30/4/12

"ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΥΛΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΟΥΣ

Τα χαράτσια που μας επέβαλλαν στο Ακρωτήρι οι εκπρόσωποι της Τρόικας στα Χανιά, ήταν το κύριο θέμα της Λαϊκής Συνέλευσης Ακρωτηρίου που έγινε το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορακιών. Στη Συνέλευση όπου συμμετείχαν συμπολίτες μας από όλα τα χωριά του Ακρωτηρίου, συζητήθηκε συγκεκριμένα το τέλος Σύνδεσης των ακινήτων με την αποχέτευση και το τέλος αποχέτευσης που με περίσσια αναλγησία, η Δημοτική Αρχή επέβαλλε στους πολίτες του Ακρωτηρίου, αδιαφορώντας για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι.
Η Συνέλευση αποφάσισε ότι:
1. Περιμένουμε απαντήσεις στο έγγραφο αίτημα που έχει καταθέσει με 150 υπογραφές στη ΔΕΥΑΧ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορακιών (το δημοσιεύουμε παρακάτω).
2. Δεν πληρώνουμε κανένα ποσό για την Αποχέτευση, μέχρι να δεχτεί η Δημοτική Αρχή τα αιτήματά μας.
3. Ανάλογα με το αποτελεσμα του αιτήματος των Κορακιών, επιφυλασσόμαστε να προχωρήσουμε δικαστικά για την κύρηξη ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης
4. Να ζητήσουμε να συζητηθεί εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο και να παρέμβουμε μαζικά κινητοποιώντας τον κόσμο.
Στα πλαίσα της συζήτησης του θέματος, από γιατρό επισημάνθηκε και έγινε δεκτό, το επιχείρημα  ότι πρέπει να συνδεθούν όλοι οι πολίτες στο αποχετευτικό δίκτυο για λόγους δημόσιας υγείας, και ότι αυτό, αποτελεί υποχρέωση της Επιχείρησης και του Δήμου, ανεξάρτητα από την είσπραξη τελών.
Το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγους Κορακιών για τη Σύνδεση Ακινητων με το δίκτυο Αποχέτευσης της ΔΕΥΑΧ στο Ακρωτήρι και τα τέλη αποχέτευσης, το οποίο υιοθέτησε η Συνέλευση, είναι το εξής:

"Μετά από αλλεπάλληλες και πληθώρα διαμαρτυριών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Κορακιών, των Κουνουπιδιανών, του Πιθαρίου, του Καλαθά αλλά και άλλων περιοχών του Ακρωτηρίου, για την υποχρεωτική σύνδεση των οικιών μας με το δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑΧ αλλά και των τελών αποχέτευσης, σας γνωρίζουμε ότι αδυνατούμε να συνδεθούμε με το δίκτυο αποχέτευσης στα χρονικά όρια που έχετε ορίσει, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που περνούμε αλλά και λόγω του ότι τα τέλη σύνδεσης είναι σε απαράδεκτα υψηλές τιμές, λαμβάνοντας υπόψη ότι το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. Κατόπιν των ανωτέρω ζητούμε.
α. Να υπάρξει μία περίοδος ανοχής τουλάχιστον τριών ετών για σύνδεση.
β. Να επανεξετασθεί και να μειωθεί το κόστος σύνδεσης.
γ. Να μειωθεί το τέλος αποχέτευσης αφού είναι βέβαιο ότι το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης τον νερού χρησιμοποιείται για διατήρηση και δημιουργία πρασίνου, κήπων κ.λ.π. και δεν περνάει στο δίκτυο αποχέτευσης ώστε να επιβαρύνει οικονομικά την λειτουργία του συστήματος. Πέρα των ανωτέρω διερωτώμαστε, όπως κάθε λογικός άνθρωπος, πώς είναι δυνατόν να πληρώνουμε για μια υπηρεσία την οποία αδυνατούμε να χρησιμοποιήσουμε λόγω οικονομικής αδυναμίας. Ευελπιστούμε ότι το αίτημα μας θα εξετασθεί με την δέουσα προσοχή αλλά και με κοινωνική ευαισθησία όπως απαιτεί η δύσκολη και πρωτοφανής οικονομική κρίση που βιώνουμε. Τέλος θα θέλαμε να ενημερωθούμε αν υπάρχει θεσμοθετημένος τρόπος τιμολόγησης της σύνδεσης και των τελών αποχέτευσης ή αυτά προκύπτουν από την προσωπική εκτίμηση και υπολογισμό από κάθε ΔΕΥΑ, αφού είναι γνωστό ότι για κάθε περιοχή υπάρχει διαφορετική τιμολόγηση προκαλώντας πολλά ερωτηματικά και απορίες."

3.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ




Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση από μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Συνέλευσης για την προσπάθεια που γίνεται από τη Δημοτική Αρχή να δεσμεύσει τεράστιες εκτάσεις του Ακρωτηρίου (για τη δημιουργία Φωτοβολταϊκών και Αιολικών Βιομηχανικών Πάρκων εντάσσοντάς τις, είτε στο Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ είτε στην Εταιρεία Λαϊκής Βάσης Παγκρήτια Ανανεώσιμες Α.Ε. που δημιουργήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους μνημονιακούς Δημάρχους και την Παγκρήτια Τράπεζα, προκειμένου να φέρει "από την πίσω πόρτα" τους  ξένους επενδυτές, σε όσα μέρη δεν μπόρεσαν να δεσμεύσουν με το ΗΛΙΟΣ. Συνολικά οι εκτάσεις του Ακρωτηρίου που είτε έχουν προταθεί και δεν έχουν εξεταστεί, είτε βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης είτε ήδη έχουν πάρει άδεια, φτάνουν τα 3.000 στρέμματα (σε σύνολο 112.644 στρέμματα που είναι η έκταση του Ακρωτηρίου).
-Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έχουν προτείνει ως υποψήφια οικόπεδα για το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, 600 στρέμματα σε τουριστική περιοχή φυσικού κάλους στον Καλαθά και 700 στρέματα στη θέση Πλαϊ των Στερνών.
- Στη θέση του Ηλιοθερμικού, μετά την ανάκληση της αίτησης της NATURA POWER, δόθηκε η άδεια για 200 στρέμματα φωτοβολταϊκών (50 mw)
-Στη θέση Ανεμόμυλος βρίσκεται υπό αξιολόγηση αίτημα της Παγκρήτιας Ανανεώσιμες Α.Ε. δυναμικής 100 mw σε 200 στρεμματα.
-Στον Κουρουπητό η Παγκρήτια Ανανεώσιμες έχει δεσμεύσει 1000 στρέμματα!
-Στην Περβολίτσα η ΡΟΚΑΣ Αιολική είναι υπό αξιολόγηση για 235 στρέματα
- Πίσω από το Αεροδρόμιο, προς τη Σούδα στη θέση Φρέρος η Ηλιοενεργειακή έχει δεσμεύσει 160 στρέμματα.

Η Συνέλευση των κατοίκων του Ακρωτηρίου έχει εκφράσει επανειλλημένα την αντίθεσή της στην εκβιομηχάνιση της περιοχής μας με μεγάλες μονάδες Α.Π.Ε. , συμμετέχει μαζί με άλλους 79 φορείς στο Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, ενώ έχει συνυπογράψει ψήφισμα για το θέμα με άλλους φορείς του νομού Χανίων:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ HELIOS

Οι φορείς και οι πολίτες που συγκεντρωθήκαμε τη Δευτέρα 16 Γενάρη στο ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, αφού συζητήσαμε για το πρόγραμμα Helios και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εφαρμογή του για το φυσικό περιβάλλον, την τοπική οικονομία και κοινωνία, ομόφωνα διακηρύσσουμε ότι δεν διαθέτουμε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο δημοτικής έκτασης γι' αυτό το πρόγραμμα, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας αναδιάρθρωσης χρέους και μόνιμης εποπτείας της χώρας που υπέγραψαν χωρίς καμία διαπραγμάτευση ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο Υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στις 26/10/2011. Είμαστε ενάντια στο νέο μονόδρομο της αναπτυξιακής πολιτικής που προτείνει το Υπουργείο Ανάπτυξης προωθώντας την δημιουργία αποικιακού τύπου Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στη Χώρα μας.
Επίσης,  καλούμε σε συντονισμό δράσης τους Δήμους, την αιρετή περιφέρεια και φορείς της περιοχής μας και της Κρήτης γενικότερα ώστε η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) να γίνει υπέρ των πολιτών, χωρίς επιζήμιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και όχι για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, ξένων ή ντόπιων. Συνακόλουθα, ζητάμε από τα δημοτικά συμβούλια να  απορρίψουν το μαζικό, βιομηχανικού τύπου μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ και να ενθαρρύνουν δράσεις μικρής κλίμακας, εναρμονισμένες με το περιβάλλον.


Περισσότερη ενημέρωση
http://akrotiri-news.blogspot.com/2011/12/helios-20500.html
http://akrotiri-news.blogspot.com/2012/01/helios-helios-41.html
http://akrotiri-news.blogspot.com/2012/01/helios_24.html
http://chania-politis.blogspot.com/2012/04/blog-post_3965.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates