24/10/12

Η τρόικα θέλει να μπουν και τα κοιτάσματα στο Μνημόνιο!

Παρότι δεν εντάσσεται στο Μνημόνιο με ειδικό νόμο που ψηφίστηκε, το δικαίωμα της Ελλάδας να διαχειριστεί τα δικά της κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, αμφισβητείται τώρα και από την Τρόικα. Οπως αποκάλυψε σε διάλεξή του στα Χανιά πριν από λίγες μέρες ο καθηγητής Νίκος Λυγερός, με το Νόμο περί Υδρογονανθράκων 2289/1995, ο οποίος τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4001/2011 και στο Προεδρικό Διάταγμα 10/02/2012 προβλέπεται η εξασφάλιση της εκμετάλλευσης αυτού του ελληνικού πλούτου, αποκλειστικά από το ελληνικό Δημόσιο. Σε ερώτησή μας ο κ.Λυγερός απάντησε σαφέστατα πως τα κοιτάσματα ΔΕΝ εντάσσονται στα Μνημόνια. Κάτι που θέλουν τώρα να αλλάξουν οι τροϊκανοί και τα τσιράκια τους που επιδιώκουν να οδηγήσουν τη χώρα σε Διεθνές Καθεστώς Οικονομικου Ελέγχου, προκειμένου να αρπάξουν ΚΑΙ τα κοιτάσματα -που είναι καθώς φαίνεται από τα πλουσιότερα στην ευρύτερη περιοχή.  Πριν διαβάσετε το παρακάτω ρεπορτάζ, κάντε μια σημείωση: υπάρχουν συμφέροντα στην Ελλάδα, συγκεκριμένης εταιρείας, που ελέγχουν το ΠΑΣΟΚ και ΔΕΝ θέλουν την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, γι αυτό και κωλυσιεργούν εδώ και δύο δεκαετίες και τώρα υποβαθμίζουν όσο μπορούν το θέμα. Επομένως θα πρέπει να περιμένουμε, σε εύθετο χρόνο, ότι η κυβερνηση θα αποδεχτεί και αυτή την απαίτηση, η οποία όμως θα είναι και αυτή, που θα οδηγήσει τους Ελληνες στην ένοπλη εξέγερση.


 
Σύμφωνα με το defence.net:

Επιστροφή στο καθεστώς διεθνούς οικονομικού ελέγχου που επιβλήθηκε το 1897 μετά από την ήττα στον άτυχο ελληνοτουρκικό πόλεμο και της οικονομικής κρίσης του 1893, ζήτησε η Γερμανία και η τρόϊκα, κάνοντας ακόμα και τον ανέκαθεν υποχωρητικό στις αξιώσεις της Ε.Βενιζέλο να ανακράξει μετά από την έξοδό του από την σύσκεψη με Α.Σαμαρά και Φ.Κουβέλη ότι «Θεωρώ αυτονόητο ότι θα γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας, σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους. Αυτή πρέπει να γίνεται από τις Ελληνικές Αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας και η τρόικα».
Η αναφορά του Ε.Βενιζέλου περί «Προτεκτοράτου» δημιούργησε μεγάλη εντύπωση καθώς ο Ε.Βενιζέλος είναι γνωστό από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να ικανοποιήσει την τρόϊκα. Άρα κάτι το ιδιαίτερα βαρύ ζητήθηκε αυτή την φορά.
Πρακτικά η τρόϊκα επανέφερε  το θέμα της δημιουργίας δεύτερου ειδικού λογαριασμού, πέραν του υπάρχοντος στην Τράπεζας της Ελλάδος, μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των πόρων του ελληνικού κράτους από τους ξένους. Όπως συνέβαινε την περίοδο 1941-1944, στην Κατοχή και είχε εφαρμοστεί το 1897 από τις μεγάλες δυνάμεις.  Ο δεύτερος λογαριασμός θα τελεί υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όπου θα καταλήγουν τα έσοδα από τις πωλήσεις των υδρογονανθράκων, αλλά και των κοιτασμάτων χρυσού, ως εγγύηση για την αποπληρωμή των χρεών!
Πρόκειται για κανονικό καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου με υποθήκευση του φυσικού πλούτου μιας χώρας. Ιδού και η δήλωση Β.Σόϊμπλε που πλέον απειλεί «να τινάξει τα πάντα στον αέρα»:
Δήλωση Σόιμπλε «Μηχανισμοί ελέγχου για την Ελλάδα»

«Η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά μόνο με «μηχανισμούς» που θα συγκροτηθούν από τους διεθνείς πιστωτές.
Tα μέτρα που έχουν ήδη προωθηθεί από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ πρέπει να ενισχυθούν με μηχανισμούς ελέγχου, ενδεχομένως αυτόματους σταθεροποιητές, για να έχει η Ελλάδα περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψει» είπε μιλώντας στο Bloomberg.
Μάλιστα αναγνώρισε ότι «Θα είναι πολιτικά δύσκολο για την Ελλάδα να το δεχτεί».
Μα όποιος το δεχόταν, θα είχε την τύχη του Εφιάλτη στις Θερμοπύλες και του Πήλιου Γούση στο Σούλι: Ένα όνομα καταραμένο στους αιώνες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates