11/11/13

Ο Φούχτελ ανοίγει ...τουριστική σχολή στην Κρήτη αλλά κανείς δεν θελει να πάει!

Σχολή για την επιμόρφωση νέων στον χώρο των τουριστικών επαγγελμάτων ετοιμάζεται να ανοίξει στην Κρήτη, με ευρωπαϊκά λεφτά και ευθύνη της Γερμανικής πλευράς. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος να μην λειτουργήσει τελικά αφού ενδιαφέρουν έχουν εκδηλώσει μόλις ...16 άτομα.
Παρά τα μεγάλα λόγια, παρά τις επισκέψεις και τις επαφές με τον Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, ουδείς έχει ενδιαφερθεί για τη λειτουργία της τουριστικής σχολής, στην οποία νέοι Κρητικοί μπορούν να φοιτήσουν για τρία χρόνια -εντελώς δωρεάν- και μάλιστα με ισχυρές προοπτικές να βρουν δουλειά εδώ και στο εξωτερικό. Η Σχολή, που ξεκινά τη λειτουργία της στις 18 Νοεμβρίου, έχει προσελκύσει μόλις...16 νέους από όλη την Κρήτη.

«Δεν μπορώ να ξέρω τι συμβαίνει. Δεν το ξέρει ο κόσμος; Δεν το γνωρίζουν οι νέοι άνθρωποι; Πιθανώς! Γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι με τέτοια ανεργία και τέτοια κρίση που έχουμε στην Ελλάδα δε θέλουν οι νέοι άνθρωποι να έρθουν και να φοιτήσουν δωρεάν σε μια σχολή που τους ανοίγει πόρτες» ανέφερε στο cretalive η Σταματίνα Τσιότσιου που ήρθε στο Ηράκλειο για να οργανώσει τη λειτουργία της Σχολής.
Όπως λέει, η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε ένα μεγάλο ποσό που αφορά στην κατάρτιση και την επιμόρφωση νέων ανθρώπων που θέλουν να βγουν στην αγορά εργασίας και αφορά κυρίως τις χώρες του Νότου. Αυτό το πρόγραμμα αξιοποίησε η Γερμανία που δια του υφυπουργού Εσωτερικών κ.Φούχτελ, επέλεξε την Αθήνα και την Κρήτη να φτιάξει δύο σχολές, όπου οι νέοι από 18-20 ετών θα μπορούν να φοιτήσουν για τρία χρόνια στα τουριστικά επαγγέλματα, σε ό,τι έχει σχέση με το ξενοδοχείο, το εστιατόριο και να εκπαιδευτούν ως σεφ.
«Η φοίτηση είναι τριετής και θα είναι έξι μήνες θεωρητικά μαθήματα και έξι μήνες πρακτική κατόπιν συμφωνιών που κλείνουμε με ξενοδόχους. Και είναι όλα δωρεάν. Δεν υπάρχει κανένα κόστος για τους φοιτητές» ξεκαθαρίζει η κ.Τσιότσιου που επισημαίνει ότι είναι μεγάλη ευκαιρία για τους νέους που θέλουν να πάρουν ένα «χαρτί» αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και διεθνώς.
«Έχουν στα τρία χρόνια όχι μόνο μια πλήρη εκπαίδευση, αλλά και απόλυτη αναγνώριση. Είναι μια Σχολή που θα είναι πιστοποιημένη» λέει και τονίζει ότι μπορούν να απευθυνθούν στην τοπική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό, ειδικά στις γερμανόφωνες χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Λιχτενστάιν , Ελβετία ) θα είναι ακόμη πιο εύκολη η επιλογή.
Τότε γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον με τόσο κόσμο, νέους ανθρώπους να μην καταθέτουν αιτήσεις;
«Ναι, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο ομολογώ ότι μας απασχολεί. Οι αντίστοιχες σχολές στη Γερμανία πχ έχουν όριο ηλικίας τα 27 έτη. Εδώ η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που επέλεξε να περιορίσει το όριο θεωρώντας ότι πρέπει να απευθυνθεί σε εκείνους τους νέους που δεν έχουν Κάποιο πτυχίο, ένα 'χαρτί΄. Ωστόσο, Κάνουμε προσπάθεια αυτές τις μέρες να αλλάξουμε τα όρια για να μπορέσουν να έρθουν κι άλλοι νέοι. Δεν πρέπει να χαθεί η Σχολή για την Κρήτη», αναφέρει η κ.Τσιότσιου.
Και προσθέτει ότι η Σχολή ξεκινάει στις 18 Νοεμβρίου, αλλά φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει με 16 φοιτητές. Διότι είναι αναμενόμενο όσοι ξεκινήσουν για κάποιο λόγο να μην συνεχίζουν όλοι. Η Σχολή μπορεί να «απορροφήσει» πολλούς νέους και γι αυτό λέει ότι μπορεί μέχρι αρχές Δεκεμβρίου να δοθεί μια...ελληνική παράταση και να γίνονται δεκτοί φοιτητές.
Οι φοιτητές θα διδάσκονται μαθήματα, ξένες γλώσσες με έμφαση στα γερμανικά, από την κ.Ζίνα Λουϊζάκη και θα επιλέγουν τις κατευθύνσεις που θέλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates