15/11/12

ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΗ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ «ΣΥΝ-ΕΡΓΩ»
ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ Κ.Α.Μ.



Την υψηλή ποιότητα των Χανιώτικων προϊόντων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σήμερα στο Κ.Α.Μ. δέκα επιχειρηματίες από τη Ρωσία, την Σκανδιναβία και το Βέλγιο που επισκέπτονται τη Κρήτη και έχουν επαφές με τα τέσσερα Επιμελητήρια του νησιού, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΩ» Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013 που αφορά ολοκληρωμένες δράσεις προώθησης – προβολής Κρητικών προϊόντων.
Δεκαεννέα Χανιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο κλάδο Τροφίμων – Ποτών είχαν κατ ιδίαν συναντήσεις με τους ξένους αγοραστές, με στόχο μια μελλοντική συνεργασία, ενώ προϊόντα όπως, μέλι λάδι, κρασί, τυριά, παξιμάδια, βότανα, εσπεριδοειδή, αρτοσκευάσματα κλπ που προωθούνται μέσω του προγράμματος είχαν επιμελώς εκτεθεί από τους Χανιώτες παραγωγούς δίνοντας στους ξένους επιχειρηματίες μια πρώτη γεύση ποιότητας των Κρητικών προϊόντων.
Ο κ. Γιώργος Γναφάκης
Ερωτηθείς για τις δράσεις του «ΣΥΝ-ΕΡΓΩ» ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Χανίων και υπεύθυνος του προγράμματος, για τα Χανιά, κ. Γιώργος Γναφάκης, χαρακτήρισε πού σημαντικές τις δράσεις που πραγματοποιούνται από 12 – 16 Νοεμβρίου 2012 και αφορούν τις συναντήσεις Κρητών και Κυπρίων επιχειρηματιών με ομάδες αγοραστών εξωτερικού. «Σε κάθε Νομό της Κρήτης που δραστηριοποιούνται τα Επιμελητήρια, είπε χαρακτηριστικά υλοποιείται και μια δράση, με στόχο την γνωριμία με τους επιχειρηματίες - εισαγωγείς για την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων. Στη «δράση» που υλοποιείται στα Χανιά και αφορά αποκλειστικά τον κλάδο τροφίμων και ποτών συμμετέχουν 19 Χανιώτικες επιχειρήσεις - με τα αντίστοιχα περίπτερα τους- και 10 επιχειρηματίες από τη Σκανδιναβία, τη Ρωσία και το Βέλγιο».
«Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΩ» συνέχισε, είναι μια αξιόλογη δραστηριότητα των 4 Επιμελητηρίων της Κρήτης και της Κύπρου, στο πλαίσιο Διακρατικής συνεργασίας, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η επόμενη δράση που προγραμματίζεται για το 2013, το κύριο βάρος της οποίας θα «σηκώσει» το Επιμελητήριο Χανίων και αφορά την συμμετοχή μας σε μια έκθεση Τροφίμων και Ποτών στην Ελλάδα. Ήδη προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός, ο οποίος θα διενεργηθεί στις 26 Νοεμβρίου για την ανάθεση στην διοργανώτρια εταιρεία. Σ’ αυτήν θα συμμετάσχουν 40 έως 50 επιχειρήσεις από όλη την Κρήτη και την Κύπρο, από κοινού, σε περίπτερο που θα «στηθεί» από το Επιμελητήριο Χανίων και την Ανάδοχο εταιρεία και στο οποίο θα προβάλλονται τα Κρητικά και Κυπριακά προϊόντα. Τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου του 2013 προβλέπεται να υλοποιηθεί με τόπο διεξαγωγής την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και κριτήριο την μεγαλύτερη συμμετοχή των επιχειρήσεων. Με αυτήν, - κατέληξε ο διευθυντής του Επιμελητηρίου - ολοκληρώνεται ένας σημαντικός κύκλος ενεργειών του προγράμματος με χρονικό ορίζοντα λήξης τον Ιούνιο του 2013, με παράλληλες δράσεις που υλοποιούνται και από τα υπόλοιπα Επιμελητήρια, που είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου και τα Επιμελητήρια Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου.
Ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου
Ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Μιχαήλ Χαιρετάκης που εκπροσώπησε την Διοίκηση του φορέα στις συναντήσεις είπε μεταξύ άλλων ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΩ» εντάσσονται οι συναντήσεις Β2Β με στόχο την γνωριμία και προώθηση των τοπικών μας προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.
«Η νέα Διοίκηση – είπε χαρακτηριστικά - επιθυμεί να είναι δίπλα στον επιχειρηματία, τον οποίο θα στηρίζει με κάθε τρόπο. Στοχεύουμε στην εξωστρέφεια και σε συνεργασίες με φορείς εσωτερικού και εξωτερικού για να μπορέσουμε αναφορικά με τα τοπικά μας προϊόντα, να τα αναδείξουμε, και να τα προωθήσουμε στις αγορές, για να πάρουν επιτέλους την θέση που δικαιωματικά λόγω ποιότητας τους ανήκει.»
«Για να πετύχουμε – κατέληξε ο κ. Χαιρετάκης – θέλουμε όλα τα μέλη δίπλα μας».
Οι Χανιώτικες εταιρείες

Οι Χανιώτικες εταιρείες που συμμετείχαν στις συναντήσεις στο Κ.Α.Μ. είναι:

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΡΕΝΙΕΡΗΣ ΕΕΕ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ- ΔΟΧΕΙΟ ΛΕΥΚΟΣΙΔΕΡΟ-
ΓΥΑΛΙΝΗ ΦΥΑΛΗ - ΠΕΤ
ΣΑΜΑΡΙΑ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΑΞΙΜΑΔΙ
ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΠΑΞΙΜΑΔΟΦΡΥΓΑΝΙΕΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΒΟΥΤΗΜΑΤΑ
ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ELIVA
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ELIVA
Προιον βιολογικής γεωργίας- Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο 'ELIVA'
ΨΩΜΑΤΑΚΗ ΜΑΡΕΝΤΑΚΗ ΦΙΛΙΑ - ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
ΣΑΡΑΚΗΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΑΓΝΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΔΟ
ΑΝΩΣΚΕΛΗ ΑΒΕΕ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΚΡΑΣΙ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ ΑΕ
CRETAN BAKERY PERRAKIS SA
ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ - ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ- ΒΟΥΤΗΜΑΤΑ
ΓΑΡΟΦΑΛΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ & ΣΙΑ
"ΤΕΜΕΝΙΑ"
ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΚΑΡΑΒΙΤΑΚΗ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ ΕΠΕ
ΝΟΣΤΟΣ
NOSTOS MANOUSAKIS (ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ ΟΙΝΟΣ)
NOSTOS SYRAH (ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ ΟΙΝΟΣ)
NOSTOS GRENACH (ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ ΟΙΝΟΣ)
NOSTO'S ALEXANDRA'S (ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ ΟΙΝΟΣ)
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΝΤΟΥΡΑΚΗ
ΟΙΝΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ "ΑΡΩΜΑ ΚΡΗΤΗΣ"
ΜΕΛΙ- ΡΑΚΟΜΕΛΟ
ΒΟΛΙΚΑΚΗΣ ΑΕ
ΣΦΑΚΙΑΝΗ ΠΙΤΑ - ΜΑΡΑΘΟΠΙΤΑ- ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΚΡΑΣΙ
ΞΥΔΙ
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΤΣΙΓΚΟΣ Π. & Γ. ΟΕ
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ - ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ- ΑΒΟΚΑΝΤΟ
ΑΦΟΙ ΧΙΩΤΑΚΗ ΑΒΕΕ
ΦΥΛΛΟ (ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ - ΚΡΟΥΣΤΑΣ)
ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ- ΜΠΟΥΓΑΤΣΕΣ- ΦΥΛΛΟ ΚΑΤΑΙΦΙ
ΑΦΟΙ Θ. ΜΟΧΛΑΚΗ ΟΕ
ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ - ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ
TERRA KRETA
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΟΣ Ο.Ε.
ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Το «ΣΥΝ-ΕΡΓΩ»
Το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «ΣΥΝ-ΕΡΓΩ» «Ελλάδα – Κύπρος» 2007 – 2013» είναι ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας το οποίοι συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Το αναπτυξιακό όραμα του Προγράμματος είναι η ανάδειξη της περιοχής συνεργασίας ως πόλου αειφόρου ανάπτυξης στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.
Το πρόγραμμα συνεργασίας των Επιμελητηρίων της Κρήτης και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου – στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013 – προέκυψε από την αδυναμία ανάπτυξης εξωστρεφών δράσεων των ΜΜΕ.
Μια σημαντική παράμετρος που συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό του, είναι η δημιουργία ενός κοινού “brand name” για τα κρητικά και κυπριακά προϊόντα στις ευρωπαϊκές αγορές – κάτι που αποτελεί γενικότερη αδυναμία των ελληνικών προϊόντων.
Η ανάπτυξη και η προώθηση των ονομάτων «Κρήτη» και «Κύπρος» είναι σημαντική καθώς και η εδραίωση κοινής συνείδησης στους επιχειρηματίες των επιλέξιμων δομών των δύο περιοχών.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Οι ενέργειες του έργου μεταξύ άλλων προωθούν επιμέρους στόχους όπως:
  • Δημιουργούν κατάλληλες υποστηρικτικές δομές ανάπτυξης μόνιμης συνεργασίας μεταξύ ΜΜΕ, καθώς και πυρήνες διασυνοριακής συνεργασίας για την ανταλλαγή διαχειριστικών ικανοτήτων και καλών πρακτικών.
  • Ενθαρρύνουν την ανάληψη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων καθώς και την ανάπτυξη υφιστάμενων ΜΜΕ, με παράλληλη ενίσχυση των απαιτούμενων υποδομών και του θεσμικού πλαισίου.
  • Στηρίζουν τη δημιουργία κοινών δικτύων
  • Δημιουργούν μόνιμες θέσεις απασχόλησης
  • Καταρτίζουν και εκπαιδεύουν επιχειρηματίες
  • Συμβάλλουν στην τοπική και επιχειρηματική ανάπτυξη
  • Εξυπηρετούν την Εθνική αλλά και την Ευρωπαϊκή στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής
  • Εδραιώνουν την ειρήνη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και
  • Δημιουργούν τις βάσεις συνεργασίας και ανάληψης προωθητικών ενεργειών για τις αγορές τόσο των γειτονικών χωρών όσο και της υπόλοιπης ευρωπαϊκής ηπείρου

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τα αποτελέσματα του έργου φέρνουν σε επαφή φορείς και επιχειρήσεις της διασυνοριακής περιοχής, καθώς και ομάδες χρηστών, οι οποίοι λόγω περιορισμένης πρόσβασης (θαλάσσια σύνορα), είτε δεν έχουν τη δυνατότητα προσέγγισης και ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών, είτε διαθέτουν περιορισμένο ανθρώπινο και υλικοτεχνικό δυναμικό για να ξεκινήσουν αυτοδύναμα, αλλά και για να διατηρήσουν ένα εξωστρεφή προσανατολισμό.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα συνεργασίας των Επιμελητηρίων της Κρήτης και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :
  • Εφαρμογή «καινοτόμων» δράσεων υποστήριξης και προώθησης τοπικών προϊόντων των δύο περιοχών.
  • Δράσεις ενίσχυσης του εξαγωγικού προσανατολισμού των τοπικών επιχειρήσεων που πλήττονται ιδιαίτερα από τα προβλήματα της νησιωτικότητας, της έλλειψης εξειδίκευσης, του μικρού μεγέθους των επιχειρήσεων, του υψηλού λειτουργικού και παραγωγικού κόστους και της έλλειψης εξειδικευμένων / καταρτισμένων στελεχών και επιχειρηματιών και
  • Αξιοποίηση των δομών και των συνεργιών που δημιουργήθηκαν στο έργο που υλοποιήθηκε την περίοδο 2000 – 2006. Δηλαδή θα υποστηριχθεί απ’ όλους τους συμμετέχοντες, η συνέχιση της λειτουργίας της άτυπης δομής του ΚΕΠΥΕ (Κέντρο για την Προώθηση και την Υποστήριξη της Επιχειρηματικότητας). Θα αξιοποιηθεί η άριστη συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), θα δημιουργηθούν κτιριακές υποδομές των αντενών του ΚΕΠΥΕ στα Επιμελητήρια της Κρήτης, ώστε να παρέχονται άμεσα στις επιχειρήσεις οι υπηρεσίες τους οι οποίες θα εμπλουτιστούν με δράσεις εκπαίδευσης επιχειρηματιών παραδοσιακών κλάδων σε web marketing, με ημερήσια επί τόπου πρακτική υποστήριξη σε κάθε συμμετέχουσα επιχείρηση.

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates