30/7/12

Οδηγούν τους Δήμους σε κατάρευση για να ιδιωτικοποιήσουν την αποκομιδή σκουπιδιών

Του Νίκου Μουντάκη
Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχτούν οι δήμοι σε ολόκληροι τη χώρα προκαλώντας ντόμινο στην αγορά και γκρεμίζοντας λειτουργικές δομές του κράτους. Με την οικονομική επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να κρέμεται από μια κλωστή και αρκετούς δήμου να βρίσκονται σε άτυπη στάση πληρωμών η πρόταση της ΡΑΕ για αποσύνδεση των δημοτικών τελών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε ακαριαία κατάρρευση και σε φαινόμενα ντόμινο καθώς είναι πολλές οι εξαρτημένες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι άμεσα και έμμεσα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απεξάρτηση των δήμων από τον προϋπολογισμό και η δημιουργία νέων πηγών εσόδων για την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο ασκούνται πιέσεις προς τους τοπικούς άρχοντες να συναινέσουν σε ιδιωτικοποιήσεις εξπρές διαδικασιών των δήμων όπως η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων και η είσπραξη δημοτικών τελών.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα κάνει πράξη τη δέσμευσή της για διεύρυνση των αποκρατικοποιήσεων, θα μειώσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού και θα κόψει τον ομφάλιο λώρο δήμων-κεντρικής κυβέρνησης.
Αυτό το σχέδιο θα οδηγήσει –σε δεύτερη φάση- σε διαφορετικά μονοπάτια τους Δήμους και την κυβέρνηση επιτρέποντας την κατάρρευση ΟΤΑ ακόμα και τη χρεοκοπία τους χωρίς να επιβαρύνεται η χώρα. 
Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα θέματα, αλλά θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επισημαίνουν ότι η πλήρης απεξάρτηση δήμων και κεντρικής κυβέρνησης στόχο έχει εν συνεχεία το Δημόσιο να μην εγγυάται τα δάνεια των Δήμων, να αποκόψει μέρος τους –όσα δεν έχουν εγγυήσεις- από το Δημόσιο χρέος ώστε να μειωθεί και εν συνεχεία να ανατεθεί αυτόνομα στους δήμους η αποπληρωμή.
Με τους τόκους και τις δόσεις να πιέζουν οι δήμοι θα αναγκαστούν σε εκποίηση περιουσίας, μέσω δημοπρασιών και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας μέσω προγραμμάτων leasing, ενώ θα δεχτούν κατ ανάγκη και την είσοδο ιδιωτών στο καθημερινό έργο.
Η πρόταση ΡΑΕ
Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει στα χέρια της σχετική επιστολή-πρόταση του επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κ. Βασιλάκου, με την οποία συστήνεται η αποσύνδεση της είσπραξης των δημοτικών τελών μέσω των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ. Στόχος είναι να μπορέσει η ΔΕΗ να απεξαρτηθεί από διαδικασίες και να βελτιωθεί ο ρυθμός είσπραξης των δικών της απαιτήσεων.
Η πρόταση του επικεφαλής της ΡΑΕ συναντά ήδη σθεναρές αντιδράσεις από τους Δημάρχους καθώς όπως επισημαίνει με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, εξηγεί ότι «σήμερα που οι επιχορηγήσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 60%». Οπότε, « η όποια μεταβολή του τρόπου είσπραξης των δημοτικών τελών θα επιφέρει ακαριαία οικονομική κατάρρευση των Δήμων».
Η κατάρρευση Δήμων σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η οικονομία και η κοινωνία θα σήμαινε πλήρη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και ουσιαστική κατάρρευση του κοινωνικού κράτους καθώς στοιχειώδεις υποδομές και παροχές θα έπαυαν δημιουργώντας εκρηκτικό κλίμα και οδηγώντας ανθρώπους και οικογένειες σε αδιέξοδα. Παράλληλα η κατάσταση στη χώρα θα οδηγούνταν στα άκρα με τα σκουπίδια να στοιβάζονται στους δρόμους.
Η ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών
Με δεδομένη όμως την πρόθεση της κυβέρνησης για διεύρυνση των αποκρατικοποιήσεων είναι γνωστό ότι η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί χώρο που οι ιδιώτες θέλουν να μπουν. Μέχρι τώρα όμως οι αντιδράσεις από τους Δήμους και τους εργαζομένους στους ΟΤΑ έχουν μπλοκάρει την είσοδο ιδιωτών στην αποκομιδή απορριμμάτων.
Υπό το σενάριο κατάρρευσης των δήμων και αδυναμίας τους να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις μπορεί να ανοίξει ντε-φάκτο ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών στα σκουπίδια. Ίσως η κυβέρνηση επιχειρήσει να πείσει τους δημάρχους για την εκχώρηση του έργου αποκομιδής σε ιδιώτες έναντι τιμήματος που θα εισπράττουν οι δήμοι.
Το αντίστοιχο παράδειγμα εφαρμόστηκε στη Γερμανία όπου ιδιώτες ανέλαβαν την αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων οι δήμοι και τα κρατίδια καταρρέουν καθώς η εκμετάλλευση των απορριμμάτων θα μπορούσε να είναι σημαντικό έσοδο που θα αντιστάθμιζε τα προβλήματα από την έλλειψη πόρων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates