11/11/13

Ατάκες που… έγραψαν στη Βουλή

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 Η συζήτηση για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης είχε εντάσεις και διαξιφισμούς. Είχε επίσης και ατάκες, μία από τις πρώτες ύλες του κοινοβουλευτικού λόγου.

     
Την πρώτη δημόσια αντιπαράθεσή τους ως συμπολίτευση και αντιπολίτευση είχαν χθες στη Βουλή ο Ευάγγ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης. Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, αφού έκανε λόγο για τεχνητή πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, επέκρινε τη ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι «για να μπορέσεις να δηλώσεις “παρών”, δηλαδή να στηρίξεις έμμεσα την κυβέρνηση, πρέπει αυτή να υπάρχει. Κάποιοι έχουν την πολυτέλεια του ενδιάμεσου και αμφιρρέποντος λόγου».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αμέσως σήκωσε το γάντι: «Του αναγνωρίζω το δικαίωμα όταν αναφέρεται σε πόλους να συναριθμείται με τη Ν.Δ. στον ίδιο πόλο, και μάλιστα με προγραμματική συμφωνία βάθους. Ετσι δεν γίνεται Κεντροαριστερά». Λαμβάνοντας ξανά τον λόγο ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Εμείς είμαστε ο πόλος της Κεντροαριστεράς της ευθύνης. Σταυρωθήκαμε ως ΠΑΣΟΚ, αλλά έρχεται και η ανάσταση, κ. Κουβέλη».

•Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας ο Αντ. Σαμαράς και κάθισε στα υπουργικά έδρανα. Από τους πολιτικούς αρχηγούς πρώτος μίλησε ο Φ. Κουβέλης. Ακολούθησαν οι υπόλοιποι με την εξής σειρά: Ευάγγ. Βενιζέλος, Αλ. Παπαρήγα, Π. Καμμένος, Αλ. Τσίπρας και τελευταίος πήρε το λόγο ο Αντ. Σαμαράς.

Ξεχώρισαν:

Ευάγγ. Βενιζέλος: «Εγώ προσωπικά έχω κάνει τη σκληρότερη διαπραγμάτευση»!

Γ. Στουρνάρας: «Εχει ήδη γίνει η φορολογική μεταρρύθμιση».

Πάλι ψήφοι με… βαριά καρδιά

Κ. Σκανδαλίδης (ΠΑΣΟΚ): «Παίρνετε και σήμερα την ψήφο της εμπιστοσύνης μου. Ουσιαστικά πρόκειται για υφαρπαγή. Γιατί δεν σας ανήκει, αλλά με αναγκάζετε να τη δώσω. Γι’ αυτό και δεν είναι λευκή επιταγή ούτε προδικάζει την αυριανή μέρα».

Θ. Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ): «Δίνουμε μια ψήφο επώδυνης ανοχής. Η ανυπαρξία εναλλακτικής πρότασης μας οδηγεί στην ανοχή μια κακής κυβέρνησης. Εμείς δεν θεωρούμε μεταρρύθμιση την επίδειξη τσαμπουκά και τη διευθέτηση συμφερόντων».

Βέλη για την ΕΡΤ

Βασ. Κικίλιας (Ν.Δ.): «Το σίγουρο, κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, είναι ότι στο θέμα της ΕΡΤ χάσαμε. Αν είναι σωστές οι πληροφορίες μου, φτάσαμε από τα τρία κανάλια που είχαμε, σε ένα, με κόστος 240 εκατ. ευρώ. Κάτι δεν πάει καλά».

Ο γνωστός «αντάρτης» Δ. Τζαμτζής (Ν.Δ.), πλήρως ευθυγραμμισμένος με την κυβέρνηση, απευθύνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Τι είναι η ΕΡΤ, λάφυρο, πλιάτσικο, και κάνετε γιουρούσι για να πάρετε την ΕΡΤ πίσω; Πολλές φορές έχετε αποφασίσει να καταλύσετε τη νομιμότητα και τη Δημοκρατία».

Β. Υψηλάντης (Ν.Δ.): «Μετατρέψατε βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου σε καπεταναίους της εξέγερσης».

Σ. Σακοράφα (ΣΥΡΙΖΑ): «Δώρο της συγκυβέρνησης οι ψηφιακές συχνότητες στους κυρίους Μπόμπολα, Αλαφούζο, Κυριακού και Βαρδινογιάννη».

Οι αντιφάσεις του Κυριάκου

Κυρ. Μητσοτάκης (υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης): «Υπάρχουν και αλλαγές οι οποίες έχουν ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο, όπως η χάραξη νέων ορίων μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα: Αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει χωρίς ταμπού και χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις».

Ο λογαριασμός;

Κυρ. Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: «Η επαναπρόσληψη των μισών όσων έφυγαν από το Δημόσιο και η επαναφορά των μισθών κατά το ήμισυ κοστίζει 4 δισ. Πού θα τα βρείτε;»

Made in USA?

Θαν. Παφίλης (ΚΚΕ): «Ο Αλ. Τσίπρας, μετά την περιπλάνησή του στη Βραζιλία και αλλού, βρήκε την απάντηση στο ερώτημα σε ποια χώρα θέλει να μοιάσει η Ελλάδα: στις ΗΠΑ. Συγχαρητήρια».

Σκηνικό έντασης;

Αθ. Δαβάκης (υφυπουργός Αμυνας): «Υπάρχει υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια, καθώς και σημαντική αύξηση στρατιωτικών δαπανών της».

Απ. Κακλαμάνης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ): «Κάθε δέκα χρόνια από τη μεταπολίτευση έχουμε θερμό επεισόδιο».

Η… αισιοδοξία της Ολγας

Ολ. Κεφαλογιάννη (υπουργός Τουρισμού): «Να αφήσουμε πίσω το χρεοκοπημένο παρελθόν, να πούμε “όχι” στη μιζέρια και να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον δρόμο που βγάζει από την κρίση».

Πτώσεις…

Ζ. Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): «Θα πέσετε. Εχετε ήδη πέσει πολύ χαμηλά στην προσπάθεια σας να παραμείνετε στην εξουσία και έχετε προ πολλού εκπέσει στα μάτια του λαού».

Κορόνες

Στ. Παναγούλης (ΣΥΡΙΖΑ): «Σας καλώ να απευθύνετε στην κυβέρνηση μια ανθρωπιστική έκκληση. Να φτιάξετε τις φυλακές, γιατί μπορεί να σας χρειαστούν».

Μιχ. Χρυσοχοΐδης (υπουργός Υποδομών) προς ΣΥΡΙΖΑ: «Κυνηγάτε μύγες με πυροβόλα».

Παν. Λαφαζάνης: «Κάνατε προτεκτοράτο και μπανανία την Ελλάδα και με τους πλειστηριασμούς θέλετε να τιμωρήσετε τον Ελληνα που απέκτησε σπίτι».

Ν. Νικολόπουλος (ανεξάρτητος, πρώην Ν.Δ.): «Η Ιστορία δεν θα είναι καθόλου επιεικής με τον κ. Σαμαρά. Καπετάνιο που τσάκισε καράβι, τον βγάζεις στη στεριά».

Ε. Χριστοφιλοπούλου (υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης): «Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, προδότες και πατριώτες, ινδιάνοι και καουμπόηδες».

Αισχρό παραλήρημα

Αδ. Γεωργιάδης: «Μετά την επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ και τα γεγονότα έξω από την ΕΡΤ πιστοποιώ ότι πράγματι η κ. Κωνσταντοπούλου χρειάζεται βοήθεια». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν από την αίθουσα για όσα λεπτά μιλούσε ο υπουργός Υγείας.

Χ.Ιω.-ΕΔΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates