22/1/12

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟ HELIOS, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΟ

Ομιλία του Γιώργου Γυπάκη στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο Πολίτης των Χανίων με το Παγκρητιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανοποιημένων ΑΠΕ και άλλους φορείς στις 16/1/2012 στα Χανιά με το ομόνυμο θέμα Εκχώρηση της Δημόσιας Περιουσίας στο Πρόγραμμα HELIOS

Εχει περάσει ένας μήνας από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ του Πολίτη των Χανίων, που αποκαλύπτει ποιές εκτάσεις και με ποιόν τρόπο ενδέχεται η δημοτική αρχή των Χανίων να “παραχωρήσει” στο Πρόγραμμα Ηλιος και δεν ακούσαμε να γίνεται λόγος πουθενά -πέραν από το Ακρωτήρι όπου άμεσα κινητοποιήθηκαν οι τοπικοί αιρετοί και εξέφρασαν την αντίθεσή τους- μάλιστα, οι περισσότεροι δεν πιστεύουν καν, ότι υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει αυτό το ξεπούλημα των κρητικών βουνών στους γερμανούς για να βάλουν φωτοβολταϊκά. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι ίδιοι άνθρωποι δεν πίστευαν μέχρι πριν από λίγους μήνες ότι υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί ας πούμε ο 13ος ή ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ή ότι θα καταργηθεί με τόσο βίαιο τρόπο η δημόσια υγεία. Γενικά, η υπόθεση του Ηλιος υποβαθμίστηκε από σκοπιμότητα ή από άγνοια και θα προσπαθήσω να επιχειρηματολογήσω γιατί πιστεύω ότι είναι θέμα εθνικής σημασίας να μην αφήσουμε να υλοποιηθεί, είναι θέμα εξίσου σοβαρό με τα χαράτσια, με τα οποία είχαν απορροφηθεί ως τώρα όλες οι δραστήριες κινηματικές ομάδες. Δυστυχώς κάποιοι διαπλεκόμενοι συνάδελφοί μου το συγχέουν ακόμα με τις άδειες που δίνει η ξεπουλημένη ΡΑΕ στις εταιρείες για αιολικά πάρκα. Το Ηλιος αφορά νέες εκτάσεις που δε χρειάζονται άδεια από τη ΡΑΕ κι αν χρειαστούν θα την πάρουν fast track γιατί οι εκτάσεις πρέπει να παραδοθούν άμεσα στους Γερμανούς, καθαρές απο διεκδικήσεις και με το κλειδί στο χέρι.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ HELIOS

Σύμφωνα με το άρθρο 13 των Συμπερασμάτων της Συνόδου της 26ης Οκτωβρίου, η Ελλάδα δεσμεύεται όλα τα έσοδα από το ΗΛΙΟΣ να πάνε για αποπληρωμή του δανείου, μέχρι το ποσό των 15 δισεκατομυρίων ευρώ. Η ακριβής διατύπωση του άρθρου είναι η εξής: «Greece commits future cash flows from project Helios or other privatisation revenue in excess of those already included in the adjustment programme to further reduce indebtedness of the Hellenic Republic by up to 15 billion euros with the aim of restoring the lending capacity of the EFSF».
Στόχος του προγράμματος, κατά τον Υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου είναι η “αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας του υψηλού ηλιακού δυναμικού της με την εξαγωγή καθαρής ενέργειας στα καταναλωτικά κέντρα της κεντρικής και βορειας Ευρώπης. Τα εκτιμώμενα έσοδά του θα είναι 80 δις ευρώ. Από αυτά προβλέπεται μελλοντική τιτλοποιηση 20 με 25 δις. Ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, (σ.σ.δηλαδή, στην πληρωμή των τοκοχρεωλυσίων, όπου πηγαίνουν όλα, για όσους γνωρίζουν). Το σχέδιο «Ηλιος» σε πλήρη ανάπτυξη, θα παράγει 10 GW ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά σε έκταση 200.000 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 131-196 GW  σε φωτοβολταϊκά αναμενεται να εγκατασταθούν το 2015. Ηδη περίπου 150.000 στρέμματα δημόσιας γης έχουν προσφερθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 2 GW  σε πρώτη φάση σε συνολική έκταση 40.000 στρεμμάτων. Στο ΥΠΕΚΑ έχουν συγκεντρωθεί εκτάσεις άνω των 500 στρεμάτων η καθεμιά από διάφορους φορείς όπως η ΔΕΗ και ο στρατός. To  μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων αυτών βρίσκεται σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας και προέρχονται από αναξιοποίητα αγροτεμάχια των Δήμων, παλαιά στρατόπεδα, πεδία βολής, εγκαταλειμμένα αεροδρόμια και ανενεργά λιγνιτωρυχεία. Εδώ κάνω μια παρένθεση και ρωτάω: γιατί συγκεντρώνονται εκτάσεις ειδικά από το στρατό και πόσο κοντά σε εγκαταστάσεις αμυντικές θα είναι και κατά πόσον αυτό αποτελεί ένα διακύβευμα για την εθνική μας ασφάλεια, υπάρχουν εδώ απόστρατοι φίλοι και μπορούν να μας το πουν.
Το Υπουργείο, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδας, αναπτύσσει ένα γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών στο οποίο καταχωρίζονται μ’ εντατικούς ρυθμούς όλα τα σύνολα γεωχωρικών δεδομένων. Σύμφωνα με αυτά θα εντοπισθούν, θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν τελικά οι καταλληλότερες εκτάσεις ώστε το πρόγραμμα να είναι ενεργειακά και οικονομικά αποδοτικό.  
Την περίοδο αυτή ειδική ομάδα του ΥΠΕΚΑ και ο Οργανισμός Κτηματολγίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας συλλέγει τα δεδομένα γης που του αποστέλλονται από δημόσιους φορείς και δήμους και αυτά επεξεργάζονται τεχνικά ώστε να είναι ομογενοποιημένα. Στη συνέχεια, μέσα από ειδικούς αλγόριθμους γίνεται η επιλογή των κατάλληλων αγροτεμαχίων. Με την ψηφιακή βάση γεωγραφικών πληροφοριών ακολουθούνται διαδικασίες (fast track) και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα λογικά θα πρέπει ήδη να έχουν επιλεχθεί, οι κατάλληλες εκτάσεις.
    Κριτήρια για την επιλογή τους αποτελούν το εμβαδόν, ο νότιος προσανατολισμός για περισσότερη ηλιοφάνεια, οι ομαλές κλίσεις, να μην είναι δάση (προσέξετε, δάση όχι δασικές εκτάσεις) και να βρίσκονται κοντά σε δίκτυα υψηλής τάσης της ΔΕΗ.
Για να μας προλάβουν, προχωράνε τις διαδικασίες πολύ γρήγορα, κι αυτός είναι ένας λόγος που μάλωσα με κάποιους φίλους εδώ μέσα, που νομίζουν ότι έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας. Ηδη από το Δεκέμβρη η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων με την εύρεση των χρηματοοικονομικών συμβούλων που θα αναλάβουν την σύνταξη της προκήρυξης για το έργο.  Οπως ανακοινώθηκε στη «Διαύγεια», το έργο αναλαμβάνουν οι εταιρείες: Guggenhem Pαrtners που εδρεύει στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη, National Bank of Greece και Ecco International που έχει έδρα το San Fransiscο και διοικείται από έναν Ελληνα ενώ στο Δ.Σ. είδα άλλον ένα Ελληνα, αμερικάνους, εβραίους κλπ. . Η Guggenheim είναι αυτό που όλοι φανταζόμαστε όταν λέμε “οι αγορές”. Είναι επενδυτές και διαχρειριστές κεφαλαίων. Από το 2009 έχει αντιπρόεδρο ένα πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και σε διευθυντική θέση ένα πρώην στέλεχος της JP Morgan. Και μόνο απ΄αυτό αντιλαμβάνεστε από που προήλθε η φαεινή ιδέα του Ηλιος και που αποσκοπεί.

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΛΙΟΣ

Είναι η πρώτη φορά που ένα μελλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και όχι πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης δεσμεύει τα μελλοντικά του έσοδα για την αποπληρωμή των δανείων! Ελληνικό τρόπος του λέγειν. Διότι όλο αυτό είναι ιδέα των Γερμανών. Ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Εντιγκερ (σ.σ. είναι ο ίδιος Επίτροπος που δήλωνε πριν από μήνες ότι «ίσως πρέπει να στείλουμε στρατό για να εισπράξει τους Ελληνες») υπογράμμισε το μεγάλο ηλιακό δυναμικό της χώρας μας και την ανάγκη αυτό ν’αξιοποιηθεί προς όφελος όλων των ευρωπαϊκών χωρών αναφέροντας ότι «τα σπίτια στη Γερμανία έχουν φωτοβολταϊκά μόνο από τη μία πλευρά που τα βλέπει ο ήλιος, ενώ στην Ελλάδα μπορουν να βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια της στέγης». Στην ουσία πρόκειται για το δούρειο ίππο τη εφαρμογής του μνημονίου, του σκέλους που αφορά την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας – ο άλλος τρόπος είναι οι ειδικές οικονομικές ζώνες.
Ποιος θα αγοράζει το ρεύμα; Η Γερμανία! Ποιος θα πουλά το ρεύμα; Η Γερμανία!
Ποίου οι εταιρείες θα ωφεληθούν από την κατασκευή του έργου; Οι γερμανικές!
Πόση ποσότητα ρεύματος θα απορροφάται από την διψασμένη ενεργειακά τοπική αγορά; Ούτε μισό watt! Η Ελλάδα θα παράγει ενέργεια για τη Γερμανία με πολύ χαμηλότερο κόστος απ’ότι παράγεται στην Γερμανία λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας στη χώρα.
Οι Γερμανοί θα εισπράττουν τις επιδοτήσεις από την τράπεζα και τα λεφτά που θα βγάζουν θα τα εισπράττουν πάλι οι Γερμανοί.
Πρακτικά πρόκειται για ένα δεύτερο κατοχικό δάνειο: Οι Γερμανοί ζητάνε την έκταση, δανεική κι αγύριστη, την εκμεταλλεύονται, αποκομούν πολλαπλά οφέλη (φτηνή ενέργεια, έργο σε γερμανικές εταιρείες, επιδοτήσεις κλπ) και στην Ελλάδα μένει το αμφίβολο όφελος αποπληρωμής δανείων. Και λέμε αμφίβολο γιατί το πόσο θα πωλείται το ρεύμα θα καθοριστεί από τους Γερμανούς! Δηλαδή έχουμε τον δανειστή ο οποίος εκμεταλλεύεται περιουσία του δανειζόμενου και πληρώνει όσα θέλει ο ίδιος!
Ακόμα και ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μονάχου Τόμας Χαμάχερ που έχει εμπλακεί στο έργο καταγγέλλει: «Και στην περίπτωση του ΗΛΙΟΣ αυτοί που κερδίζουν είναι οι κατασκευαστές των ηλιακών μονάδων δηλαδή γερμανικές και κινεζικές εταιρίες και όχι οι ελληνικές. Οι Έλληνες δεν θα έχουν κανένα κέρδος».
Τώρα υπάρχουν και φωνές που λένε ότι ίσως τελικά είναι ασύμφορη η επένδυση και για τους Γερμανούς, ενώ ο κ. Ι. Χατζηβασιλειάδης, Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος, Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νότιοανατολικής Ευρώπη ΙΕΝΕ κάνει λόγο για προχειρότητα και εντοπίζει προβλήματα στη χωροθέτηση και χρήση γης, εκφράζει τις ενστάσεις του αναφορικά με το κόστος του έργου και συμμετοχή του υπουργείου, επισημαίνει την έλλειψη υποδομών στα δίκτυα και τονίζει ότι οι τιμές βάσει των οποίων έχουν υπολογιστεί τα προσδοκώμενα έσοδα σε βάθος εικοσιπενταετίας μπορεί να μεταβληθούν. Αυτός ανήκει σε αυτούς που νομίζουν ότι θα βγάλουν λεφτά από το Ηλιος. Αρχικά οι ελληνικές επιχειρήσεις ήθελαν να συμμετέχουν με 30-40% στο παίχνίδι μέσω joint ventures που θα αναλάβουν τις επενδύσεις και μέσω κατασκευής εξοπλισμού για τα φωτοβολταϊκά, όπως πάνελ, τράκερς και βάσεις στήριξης.

Φημολογείται ότι οι επενδύσεις θα γίνουν με τη μέθοδο των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών που προβλέπει το μνημόνιο, την εκχώρηση δηλαδή εθνικού εδάφους στους επενδυτές οι οποίοι θα έχουν κυριαρχικά δικαιώματα σ' αυτό, και αν υπάρξουν θέσεις εργασίας για Ελληνες, πράγμα πολύ αμφίβολο, θα είναι με πολύ χαμηλές αμοιβές εργασίας, και χωρίς εργασιακές και ασφαλιστικές καλύψεις για τους απασχολούμενους. Αλλά κι έτσι να μην είναι, όποιος έχει ακομα την «ικανότητα» να πιστεύει ότι μας λένε οι επίσημε πηγές, δηλαδή αυτοί που συναίνεσαν στο ξεπούλημα της χώρας με τα μνημόνια, ότι θα μας προσφέρουν δουλειές και έσοδα από το Helios οι επενδυτές, ας ζει με αυταπάτες. Όταν κανείς δε διαπραγματεύεται αυτονόητους όρους για την επιβίωση της πατρίδας μας και των πολιτών της, όταν παραδίδουν χωρίς μάχη την εθνική μας κυριαρχία σε τοκογλύφους, γιατί πρέπει να πιστέψουμε ότι  θα διαπραγματευτούν όρους με τους επενδυτές προς όφελος της Ελλάδας; Ποιος μας διασφαλίζει ότι δε θα φέρουν κινέζους να δουλεύουνε στα φωτοβολταϊκά, ή ότι πράγματι θα μας αποδίδεται κάποιο κέρδος; Ποιος μας διασφαλίζει ότι από την παραγώμενη ενέργεια θα έχουμε κάποιο ποσοστό κι ότι δε θα συνεχίσουμε να ζούμε υπό τη ρυπογόνο και ενεργοβόρα ΔΕΗ πληρώνοντας το πετρέλαιο για το ρεύμα μας στη διπλάσια τιμή, όταν στα χωράφια μας οι ξένοι θα παράγουν φτηνό ρεύμα με το δικό μας ήλιο; 
Και τελικά, επειδή κάποιοι νομίζουν πως θα ωφεληθούν οι μικροί ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας επειδή θα απλωθεί καλώδιο και θα διοχετεύει το περίσσευμα ενέργειας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, ποιος μας διασφαλίζει ότι για να αποκομίσουν μεγαλύτερο κέρδος οι επενδυτές, δεν θα επιβάλλουν την κατάργηση των ιδιωτικών φωτοβολταϊκών πάρκων και των φωτοβολταϊκών στις στέγες που κατά εκατοντάδες επενδύουμε στα Χανιά και στην Κρήτη, ώστε να μην υπάρχει ανταγωνισμός; Ποιος πιστεύει ότι υπάρχει ΕΝΑΣ αξιόπιστος πολιτικός να τα διαπραγματευτεί αυτά;
Κανείς.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ

Εαν έρθουν και σας πουν, ξέρεις, θα σου πάρουμε το σπίτι, αλλά θα σου δώσουμε κάτι να μένεις, ένα “κλπ” ή αν πάτε στην τράπεζα λέμε τώρα, και σας δώσουν να υπογράψετε μια δανειακή σύμβαση που αντί για όρους θα σας λένε “κλπ” δε θα ρωτήσετε τί είναι αυτό το κλπ;
Θα σας διαβάσω λοιπόν τί ζητούσε ο υφυπουργός Μανιάτης από τους Δημάρχους με την επιστολή που τους έστειλε, για να καταλάβετε όχι μόνο την προχειρότητα με την οποία ξεπουλιέται η χώρα αλλά και τη νοητική ικανότητα αυτών που διαπραγματεύονται το ξεπούλημα και αυτών οι οποίοι το κάνουν αποδεκτό.
«.....Για την υλοποίηση του προγράμματος «Ηλιος» αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η αξιοποίηση δημόσιων εκτάσεων γης για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα παράγουν ενέργεια. Στο πλαίσιο της καλης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου ΠΕΚΑ και των ΟΤΑ σας καλούμε να συμμετάσχετε στην πρωτοβουλία μας, προτείνοντας προς αξιοποίηση δημοτικές εκτάσεις που αφορούν την περιοχή ευθύνης σας.
Προσέξτε τώρα:
Τέτοιες εκτάσεις θα μπορούσαν να είναι γη χαμηλής παραγωγικότητας, κατά προτίμηση μεγαλύτερη των 500 στρεμμάτων, που ο Δήμος σας δεν αξιοποιεί για καμμία χρήση και θα μπορούσε να διαθέσει με τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία (θέσεις εργασίας κλπ)»

Πέστε μου, ποιός Δήμαρχος θα δεχόταν να παραχωρήσει τέτοιες εκτάσεις, όταν τα αντισταθμιστικά ωφέλη του εξηγούνται με το “κλπ”; Δεν είναι τυχαίο που ανταποκρίθηκαν αμέσως οι δήμαρχοι της κυβερνητικής παράταξης, όπως ο Δήμαρχος Πλατανιά, που προτείνει κάποιες εκτάσεις στο Ακρωτήριο Σπάθα, ή ο Δήμαρχος Ιεράπτερας που χειρίζεται λέει το θέμα μέσω του εμπιστευτικού του πρωτόκολλου. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι που το πήραν χαμπάρι είπαν όχι, όπως ο Δήμαρχος Σελίνου, που δήλωσε δημόσια ότι δε θα απαντήσει κι ότι έβαλε την επιστολή του Μανιάτη στο αρχείο. Το ίδιο μας είπε και ο κ. Πολάκης των Σφακίων που είναι εδώ και μπορεί να μας το πει ο ίδιος. Ο Δήμαρχος Κισσάμου δεν έχει απαντήσει επίσης, όπως μαθαίνω από συνάδελφο. Αλλά, ο Δήμαρχος Χανίων, ανταποκρίθηκε αμέσως, δίνοντας εντολή στις τεχνικές του υπηρεσίες να βρουν εκτάσεις διαθέσιμες και έτσι προέκυψαν
στη Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου
1)Κουνουπιδιανά – Αρμέλια ή Τσιλόνερο (593 στρ.)
2) Στέρνες – Πλάι (700 στρ.)
στη Δημοτική Ενότητα Θερίσου
1)Βοσκότοπος Αγ. Κυριακής -  Αγ. Επτά Παίδων (554 στρ.)
2)Βοσκότοπος Αγ. Κυριακής – Πηδημα (667 στρ.)
στη Δημοτική Ενότητα Κεραμειών
1)Βοσκότοπος – Τοπική Κοινότητα Κάμπων (8.000 στρ.)
2)Βοσκότοπος – Τοπική Κοινότητα Πλατυβόλας (5.000 στρ.)
3)Βοσκοτόπος – Τοπική Κοινότητα Δρακώνας (5.000 στρ.)
Εδώ θέλω να διευκρινήσω, ότι παρότι για φωτοβολταϊκά ζητούνται κυρίως νότιας πρόσοψης εκτάσεις αυτές που προτάθηκαν δεν είναι νότιες και πιθανότατα να μην εγκριθεί καμιά από τους Επενδυτές. Ο καυγάς λοιπόν γιατί γίνεται; γίνεται γιατί ακολουθήθηκε μια αδιαφανής διαδικασία για την επιλογή των προτεινόμενων χώρων, όπου δεν ενημερώθηκε κανείς τοπικός σύμβουλος σε καμία περιοχή, απόσο τουλάχιστον ξέρω που σημαίνει ότι αν δεν είχε μαθευτεί, η παραχώρηση των εκτάσεων θα γινόταν χωρίς καν να περάσει από το Δημοτικό συμβούλιο, όπως έγινε στην Ιεράπετρα. Γινεται, γιατί αυτό που ξέρουμε ότι συνέβη μας δίνει την αφορμή να διαπιστώσουμε ότι κάποιοι θεωρούν τη δημοτική περιουσία τσιφλίκι τους ενώ δεν είναι, και γιατί πρέπει να τους κόψουμε τη εδώ και τώρα τη φόρα των δημάρχων, για να καταλάβουν κι εκείνοι κι αυτοί που τους δίνουν εντολές ότι στην Κρήτη, δεν δεχόμαστε να παραχωρηθεί ούτε σπιθαμή άλλης γης στους Γερμανούς. Το λέω αυτό διότι πολλοί Καποδιστριακοί Δήμαρχοι των Χανίων, λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία τους όπως θα θυμάστε είχαν ήδη ξεπουλήσει τις κορφές μας στην ΤΕΡΝΑ και τους διάφορους άλλους επενδυτές αιολικών πάρκων και αν λειτουργούσε η δικαιοσύνη στη χώρα μας θα έπρεπε ίσως να ψάξει κάποιος εισαγγελέας, γιατί η τόση προθυμία κάποιων δημάρχων να ανταποκριθούν σε αιτήματα αιτεριών είναι ύποπτη.
Ας δούμε τώρα μερικές χρήσιμες πληροφορίες γι αυτά τα κλπ. που εκλεψα από την εφημερίδα Ισοτιμία:
Πληροφορίες της «Ισοτιμιας», από αρμόδιες πηγές, αναφέρουν ότι οι δήμοι, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, προσφέροντας «καθαρές» από ιδιοκτησιακά θέματα εκτάσεις, για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, θα έχουν αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία θα αφορούν:
-Σε θέσεις εργασίας για την εγκατάσταση και συντήρηση των συστημάτων, με την απορρόφηση, κατά προτεραιότητα, ανέργων κάθε περιοχής.
-Σε οικονομικά κίνητρα. Υπάρχουν σκέψεις στο ΥΠΕΚΑ, να θεσμοθετηθούν σχετικά ανταποδοτικά τέλη, ανάλογα με τις εκτάσεις που θα διαθέσει κάθε δήμος. Επιπροσθέτως, συζητείται να δοθούν επιδοτήσεις στους δήμους για έργα και προγράμματα.
Πάντως, στο ΥΠΕΚΑ δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο, για να καταγράψουν και να αξιολογήσουν προτάσεις αντισταθμιστικών, που οι ίδιοι οι δήμοι, εφόσον θα διαθέσουν εκτάσεις, θα προτείνουν στο Υπουργείο.
Προσωπικά δεν πιστεύω απολύτως τίποτα από όλα αυτά.
Σύμφωνα με το Capital.gr, το Υπουργείο Περιβάλλοντος βάζει τους δήμους ως ενεργούς παίκτες στο μεγάλο πρόγραμμα του «Ήλιος», για τους παρακάτω τρεις βασικούς λόγους:
1.Κτηματολόγιο και ασφάλεια συναλλαγών. Το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να παρακάμψει τον σκόπελο της απουσίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος Κτηματολογίου, που θα πρόσφερε τις κατάλληλες εκτάσεις του Δημοσίου, με εγγυημένη ασφάλεια για τους επενδυτές. Η αλήθεια είναι ότι Κτηματολόγιο, με οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Οι μέχρι τώρα κτηματογραφήσεις καλύπτουν περίπου το 20% της ελληνικής επικράτειας, κυρίως σε αστικές περιοχές. Για το 80% των εκτάσεων, δηλαδή σχεδόν το σύνολο της χώρας, η ιδιοκτησιακή εικόνα είναι θολή. Ακόμη και στις περιοχές που έχουν γίνει τα τελευταία 15 χρόνια κτηματογραφήσεις από την «Κτηματολόγιο ΑΕ», υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες αλλά και αντιδράσεις μικρών και μεγαλύτερων συμφερόντων, μέχρι την μετατροπή των υποθηκοφυλακείων σε οριστικά κτηματολογικά γραφεία. Ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) διαθέτει την τεχνογνωσία, να προχωρήσει γρήγορα και αξιόπιστα στο Κτηματολόγιο του Ήλιος. Όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί παράλληλα.
2.Καθαρές δημοτικές εκτάσεις. Οι περισσότεροι δήμοι, κυρίως της περιφέρειας, διαθέτουν χέρσες εκτάσεις, οι οποίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες. Μπορούν να διατεθούν για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ. Οι δήμοι θεωρούνται οι καταλληλότεροι φορείς, για να αναλάβουν την ευθύνη και να υποδείξουν εκτάσεις. Ακόμη κι αν αυτές είναι αμφισβητούμενες, ή εμπλέκονται στη διεκδίκησή τους κι άλλοι φορείς του Δημοσίου (ΚΕΔ, Υπουργείο Οικονομικών, Γεωργίας κ.λπ.). Αυτό, διότι έχουν τις προϋποθέσεις, τα στοιχεία και την άμεση γνώση, να υπερασπιστούν ακόμη και δικαστικά, αν χρειαστεί, την ιδιοκτησία τους επί των εκτάσεων. Κάτι, που είναι αμφίβολο, ότι μπορούν να κάνουν με επιτυχία άλλοι δημόσιοι φορείς.
3. Συμμαχία με τις τοπικές κοινωνίες. Καταλυτικής σημασίας ζήτημα, για την επιτυχημένη εγκατάσταση και λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων του «Ήλιος», είναι η στάση, που θα κρατήσουν οι τοπικές κοινωνίες. Ενδεχόμενες αντιδράσεις τοπικών παραγόντων, είναι βέβαιο ότι θα βάλουν το εγχείρημα σε δοκιμασία. Η συμμετοχή των δήμων στο πρόγραμμα, και μάλιστα με δική τους πρόταση, έχοντας να αποκομίσουν αντισταθμιστικά οφέλη, δημιουργεί συνθήκες αποδοχής και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών. Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν δήμοι, που έχουν προλάβει την πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, και έχουν σπεύσει να ζητήσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμος Τρικκαίων, του νομού Τρικάλων. Ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ να αξιοποιηθούν χέρσες δημοτικές εκτάσεις, για την παραγωγή ενέργειας. Σε επιστολή του, ο δήμος τονίζει ότι «διαθέτει χιλιάδες στρέμματα μη παραγωγικής γης, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο παραπάνω ενεργειακό πρόγραμμα». Και συμπληρώνει ότι «τα αντισταθμιστικά οφέλη μπορούν να είναι ανάλογα των μικρών υδροηλεκτρικών έργων».
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ;

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όταν αναφέρομαι στους δανειστές δεν λέω “δανειστές μας” αλλά “δανειστές της κυβέρνησης” διότι εμείς δε δανειστήκαμε τίποτα, η κυβερνηση δανείστηκε χωρίς να μας ρωτήσει και το δάνειο αυτό είναι παράνομο. Είναι η γνώμη μου και τάσσομαι με την άποψη του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου που αρνείται απολύτως τη νομιμότητα του δανείου. Δεν υπάρχει δηλαδή νομιμοποίηση στο αιτιολογικό του προγράμματος. Επομένως, δεν μπαίνει θέμα “μα πώς θα ξεχρεώσουμε” όπως βάζουν πολλοί καθεστωτικοί που υποστηρίζουν ότι θα ξεχρεώσουμε καταστρέφοντας για πάντα τον τόπο μας. Στο επιχείρημα περί ανάπτυξης μέσω τωνΑΠΕ απαντώ: γιατί την κάνουμε την ανάπτυξη; για μας την κάνουμε. Οι μικρές μονάδες ΑΠΕ λοιπόν, θα μας έφταναν. Τα φωτοβολταίκά στις στέγες μας αρκούν. Τίποτα άλλο δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της κοινωνίας, ούτε της εθνικής οικονομίας. Και στο επιχείρημα των θέσεων εργασίας λεω: αφού θα μας μετατρέψουν πρώτα σε κινέζους με μισθούς των 3 ευρώ τη μέρα; εκτός κι αν φέρουν κινέζους να δουλεύουν. Τέλος, επειδή καποιοι λένε, ότι θα βρεθουν παληκάρια να μπαλωτάρουν τους καθρέφτες, να το σκεφτούν, γιατί αυτές τις ακριβές επενδύσεις θα τις φυλάνε ακριβοπληρωμένοι ιδιωτικοί στρατοί.

Ο στόχος αυτής της συνάντησης και αυτό εισηγούμαι πρέπει να είναι, να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο την εξέλιξη του προγράμματος Ηλιος στην Κρήτη και να δώσουμε και το παράδειγμα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Προτείνω να διευρύνουμε με τη συμμετοχή μας και να ενισχύσουμε όσοι δεν το χουμε κάνει ακόμα το δίκτυο κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ.
Προτείνω να εμποδίσουμε τους Δημάρχους να στείλουν τις “παραχωρήσεις τους” στο Υπουργείο. Να συντάξουμε καταρχήν ένα ψήφισμα γενικής χρήσης για όλους του Δήμους. Η «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» εξέφρασε την αντίθεσή της στο Πρόγραμμα Ήλιος με τον επικεφαλής της στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης Γιώργο Βλαστό να αναφέρει τα εξής:  «Ο Δήμος Ρεθύμνης δεν πρέπει να διαθέσει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο δημοτικής έκτασης γι’ αυτό το πρόγραμμα, που αποτελεί μέρος της νεοκατοχικής συμφωνίας αναδιάρθρωσης χρέους και μόνιμης εποπτείας της χώρας που υπέγραψαν χωρίς καμία διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στις 26/10/2011. Ο Δήμος Ρεθύμνης πρέπει να συντονίσει την δράση του μαζί με άλλους δήμους, την αιρετή περιφέρεια και φορείς του νομού και της Κρήτης για μια ανάπτυξη των ΑΠΕ υπέρ των πολιτών και του περιβάλλοντος και όχι για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων ξένων και ντόπιων». Η φυσική παρουσία μας στα Δημοτικά Συμβούλια που συζητάνε το θέμα θα είναι σημαντική, το να ενημερώνουμε τους κατοίκους των χωριών είναι επίσης σημαντικό γιατί ακομα κι αυτοί που θα δεχτούν να δώσουν ιδιωτικές εκτάσεις στα βουνά έναντι αισχρού αντιτίμου, αν τους εξηγήσουμε με τρόπο που να μιλάει στο πορτοφόλι τους, ότι είναι ασύμφορη η συναλλαγή, θα το καταλάβουν.
Ούτε μία σπιθαμή γης στο Ηλιος. Ούτε μία σπιθαμή Κρήτης στους Γερμανούς. Να κάτι που καταλαβαίνει κάθε Κρητικός με μνήμη.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ εύστοχο άρθρο. Αν υπάρχει η προοπτική να τοποθετηθούν φωτοβολταικα σε οποιαδήποτε περιοχή, ας είναι για όφελος της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates