Αποστομωτική απάντηση στην κίνηση αντιπερισπασμού της εφημερίδας "Δημοκρατία" - κλίματος Αντώνη Σαμαρά που επεχείρησε να παρουσιάσει τον Γ. Σταθάκη ως εγκληματία, έδωσε με δήλωσή του ο ίδιος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, αλλά και η αρμόδιοι θεσμοί της Πολιτείας που έχουν ήδη ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή, η οποία αφορά το... 1999.
Παραθέτουμε ολόκληρη τη δήλωση του Γ. Σταθάκη:
"Η προσωπική επίθεση της εφημερίδας Δημοκρατία υποκρύπτει απερίφραστα την προσπάθεια της να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και να αμαυρώσει την ακεραιότητα των στελεχών του.
Αυτό που απέκρυψε επιμελώς η εφημερίδα είναι ότι όλα τα θέματα που επικαλείται το βούλευμα έχουν κριθεί στο αρμόδιο όργανο, που είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο διεξήγαγε την σχετική έρευνα και κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις το 2011 (απόφαση 3400) και πολλές άλλες στη συνέχεια.
Η δικαστική οδός, που είναι αυτόνομη, στηρίζεται στο αρχικό πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή Κρήτης το 2004, ο οποίος είχε προχωρήσει τότε σε καταλογισμούς, τους οποίους ακύρωσε στη συνέχεια με τις αθωωτικές αποφάσεις του το ελεγκτικό συνέδριο. Ακόμα το ίδιο το πόρισμα θεωρήθηκε ανεπαρκές και προβληματικό από το υπουργείο οικονομικών και ζητήθηκε η επαναθεώρηση του από το σημερινό οικονομικό επιθεωρητή.
Το δικαστήριο, του οποίου την διενέργεια επιμελώς ζητούν οι καθηγητές να επιταχυνθεί, έχει αναβληθεί 3-4 φορές και έχει οριστεί για τον Ιούνιο του 2014.
Υπό τις συνθήκες αυτές πρόκειται προφανώς για δυσφημιστικό δημοσίευμα που συνάδει ταυτόχρονα με την προσπάθεια απαξίωσης του Πανεπιστημίων. Υπενθυμίζω ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσα σε 30 χρόνια, από ιδρύσεως του, βρέθηκε στα 300 καλύτερα ερευνητικά πανεπιστήμια διεθνώς, ένα επίτευγμα που προφανώς είναι ασυμβίβαστο με ιστορίες "οικονομικών ατασθαλιών" και "διασπάθισης δημόσιου χρήματος".
Το θέμα αφορά την διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας που κατά πάγια τακτική των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων χρησιμοποιείται για να καλύπτονται ζωτικές λειτουργικές και εκπαιδευτικές ανάγκες τους.
Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι οι καταλογισμοί του οικονομικού επιθεωρητή Χριστοδουλάκη που αφορούν στην διαχείριση του Λογαριασμού ακυρώνονται ο ένας μετά τον άλλο από το Ελεγκτικό Συνέδριο που έχει αρμοδιότητα εκδίκασης των εφέσεων στις σχετικές αποφάσεις των οικονομικών επιθεωρητών. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι οι καθηγητές που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης του Λογαριασμού ήταν αδύνατο να γνωρίζουν ότι η ΚΥΑ 679/1996 σύμφωνα με την οποία είχαν δικαίωμα να προχωρούν σε πληρωμές για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών είναι ανίσχυρη και γι αυτό το λόγο δεν έχουν υπαιτιότητα για το καταλογισθέν σε βάρος τους έλλειμμα. Να σημειωθεί δε ότι ο νόμος από το 2007 και ύστερα επιτρέπει την χρήση των Λογαριασμών αυτών και για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των Ιδρυμάτων.