16/11/12

Κινητοποίηση γονέων για τη σχολική στέγη στο Ακρωτήρι

του Γιώργου Γυπάκη
Διατεθειμένοι να χτίσουν σχολείο για τα παιδιά τους ακόμα και με τα ίδια τους τα χέρια είναι οι γονείς του Ακρωτηρίου. Με θυμό οι περισσότεροι και κάποιοι με αγανάκτηση, αντιμετωπίζουν την αδιαφορία, εδώ και πολλά χρόνια, αλλα και την άρνηση, Δημοτικών Αρχών, διευθυντών Β'βάθμιας εκπαίδευσης και υπουργών, να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει το Ακρωτήρι. Ενα πρόβλημα που κορυφώνεται τώρα, με το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, ένα σχολείο διακοσίων παιδιών που έχει φτάσει τα 400. Για τους περισσότερους γονείς του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών, "η συζήτηση με τους ιθύνοντες, έχει τελειώσει. Τώρα ήρθε η ώρα της δράσης".
Οι γονείς εκφράστηκαν έτσι, στη Συνέλευση όλων των Συλλόγων Γονέων των σχολείων του Ακρωτηρίου που έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου γονέων του Γυμνασίου, καθώς το δικό τους πρόβλημα θα γίνει αύριο, πρόβλημα όσων έχουν παιδιά στα δημοτικά.
Η αλματώδης οικιστική ανάπτυξη που είχε το Ακρωτήρι από τις αρχές τις δεκαετίας του '90 και που στηρίχτηκε κυρίως σε νεαρό πληθυσμό, οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του μαθητικού δυναμικού στα δημοτικά σχολεία το οποίο οδηγείται τώρα στο μοναδικό Γυμνάσιο του πρώην Δήμου Ακρωτηρίου, ενώ σύντομα θα αρχίσουν να αδειάζουν τα ίδια τα δημοτικά (λόγω δημογραφικής κρίσης)!
Οι γονείς νιώθουν ότι έχουν εξαπατηθεί, μια και περίμεναν τη δέσμευση για την κατασκευή του 2ου Γυμνασίου Ακρωτηρίου να έχει υλοποιηθεί στο οικόπεδο στα Καθιανά και τώρα βλέπουν αντ΄αυτού να χτίζεται δεύτερο Γυμνάσιο στον Κουμπελή - μια περιοχή που δεν έχει τόσο μεγάλες ανάγκες- και έχουν εξοργιστεί γιατί γνωρίζουν πως το γυμνάσιο αυτό, χτίζεται με τα χρήματα που είχαν δεσμευτεί για το Δημοτικό Σχολείο Χωραφακίων. Για το οποίο, θερμές ευχαριστίες είχαν δημοσίως εκφραστεί πριν από χρόνια από τον τότε και νυν Πρόεδρο του Τοπικού Κουνουπδιανών κ. Τσιτωνάκη προς τον τότε βουλευτή κ. Νικηφοράκη. Παρά τα συγχαρίκια, ούτε αυτό το σχολείο έγινε...
Η απαράδεκτη πολιτική του νέου Δήμου Χανίων, που "κλέβει" τα κονδύλια από ένα σχολείο, κι αντί να τα επενδύσει υλοποιώντας ένα αίτημα δεκαετίας, τα δίνει για την κατασκευή ενός σχολείου δίπλα σε ένα άλλο, ένα έργο που μυρίζει από χιλιόμετρα ρουσφέτι, έγινε θέμα συζήτησης στη Συνέλευση αυτή, η οποία κατέληξε στο ξεκίνημα δυναμικής κινητοποίησης με τη συλλογή υπογραφών από τους κατοίκους του Ακρωτηρίου, κι ύστερα, με την πραγματοποίηση λαϊκής Συνέλευσης όλων των Ακρωτηριανών όπου θα απαιτηθεί από το Δήμο και τη Β' βάθμια εκπαίδευση, η οργανική ίδρυση και στέγαση, νέου Γυμνασίου στο Ακρωτήρι.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Ας σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των γονέων έχουν εναλλακτικές προτάσεις στην πιθανή αδυναμία λόγω κρίσης, να κατασκευαστεί νέο σχολείο:
-Μετασκευή του παλιού Δημαρχείου Ακρωτηρίου (όταν αυτό αδειάσει) σε σχολικό συγκρότημα όπου θα στεγαστεί και το νηπιαγωγείο του Πιθαρίου
-Κατασκευή προκάτ αιθουσών στο οικόπεδο δίπλα στο Γυμνάσιο, το οποίο έχει παραχωρηθεί από την εκκλησία για να γίνει αθλητικός χώρος
-Χρήση ελεύθερων αιθουσών του Πολυκλαδικού Λυκείου
-Χρήση του γυμνασίου που χτίζεται τώρα στο ΣΟΔΥ

ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Την ανάγκη δημιουργίας ενός δεύτερου γυμνασίου στο Ακρωτήρι και την άρνησή τους να αποδεχτούν νέες επεκτάσεις στην υπάρχουσα υποδομή του Γυμνασίου τους επισημαίνουν οι Καθηγητές του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών με το παρακάτω ψήφισμα: 
Ψήφισμα Συλλόγου Καθηγητών Γυμνασίου Κουνουπιδιανών


Η ανάγκη της περιοχής του Ακρωτηρίου για άνοιγμα δεύτερου Γυμνασίου είναι γνωστή εδώ και χρόνια σε όλους τους ιθύνοντες. Κάθε Σεπτέμβρη με κόπο χωράνε στο Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών όλοι οι μαθητές που έρχονται από τα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής.
Με τις υποσχέσεις για τη δημιουργία του δεύτερου σχολείου να δίνονται αφειδώς όλα τα χρόνια από όλα τα επίσημα χείλη, δεχτήκαμε καταρχήν μεταφορά μαθημάτων στο υπόγειο του σχολείου. Ακολούθησε η τοποθέτηση “προκάτ” αιθουσών στο προαύλιο του σχολείου (πάντα προσωρινά) αφαιρώντας ζωτικό χώρο από τα παιδιά για τα διαλείμματα τους ή τη Γυμναστική. Πρακτικά επίσης, δεν υπάρχουν αίθουσες για τη Μουσική ή τα Καλλιτεχνικά (αφού όλοι οι χώροι χρησιμοποιούνται για τα άλλα μαθήματα) και οι δραστηριότητες του σχολείου (πχ γιορτές) είναι αδύνατον να χωρέσουν όλα τα παιδιά. Η δεύτερη ξένη γλώσσα ή τα τμήματα ένταξης “μετακινούνται” κάθε ώρα για να βρουν κάποιο άδειο εργαστήριο ή κάποιο τμήμα που θα είναι έξω για Γυμναστική.
Αδυνατούμε να δεχτούμε μια πολιτική περικοπών στο χώρο της Παιδείας που μας υπαγορεύει να χωράμε 360 μαθητές και 40 εκπαιδευτικοί σε ένα χώρο που είχε (με βάση τον ΟΣΚ) σχεδιαστεί για 200 μαθητές. Δεν πιστεύουμε ότι με τις συγχωνεύσεις των υπαρχόντων σχολείων, με τη μη δημιουργία νέων, με τον περιορισμό των λειτουργικών τους δαπανών σώζεται η χώρα μας από τη χρεοκοπία. Αντίθετα, ολισθαίνει η εκπαίδευση προς την παραπέρα απαξίωση και υποβάθμιση. Και αυτό το νιώθουμε όλοι εμείς που είμαστε ζωντανό κομμάτι της εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί και μαθητές.
Γι αυτούς τους λόγους δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε πρόταση για νέα επέκταση στην υπάρχουσα υποδομή μας βρίσκει σθεναρά αντίθετους ως εντελώς αντιπαιδαγωγική και αντι-λειτουργική.
Ενώνουμε τη φωνή μας κι εμείς, με τα σχολεία και τις τοπικές κοινωνίες που απαιτούν καμία νέα συγχώνευση σχολικών μονάδων και απαιτούμε δημιουργία επιτέλους νέου Γυμνασίου στο Ακρωτήρι για τις ανάγκες της περιοχής. Θα κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση σε συνεργασία με τους μαθητές μας και τους Συλλόγους Γονέων Ακρωτηρίου.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ

Αναλυτική αναφορά στο θέμα της σχολικής στέγης γίνεται εξάλλου στο παρακάτω έγγραφο της ΕΛΜΕ:

"Tη Δευτέρα 29/10/12 το ΔΣ της ΕΛΜΕ συναντήθηκε με το δήμαρχο Χανίων κ. Σκουλάκη και την αντιδήμαρχο κ. Χατζηδάκη στο γραφείο του Δημάρχου και ζήτησε ενημέρωση για το θέμα της σχολικής στέγης στο Δήμο Χανίων. Σύμφωνα με την ενημέρωση αυτή:

- Το Ειδικό Γυμνάσιο ολοκληρώνεται στο χώρο του πρώην Γυμνασίου Μουρνιών κα· υπολογίζεται νο είναι έτοιμο στα μέσα του Νοέμβρη.
-  Για το Μουσικό Γυμνάσιο έχει δρομολογηθεί η λύση των παλιών ιατρείων του ΙΚΑ. Μετά την ολοκλήρωση των κτηριολογικών μελετών, που είναι ήδη σε εξέλιξη, θα ξεκινήσουν  οι απαραίτητες εργοσίες με πτόχο τη λειτουργία του το επόμενο σχολικό έτος. Προς το παρόν, γιο νο αντιμετωπιστούν οι άμεσες ονάγκες θα τοποθετηθούν 2 αίθουσες προκάτ κογ 1 τουαλέτα οτο χώρο που ήδη λειτουργεί (πρώην εκπ/ρια ΘΑΛΗΣ) μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη. Στο ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να τοποθετηθεί και 1 αίθουσα προκάτ στο Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών.
-   Η δημιουργία νέων σχολικών μονάδων, μετά την κατάργηση του ΟΣΚ και το πάγωμο των ΣΔΓΤ, μπορεί να γίνει μόνο μέσω ΕΣΠΑ. Από τα 4 νέα σχολεία που είχαν εντοχθεί στα ΣΔΓΤ και έχουν ξεκαθαρισμένο οικόπεδα [Γυμνάσιο και Δημοτικό Ν. Κυδωνιάς, Γυμνάσιο Κουνουπιδιονών και 3°/4° Γυμνάσιο (Λειβάδια)], θα καταβληθεί προσπάθεια  να ενταχθούν οτο ΕΣΠΑ (που θα ανοίξει πάλι τον Ιανουάριο) 2 από το παραπάνω σχολείο, όσα έχουν τα λιγότερα προβλήματα. Βέβαια, επισημάνθηκε ότι είναι δύσκολο να εκπονηθούν οι μελέτες που απαιτούνται μέχρι την προθεσμία αυτή. Για την  άμεση  αντιμετώπιση του   προβλήματος  η  δημοτική  αρχή ερευνά  άλλη προσωρινή λύση, μετά την απόρριψη των αιθουσών προκάτ, για το 3°/4° Γυμνάσιο, ενώ αναζητά να ενοικιάσει κτίριο σε Ν. Κυδωνία κα» Καυνουπιδιανά. Ο δήμαρχος επεσήμανε τη δεινή οικονομική  θέση του δήμου, με τη δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης, κάνοντας λόγο ακόμα και για στάση πληρωμών οτο εγγύς ϋέλλον, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Η θέση μας είναι άτι πρέπει ΑΜΕΣΑ να ενταχθούν για ανέγερση στο ΕΣΠΑ(15 εκ € για την περιφέρεια Κρήτης) τουλάχιστον το 4 σχολεία που έχουν δραματικό πρόβλημα (3°-4° Γυμνάσιο διπλοβάρδια, Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, Γυμνάσιο Ν. Κυδωνιάς, Δαίδαλος τριπλοβάρδιο) και να εκπονηθούν οι απαιτούμενες μελέτες μέχρι τον Ιανουάριο. Διαφορετικά οι υπεύθυνοι του δήμου να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, όπως πρέπει να ης αναλάβουν και για την «επιλογή» των ΣΔΓΤ ως τρόπο ανέγερσης των σχολείων πριν 2 χρόνια με τα γνωστά αποτελέσματα."


ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΙΘΑΡΙΟΥ

Ανάμεσα στ' άλλα, πρόβλημα στέγασης αντιμετωπίζει και το 4ο νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών (Πιθαρίου) που στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο σπίτι, στην Εθνική Οδό Χανίων - Αεροδρομίου. Οι γονείς του νηπιαγωγείου που έχουν άτυπα συστήσει Σύλλογο Γονέων, έχουν ζητήσει εδώ και ένα χρόνο να μεταφερθούν στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου, προσκρούωντας στην πλήρη αδιαφορία των τοπικών Συμβούλων. Σε έγγραφό τους προς το Δήμαρχο οι γονείς αναφέρουν: 
"έχοντας υπ' όψιν την επιτακτική ανάγκη της περιοχής μας σε υποδομές που αφορούν την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών βρεφικής και προσχολικής ηλικίας, ζητούμε να εξετάσετε τα εξής:
1.   Μεταφορά του 4ου νηπιαγωγείου Κουνουπίδιανών, που στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο στο Πιθάρι και εξυπηρετεί τις περιοχές Πιθάρι- Κορακιές-Αργουλιδέ.
Το νηπιαγωγείο σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει μόλις και μετά βίας 32 παιδιά, αριθμός που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής, λόγω έλλειψης χώρου.
Επίσης το ενοίκιο είναι αρκετά υψηλό και με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από αυτό μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές ώστε να δημιουργηθούν στη νότια πλευρά του κτιρίου, η οποία επικοινωνεί με τον αύλειο χώρο, δύο αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα που θα χρησιμεύει σαν τραπεζαρία - κουζίνα, παιδικές τουαλέτες, 1 τουαλέτα ενηλίκων, ένα μικρό γραφείο και αποθήκη για το εποπτικό υλικό.
2.   Μεταφορά του Βρεφονηπιακού Σταθμού, ο οποίος αυτή τη στιγμή στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο στα Κουνουπιδιανά και θα επιχορηγείται με κονδύλια του ΕΣΠΑέωςτο2013.
Ο πληθυσμός της περιοχής, με βάση την απογραφή του 2001 ανέρχεται σε 10.000 κατοίκους.
3.  Δημιουργία Δημοτικής Παιδικής Βιβλιοθήκης σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα ( π. χ. χώρο μελέτης- αίθουσα εκδηλώσεων).
Συνοψίζοντας, αυτό που ζητάμε είναι ένας ενιαίος σύγχρονος πολυχώρος
εκπαίδευσης και δραστηριοτήτων παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα λάβετε σοβαρά υπ' όψιν σας το αίτημα μας, αναμένουμε την απάντηση σας."




Για το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Ακρωτήρι, υπάρχει άφθονο υλικό δημοσιευμένο στην εφημερίδα και το blog Ημερολόγιο Ακρωτηρίου
Ερευνα για το συνολικό πρόβλημα http://akrotiri-news.blogspot.gr/2007/11/blog-post_1184.html 
Ρεπορτάζ για τις δεσμεύσεις που δεν εκπληρώθηκαν http://akrotiri-news.blogspot.gr/2011/10/2-1.html 
Ιστορικό για το θέμα του γυμνασίου http://akrotiri-news.blogspot.gr/2007/06/blog-post.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates