20/10/12

Ο λαός ζητά τη μαζική παραίτηση της αντιπολίτευσης

Του Γιώργου Γυπάκη
Σε μια μαζική παραίτηση των βουλευτών των αντιμνημονιακών κομμάτων ελπίζει πολύς κόσμος, προκειμένου να εμποδιστεί η ψήφιση των μέτρων και να πέσει η κυβέρνηση. Η λύση αυτή, όχι τυχαία, υπήρξε αντικείμενο συζήτησης και στις πλατείες του κινήματος των Αγανακτισμένων. Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο, ομαδική παραίτηση βουλευτών δηλαδή, είχε συμβεί και το 1992, όταν όλοι οι βουλευτές της Β' Αθηνών από το ΠΑΣΟΚ, υπέβαλαν την παραίτησή τους, προκαλώντας πρόωρες εκλογές στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τις οποίες, μάλιστα, έχασε η ΝΔ, η οποία ήταν τότε κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το σύνταγμα όταν οι παραιτήσεις είναι περισσότερες από ογδόντα δεν γίνονται περιφερειακές εκλογές αλλά προκηρύσσονται υποχρεωτικά εθνικές εκλογές.

Προφανώς, πιστεύοντας ότι αυτή η έσχατη θεσμική λύση μπορεί να της δώσει το μεγάλο προβάδισμα (και να τη φτάσει στη δεύτερη θέση με κίνδυνο να καταστεί ρυθμιστής των εξελιξεων), συζητιέται ως ένα από τα σενάρια για το τί θα κάνει η Χρυσή Αυγή το βράδι της ψήφισης των μέτρων.
Το ίδιο σενάριο "έπαιξε" και το 2011με τη ΝΔ (αντιμνημονιακή τότε), να απειλεί με παραίτηση, ενώ ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και ο Μανώλης Γλέζος! Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε πως ο Πάνος Καμμένος έχει κάνει μια τέτοια πρόταση στον Α. Τσίπρα. Δεν ξέρω αν είναι χούι της δεξιάς να απειλεί με παραιτήσεις, αλλά, αν  υπάρχει σοβαρό πολιτικό επιχείρημα εναντίον αυτής της λύσης, θα θέλαμε σίγουρα να το ακούσουμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως η κυβερνηση έχει χάσει πια την νομιμοποίησή της,  αφού όλο το προεκλογικό οικοδόμημά της περί κινδύνου "εξόδου από το ευρώ", περί "διαπραγμάτευσης", κατάργησης μέτρων όπως τα χαράτσια κ.α., έχει καταρρεύσει.

Φυσικά, η επόμενη μέρα παραμένει....πρόβλημα: 
-Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα δρόμο μέχρι την ολοκλήρωση της εσωκομματικής του διαδικασίας για το νέο κόμμα και παρά τις καλές δημοσκοπήσεις δεν είναι έτοιμος για εκλογές.
-Το παρακράτος, θα δει στην ξαφνική ακυβερνησία την ευκαιρία που ψάχνει για να προκαλεσει βίαιες ταραχές.
-Ο Σαμαράς θα βρει την ευκαιρία να προκαλεσει αποσταθεροποίηση του πολιτεύματος και θα ζητήσει τη βοήθεια των γερμανών φίλων του για να επέμβουν στη χώρα με σκοπό να διατηρήσει την εξουσία του και να συνεχιστεί το γενοκτονικό τους έργο.

Από την άλλη, αν τα πράγματα δεν αλλάξουν με νέες εκλογές, τότε, με ποιόν τρόπο θα αλλάξουν;

4 σχόλια:

  1. «Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο, ομαδική παραίτηση βουλευτών δηλαδή, είχε συμβεί και το 1992, όταν όλοι οι βουλευτές της Β' Αθηνών από το ΠΑΣΟΚ, υπέβαλαν την παραίτησή τους, προκαλώντας πρόωρες εκλογές στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τις οποίες, μάλιστα, έχασε η ΝΔ, η οποία ήταν τότε κυβέρνηση.»


    καλά πριν δημοσιεύσετε μια βλακεία δεν μπαίνετε στον κόπο να την τσεκάρετε; το google για το θεαθήναι το έχετε;

    «Οι αναπληρωματικές εκλογές της Β' Αθηνών έγιναν στις 5-4-1992. Οι εκλογές προκηρύχτηκαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και στην εκλογική νομοθεσία, καθώς ο πρόεδρος της βουλής Αθ. Τσαλδάρης ανακοίνωσε ότι ο Δ. Τσοβόλας εξέπεσε του βουλευτικού αξιώματος, η αίτηση απονομής χάριτος που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία της βουλής και οι επιλαχόντες υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν διαδοχικά να καταλάβουν τη βουλευτική έδρα που κενώθηκε στην Β' Αθηνών.» Αναστασιάδης Γιώργος, "Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδας 1974-1992", Μαλλιάρης

    «Η επαναληπτική εκλογή ορίστηκε διότι κανείς από τους επιλαχόντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν δέχτηκε να αντικαταστήσει τον εκπεσόντα από τη βουλευτική ιδιότητα Δ.Τσοβόλα. Έτσι, αναγκαστικά προκηρύχτηκαν επαναληπτικές εκλογές για την πλήρωση της ΚΕΝΗΣ ΕΔΡΑΣ του ελληνικού Κοινοβουλίου.»

    εν ολίγοις, σε περίπτωση παραίτησης βουλευτή ή βουλευτών, και άρνησης αντικατάστασής τους από τους επιλαχόντες,
    εκλογές γίνονται μόνο για τη συγκεκριμένη έδρα ή έδρες αυτών που παραιτούνται, και όχι για όλες τις έδρες της περιφέρειας.

    επίσης, το παρακάτω που αναφέρετε στο κείμενο, μπορείτε να μας πείτε που το λέει το Σύνταγμα, ή να υποθέσουμε πως μας το φυλάτε για έκπληξη;

    «Σύμφωνα με το σύνταγμα όταν οι παραιτήσεις είναι περισσότερες από ογδόντα δεν γίνονται περιφερειακές εκλογές αλλά προκηρύσσονται υποχρεωτικά εθνικές εκλογές.»
    όχι τίποτε άλλο, μην μας βγει κι αυτό σαν την ομαδική παραίτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    προμηθεας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αραγε, είναι τόσο ηλίθιος ο Καμμένος (μιλάει για 60 βουλευτές) που πάει και γίνεται ρεζίλι χωρίς να έχει ελέγξει το Σύνταγμα, ή απλά μπλοφάρει;
    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=231268
    http://www.enikos.gr/politics/90011,Kalesma_Kammenoy_se_Tsipra_gia_mazikes_p.html
    Δεν είμαστε συνταγματολόγοι, και πράγματι περιμένουμε από άλλους τις απαντήσεις στα ουσιώδη, γι αυτό είπαμε "αν υπάρχει σοβαρό πολιτικό επιχείρημα εναντίον αυτής της λύσης, θα θέλαμε σίγουρα να το ακούσουμε."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ιδού μια πρώτη απάντηση από το Ποντίκι:

    Ο λαός θα ακυρώσει μέτρα και κυβέρνηση
    .......
    Βασικό μέλημα του ηγετικού επι­τελείου της αξιωματικής αντιπολί­τευσης είναι η κατάρρευση της κυ­βέρνησης να συντελεστεί με πολι­τικοκοινωνικούς και όχι εκλογικούς όρους.
    Γι’ αυτό στις επίσημες τοποθετή­σεις του προέδρου και των κορυφαί­ων στελεχών του σχήματος γίνεται λόγος για την ανάγκη να φύγει αυτή η κυβέρνηση το συντομότερο δυνα­τό, μήνυμα που όμως απευθύνεται πρωτίστως στην κοινωνία την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί να κινητοποιηθεί και να αντισταθεί, ώστε είτε να μην ψηφιστούν τα μέτρα είτε να μην κατα­στεί εφικτό να υλοποιηθούν εφόσον ψηφιστούν.
    Με άλλα λόγια, ο σχεδιασμός στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει στην ανατροπή μέσω της ενεργοποίησης της ίδιας της κοινωνίας, συνθήκη ού­τως ή άλλως αναγκαία προκειμένου μελλοντικά ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να εκφράσει αυτή την αντίδραση πολι­τικά και εκλογικά και έχοντας προη­γουμένως εξαντλήσει τα περιθώρια να «ωριμάσει» η πρότασή του στη συνείδηση του λαού.
    Εκλογές… στην ώρα τους
    Εδώ και λίγες μέρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να δείχνουν εκλογές στο βάθος του τούνελ, ωστό­σο δεν τις ζητούν επίσημα και παρό­λο που δημοσκοπικά ευρήματα τον δείχνουν να προηγείται και, όπως λέ­νε, η απονομιμοποίηση της κυβέρνη­σης έχει ήδη συντελεστεί, προτιμούν να κινηθούν πιο προσεκτικά.
    Ο Τσίπρας στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 σημείωσε με νόημα: «Εκλογές θα ζητήσουμε όταν θα είμαστε σε θέση να τις επι­βάλλουμε». Και πρόσθεσε ότι κατά την εκτίμησή του «θα είναι πολύ σύ­ντομα αυτή η στιγμή».
    Αυτό που επιπλέον διευκρινίζεται από κορυφαία στελέχη είναι ότι οι εκλογές πρέπει να έρθουν ως φυσικό επακόλουθο της κοινωνικής αντίδρα­σης. «Το αντίστροφο», λένε, «θα ήταν αποπροσανατολιστικό», γιατί η συζή­τηση θα περιστρεφόταν γύρω από το γεγονός ότι ζητούνται νέες εκλογές τρεις μήνες μετά τις προηγούμενες.
    Και εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι πάνω σε αυτό θα στηνόταν μια νέα επιχείρηση συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας θα του χρεώνονταν η πρόθεση αποσταθερο­ποίησης της χώρας και άλλα τέτοια συναφή…
    Το σχέδιο εξόδου
    Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι προτεραιότητα να μην περάσουν τα μέτρα και να σταματή­σει η καταστροφή – κάτι που, σύμφω­να με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί και τον ιδανικό τρόπο για να σταματήσει ο εκφασισμός της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τό­που –, και παράλληλα να αξιοποιη­θούν τα όποια ρήγματα έχουν παρουσιαστεί και στο εσωτερικό της τρόι­κας των δανειστών (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ). Κι αυτό γιατί δείχνει να έχει τελειώσει το ζήτημα της λύσης σε τεχνικό επί­πεδο και μοιραία μπαίνει στο τραπέζι η πολιτική λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αντί να αναγνωρίσεις το ανιστόρητο περί ομαδικής παραίτησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αντί να παραθέσεις το άρθρο του συντάγματος που επικαλείσαι, και αναφέρει ό,τι με την παραίτηση-60 ή 80 αποφασίστε- βουλευτών, προκηρύσσονται γενικές εκλογές, καταφεύγεις στο τετράγωνης λογικής επιχείρημα, ''Αραγε, είναι τόσο ηλίθιος ο Καμμένος (μιλάει για 60 βουλευτές) που πάει και γίνεται ρεζίλι χωρίς να έχει ελέγξει το Σύνταγμα...''.
    (γιατί είναι ο μόνος που το έκανε;)

    αφού λοιπόν επιλέγεις να εξαρτάτε η αξιοπιστία των λόγων σου, και κυρίως αυτή σου η δημοσιογραφική ιδιότητα, από αυτά που λέει ο Καμένος ή ο κάθε καμένος, δεν νομίζω πως είναι το σωστό ερώτημα αν είναι ο Καμένος ηλίθιος, άσχετα που κατά τη γνωμη μου, πως μπορεί και να είναι.

    τα ξανά-είπαμε και αλλού αυτά. ο δημοσιογράφος διασταυρώνει πριν μιλήσει, και δεν επικαλείται ελαφρά την καρδία το σύνταγμα για μια ανοησία ίσως που είπε κάποιος.

    υ.γ εξακολουθεί να αναζητείται αξιοπιστία, και άρθρο του Συντάγματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates