καταφύγιο άστεγοι άνθρωποι. Πού θα μείνουν; Στο δρόμο; Θα επιστρέψουμε κι ας μας ξαναβγάλουν οι καλόγριες», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates