13/11/13

Προϋπολογισμός Χρεοκοπίας στην Περιφέρεια

Εικόνα χρεοκοπίας εμφανίζει από χθές η Περιφέρεια Κρήτης καθώς ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, είναι μειωμένος κατά 60%, αντίθετα με όσα διατεινόταν χθες σε δελτίο τύπου της η Περιφέρεια που απέκρυψε την αλήθεια. Μεγάλες είναι οι μειώσεις ακόμα και σε υποδομές πρόνοιας όπως παιδικούς σταθμούς αλλά και στις μεταφορές των μαθητών της Κρήτης κάτι που θα έχει μεγάλες συνέπειες στην κοινωνία.
Σοβαρότατες καταγγελίες που αφορούν όχι μόνο το...πέρασμα της Περιφέρειας στην ανυπαρξία  αλλά και και το κατά πόσον υφίσταται το "αυτοδιοίκητό της" έκανε σήμερα στον Πολίτη στον Αέρα του Γιώργου Γυπάκη στον ΚΡΗΤΗ FM 101,5 η περιφερειακή Σύμβουλος Χανίων με τη Ριζοσπαστική Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ) Μάρω Αγγελάκη.
Η κ. Αγγελάκη διαψεύδει την Περιφέρεια η οποία ανακοίνωσε μείωση στον προϋπολογισμό μόλις 7%:

"Ο προϋπολογισμός αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί δεν προσφέρει καμία δυνατότητα να αντιμετωπιστούνε οι ανάγκες της Περιφέρειας. Αυτό το είπαν όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και μάλιστα ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι είναι ένας προϋπολογισμός που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε τις λακκούβες του δικτύου των Χανίων. Συγκεκριμένα το 7% που αναφέρεται ως μείωση στην ανακοίνωση της Περιφέρειας αφορά τα λειτουργικά μόνο έξοδα και είναι μια οριζόντια περικοπή υποχρεωτική, μέσα από την ΚΥΑ. Απο κει και πέρα μειώσεις υπάρχουν σε όλους τους κωδκούς και σας λέω συγκεκριμένα έχουμε για παράδειγμα στις πιστώσεις της μεταφοράς μαθητών μείωση περίπου 33%. Εχουμε στο διατροφικό επίδομα (για τα τροφεία σε προνοιακές δομές και παιδικούς σταθμούς) μείωση της τάξης του 7%. Επίσης έχουμε μειώσεις στο επίδομα που δίνεται στους νεφροπαθείς. Ολα αυτά είναι οριζοντιες μειώσεις που έγιναν χωρίς να υπάρξει μια μελέτη των δεδομένων και των δυνατοτήτων που υπάρχουνε για μειώσεις ή αυξήσεις. Από όλους τονίστηκε ότι ήταν ένας προϋπολογισμός ανάγκης, ένας προϋπολογισμός ντροπής και όλοι στα λόγια τον κατακρίνανε. Το ερώτημα είναι γιατί δεν τον καταψηφίσανε."

Τρεις Σύμβουλοι της πλειοψηφίας τον καταψήφισαν

Η κ. Αγγελάκη κάνει συγκρίσεις με τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων  ετών:
"Εμείς είπαμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας προϋπολογισμός με οριζόντιες μειώσεις,
Να σας πώ χαρακτηριστικά ότι ο προϋπολογισμός του 2012 ήταν περίπου 140 εκ. του 2013 ήταν 100 εκ. και ο σημερινός είναι 64 εκατομύρια ευρώ! Οι μειώσεις συνολικά είναι της τάξης του 60%. Αυτό σημαίνει πραγματικά χρεοκοπία. Πλήρη χρεοκοπία, όχι μόνο της Περιφέρειας αλλά όλου του Καλλικρατικού οικοδομήματος και δείχνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση γιατί ούτε αυτοδιοίκηση είναι ούτε καμιά δυνατότητα οικονομική και αυτονομία έχει γιατί ναχετε υπόψη σας, πως όλος αυτός ο Προϋπολογισμός παίρνει και το ΟΚ από το παρατηρητήριο οικονομικής αυτονομίας (σσ. μνημονιακό εφεύρημα που καταργεί το αυτοδιοίκητο) το οποίο θα δώσει τη σύμφωνη γνώμη. Ειναι πάρα πολλά τα σημεία αυτά τα οποία συντελούν στο ότι δεν έπρεπε να ψηφιστεί. Το σημαντικό βέβαια είναι ότι υπήρξαν και διαρροές από την πλειοψηφία, δηλαδή για πρώτη φορά, τρεις σύμβουλοι της πλειοψηφίας και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό!
Τί προτείνει όμως η Ριζοσπαστική Συνεργασία και τί θα έπρεπε να έχει γίνει με το συγκεκριμένο προϋπολογισμό; Η κ.Αγγελάκη τονίζει: "Θα έπρεπε να συνοδεύεται από ένα σχέδιο δράσης, το οποίο να δείχνει καθαρά ποιές είναι οι δράσεις,  ποιές είναι οι αναγκαιότητες κατά δράση, ποιές είναι οι προτεραιότητες και με βάση αυτά να υπάρχει και ο προϋπολογισμός, να έχει δηλαδή ένα αντίκρυσμα Αυτό είναι μια αριθμητική διαχείριση χωρίς καμία ρεαλιστικότητα, ένα τίποτα, ένας προϋπολογισμός που είναι τελείως στον αέρα. Εναν τέτοιο προϋπολογισμό δεν έπρεπε να τον ψηφίσει το περιφερειακό συμβούλιο. Κι αυτές ακόμα οι πιστώσεις είναι υπό αίρεση, γιατί όπως σημειώνεται στο κείμενο του προϋπολογισμού καμία δαπάνη δεν μπορεί να γίνει αν δεν εξασφαλιστεί το έσοδο. Και το έσοδο αυτό από τους ΚΑΠ δεν είμαστε σίγουροι πως θα μας δοθεί."

Αργότερα η Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση
Η Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κρήτης οικονομικού έτους 2014

0 προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κρήτης για το οικονομικό έτος 2014, που ψηφίστηκε από τις πλειοψηφούσες παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την Τρίτη 12 Νοεμβρίου σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, είναι ένας προϋπολογισμός ντροπής.
Μόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο προϋπολογισμός αυτός, όταν το συνολικό ύψος των εσόδων του από κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και από ίδια έσοδα ανέρχεται στο εξωφρενικό ποσό των 64.807.376 ευρώ.... για όλο το έτος και για όλη την περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκρινόμενος με τον προϋπολογισμό του 2012 που ήταν περίπου 140 εκατ. Ευρώ η μείωση υπερβαίνει το 50%.
Υποχρεωτική οριζόντια μείωση για λειτουργικές δαπάνες κατά 7% σε σχέση με το 2013 και από κει και πέρα υποχρεωτικές μειώσεις κατά κωδικό και φορέα ανεξάρτητα των πραγματικών αναγκών της κάθε περιφερειακής ενότητας, που έτσι κι αλλιώς δεν μπήκε κανείς στον κόπο να τις προσδιορίσει και να τις αποτυπώσει στα πλαίσια ενός αναλυτικού σχεδίου δράσης που να ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα και αναγκαιότητες, προφανώς αποδεχόμενοι την δεινή πραγματικότητα των υποχρεωτικών περικοπών.
Προνοιακά επιδόματα, μεταφορές μαθητών, επιδόματα νεφροπαθών και λοιπές ανελαστικές δαπάνες, όλες στη μέγγενη των υποχρεωτικών μειώσεων, σε ορισμένες περιπτώσεις και μέχρι 40 %.
Εκτός όμως από τον οικονομικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης έχουμε και τον θεσμικό στραγγαλισμό της, που αυτός αντί να μειώνεται, συνεχώς και αυξάνεται. Έτσι δεν φτάνει μόνο η κεντρική διοίκηση και η αποκεντρωμένη διοίκηση που παρεμβαίνουν καθοριστικά στον αναπτυξιακό περιφερειακό σχεδιασμό,  έχουμε και το καλούμενο παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας που αποφασίζει και εγκρίνει και αυτό με τα δικά του κριτήρια τα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Είναι πια φανερό σε όλους ότι η αυτοδιοίκηση με βάση τις μνημονιακές πολιτικές και όχημα τον Καλλικράτη, οδηγείται στην πλήρη αποδυνάμωση, την απαξίωση και τη θεσμική εξαφάνιση της.
Εμείς ζητήσαμε από την περιφερειακή πλειοψηφία να μην ψηφίσει αυτό τον προϋπολογισμό. Να συντάξει μια καταγγελία για τις απαράδεκτες επιβαλλόμενες μειώσεις και στη βάση ενός  αναλυτικού σχεδίου δράσης να καταδείξει αναλυτικά και συγκεκριμένα ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες της περιφέρειας Κρήτης και με την κοινωνία δίπλα μας να απαιτήσουμε την τροποποίηση του.
Οι πλειοψηφούσες όμως παρατάξεις έμειναν μόνο στη φραστική καταδίκη του προϋπολογισμού ενώ στην πράξη τον ψήφισαν αποδεχόμενες για άλλη μια φορά τα εκβιαστικά διλλήματα. Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε ότι αυτή τη φορά οι μνημονιακές παρατάξεις δεν βγήκαν αλώβητες. Κάποιοι κατανοώντας τα αδιέξοδα της συνεχούς αποδοχής καταψήφισαν τον προϋπολογισμό μαζί με την ελάσσονα αντιπολίτευση απαιτώντας και αυτοί την  σωτηρία του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Για την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Μαρία Αγγελάκη
Μανώλης Βαρδουλάκης
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates