5/11/13

Κρητικό Eλαιόλαδο: Παραμένει στα "αζήτητα", λόγω...Ισπανίας

Η εξήγηση που δίνουν κύκλοι της αγοράς είναι ότι οι ιδιώτες περιμένουν να δουν τις εξελίξεις στην Ισπανία, ανησυχώντας ότι μπορεί να πληρώσουν σήμερα κρητικό ελαιόλαδο σε τιμές μεγαλύτερες από αυτές που θα σηματοδοτήσει η μεγάλη παραγωγή του ισπανικού προϊόντος.
 
Αποτελεί "κοινό μυστικό" ότι γίνονται ελάχιστες αγοραπωλησίες, και σε θεωρητικό πάντα επίπεδο, οι τιμές παραγωγού για το περυσινό ελαιόλαδο κυμαίνονται από 2,50 έως και 3 ευρώ το κιλό.
 

Εν τω μεταξύ, θεωρείται σίγουρο ότι οι ιδιώτες θα εισάγουν φέτος λάδια, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος για το αν θα πρέπει να φοβάται ή όχι, ότι θα υπάρξουν επιτήδειοι που θα τα διακινήσουν στη συνέχεια με κρητική ταυτότητα, κοινώς... να τα νοθεύσουν!

Ποτέ στο παρελθόν- και πάντως σίγουρα όχι τα τελευταία 20 χρόνια- η Κρήτη δεν είχε ζήσει αυτή την περίεργη εικόνα: λιόφυτα χωρίς ελαιόκαρπο, νοικοκυριά χωρίς ελαιόλαδο και μεγάλες συναλλαγές μεταξύ ελαιοπαραγωγών - από αυτούς που δεν έχουν λάδι ούτε για τη σαλάτα τους και αναγκάζονται να αγοράσουν από άλλο παραγωγό, που το κράτησε απούλητο από πέρυσι στις αποθήκες του σπιτιού του.
 
Την ίδια ώρα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών αγοράζει στα 2,50 ευρώ το κιλό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της περυσινής χρονιάς, η ΕΑΣ Ηρακλείου δηλώνει ότι δε θα αγοράσει λάδι κάτω από τα 2,50 με 2,60 ευρώ το κιλό, εάν υπάρξουν παραγωγοί που της φέρουν προϊόν περυσινής χρονιάς, ενώ οι ιδιώτες φοβούνται να αγοράσουν, μη γνωρίζοντας τη διακύμανση των τιμών στο φρέσκο ελαιόλαδο, που σε λίγες μέρες θα κάνει την εμφάνισή του σε ελάχιστες περιοχές και από λίγους παραγωγούς στην Κρήτη.

Μάλιστα, στην υπόλοιπη Ελλάδα η αγορά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου άνοιξε με 2,90 ευρώ το κιλό, στη συνέχεια έπεσε στα 2,60 ευρώ και στο επόμενο διάστημα - σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέσα από την αγορά - φαίνεται ότι θα κινείται μάλλον καθοδικά, εξαιτίας των παιχνιδιών που παίζουν στην παγκόσμια αγορά οι Ισπανοί με τη φετινή παραγωγή τους, που ανέρχεται γύρω στο 1,4 εκατομμύριο τόνους.
 
Και όλα αυτά φαίνεται πως συμβαίνουν, παρότι οι Ιταλοί έμποροι στις πρώτες μέρες της ελαιοκομικής περιόδου αγόρασαν χύμα ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία με 3,10 ευρώ το κιλό.


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates