11/4/11

Ηλιοθερμικό Ακρωτηρίου: off shore επένδυση, σε ήλιο και γραέριο

Μόνο δυσπιστία και καχυποψία μπορεί να προκαλέσει η εμφάνιση μιας off shore εταιρείας, με ανύπαρκτη παρουσία στο διαδίκτυο στην υπόθεση του ηλιοθερμικού πάρκου που επιχειρείται να δημιουργηθεί στον κάμπο του Ακρωτηρίου, σε έκταση της Μονής Γουβερνέτου. Το θέμα ανακίνησε η άδεια που χορήγησε τελικά (ενώ στην αρχή την είχε απορρίψει) η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη NATURA POWER ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε. η οποία εκπροσωπείται κατά 100% από την TSAMANIA ENTERPRISES COMPANY LTD. Το σημαντικό είναι, πως η εταιρεία που έχει νοικιάσει 2150 στρέμματα από το Μοναστήρι προς 285.000 ευρώ το χρόνο, πρόκειται να εγκαταστήσει, εκτός από την ηλιοθερμική μονάδα και μία συμβατική που θα καίει LPG, δηλαδή, υγραέριο (μίγμα προπανίου και βουτανίου σε υγρή μορφή) και ότι το ηλεκτρικό ρεύμα θα μεταφέρεται στη ΔΕΗ είτε με πυλώνες υψηλής τάσης, είτε με υπόγεια καλωδίωση. Οι εγκαταστάσεις των παραβόλων και του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού σύμφωνα με την εταιρεία θα καλύψουν γύρω στα 550 στρέμματα.
Τι αναφέρει η άδεια της ΡΑΕ:
-Ο ηλιοθερμικός σταθμός θα αποτελείται από παραβολικά κάτοπτρα τα οποία θερμαίνουν υγρό μέσο με το οποίο γίνεται παραγωγή θερμού ατμού ο οποίος τελικώς χρησιμοποιείται σε στροβιλο-γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
-Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του σταθμού παραγωγής ανέρχεται σε 50 MWe. -Η μέγιστη αποδιδόμενη στο δίκτυο ισχύς ανέρχεται σε 50 MWe.
-Ο ηλιοθερμικός σταθμός περιλαμβάνει σύστημα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας που αποτελείται από δύο δεξαμενές άλατος, για τη λειτουργία του σταθμού στο ονομαστικό του φορτίο και για χρονικό διάστημα 7 ωρών.
-Η αδειούχος δύναται να εγκαταστήσει στο χώρο του σταθμού βοηθητικούς συμβατικό (ούς) λέβητα(ες) συνολικής ισχύος 109,8MWth κατά μέγιστο με χρήση συμβατικού καυσίμου (LPG). -Ο κάτοχος της άδειας δύναται να εγκαταστήσει στο χώρου του σταθμού εφεδρικό Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος ισχύος περί τα 2600 KVA συνεπικουρούμενο από συσσωρευτές. Πιο αναλυτικά στοιχεία δίνει η παρουσίαση που είχε κάνει ο ίδιος ο εκπρόσωπος της ΝATURA POWER σε ημερίδα που είχε γίνει στα Χανιά για την προώθηση της επένδυσης: «Ο ΗΣΠΕ θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία των παραβολικών συλλεκτών για δέσμευση της ηλιακής ακτινοβολίας, μέσω των οποίων θα θερμαίνεται φορέας μεταφοράς θερμότητας (λάδι), ο οποίος με τη σειρά του μέσω εναλλάκτη θα ατμοποιεί νερό το οποίο θα κινεί ατμοστρόβιλο και γεννήτρια για την παραγωγή ενέργειας. Για το συγκεκριμένο έργο, έχει επιλεγεί η χρήση παραβολικών συλλεκτών, που συλλέγουν και στέλνουν το φώς του ηλίου σε συλλέκτες που βρίσκονται στο κέντρο τους (έναντι της εναλλακτικής τεχνολογικής λύσης με πύργο και επίπεδους συλλέκτες) ώστε να μήν υπάρχει καμμία απολύτως αντανάκλαση φωτός λόγω της γειτνίασης με το αεροδρόμιο Χανίων. Επιπλέον, για το σύστημα ψύξης θα χρησιμοποιηθεί αερόψυκτος ψύκτης ώστε να μην υπάρχει καμμία επίπτωση στο υδατικό περιβάλλον και για να ελαχιστοποιηθεί η όποια απαίτηση σε νερό στα πλαίσια της λειτουργίας του Σταθμού.» Τέλος σύμφωνα με την εταιρεία με την ολοκλήρωση του το έργο θα παράγει το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας στο νομό Χανίων και θα αποδίδει έσοδα από δημοτικά τέλη προς το Δήμο Χανίων 1,5 εκατομύρια ευρώ περίπου, ενώ θα δημιουργήσει 50 νέες θέσεις εργασίας». Ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου αυτού θα είναι όμως μακρύς, αφού: -Η τοπική κοινωνία του Ακρωτηρίου δε συναινεί και ο νέος Δήμος Χανίων είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη του την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ακρωτηρίου. Με τις αιτιάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου εξάλλου συμφωνεί και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων που έχει εκφράσει τη θέση «ειδικά στην περίπτωση του Ακρωτηρίου, πάντως, χρειάζεται να αποφευχθούν τα μεγάλα μεγέθη, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με τεχνολογία που δεν έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα παρα μόνο πειραματικά σε μικρή κλίμακα (Ηλιοθερμικός σταθμός) και με δεδομένο το γεγονός πως το Ακρωτήρι είναι μια μικρή περιοχή βεβαρυμένη με πολλές δραστηριότητες».
-Πρέπει να καμφθούν τα εμπόδια που μπορεί να παρουσιάσει η Αρχαιολογία, καθώς η περιοχή γύρω από τα μοναστήρια είναι αρχαιολογική ζώνη.
-Το κόστος από την υπογειοποίηση των καλωδίων που θα διασχίζουν όλο το Ακρωτήρι θα είναι τεράστιο και θα πρέπει να θεωρείται απίθανο να δεχτούν κάτοικοι να περάσουν μέσα από τα χωράφια και τα οικόπεδά τους. Να σημειωθεί πάντως, πως η εταιρεία θα εξυπηρετηθεί πολύ και από τη δημιουργία του Υποσταθμού Υψηλής Τάσης που συνέπεσε να θέλει να κατασκευάσει η ΔΕΗ στο Πιθάρι (βλέπε ανάλογο ρεπορτάζ). Ετσι, η εταιρεία θα γλιτώσει το κόστος της μισής διαδρομής προς την Ξυλοκαμάρα.
-Η εταιρεία πρέπει να καταθέσει μια πειστική περιβαλλοντική μελέτη για να πάρει τις υπόλοιπες υπογραφές, απαντώντας σε ερωτήματα όπως, που θα βρεί και σε τι ποσότητα το νερό που θα χρησιμοποιήσει, τι θα κάνει με τα υγρά απόβλητα της εγκατάστασης, πώς θα αξιοποιήσει τα υπόλοιπα 1600 περίπου στρέμματα που παραμένουν κενά, ποιος και πώς θα επιβλέπει τα μέτρα ασφαλείας για τη χρήση του καυσίμου κ.α. Η διάχυτη εξάλλου δυσπιστία ως προς το αν η ΝATURA POWER θα εφαρμόσει αυτά που λέει και θα σεβαστεί το περιβάλλον της περιοχής που θα τη φιλοξενήσει, ενισχύεται από το γεγονός ότι η εταιρεία που παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος (Tsamania Εnterprises) δεν φαίνεται να έχει έδρα στην Ελλάδα, ούτε παρουσία στο διαδίκτυο (πράγμα που επιβάλλεται για μια σοβαρή εταιρεία που κάνει τόσο μεγάλες επενδύσεις) ενώ δεν παρουσιάζονται ούτε φυσικά πρόσωπα. Είναι εξάλλου, πολύ νωπά τα γεγονότα του Βατοπεδίου με τις off shore εταιρείες του, και οι ανάλογες εταιρείες που φιλοξενούν στο εξωτερικό τα χαμένα λεφτά των ελλήνων.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ LPG Το LPG (Liquefied Petroleum Gas) αποτελεί εναλλακτικό καύσιμο φιλικό προς το περιβάλλον αντίστοιχης θερμογόνου δύναμης με τη βενζίνη. Αποτελεί προϊόν διύλισης του πετρελαίου και έτσι υπάρχει σε περίσσεια. Σε μικρή σχετικά πίεση υγροποιείται και έτσι μεταφέρεται εύκολα σε κλειστές δεξαμενές. Όταν είναι αναμεμιγμένο με τον αέρα, το υγραέριο (υπό ορισμένες συνθήκες) σχηματίζει εκρηκτικό μίγμα. Διαρροή μικρής σχετικά ποσότητας υγρού υγραερίου μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο όγκο αέριας φάσης και συνεπώς μεγάλο όγκο εκρηκτικού μίγματος. Χρησιμοποιείται παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες και για την κίνηση οχημάτων. Υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν πάνω από 10 εκατομμύρια οχήματα με LPG!

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Η Οδηγία του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ (UNEP) σε σχέση με τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά τη εγκατάσταση και λειτουργία των ηλιοθερμικών συστημάτων αναφέρει ότι, το ψυκτικό νερό που χρησιμοποιείται και το οποίο μετά την επεξεργασία του αποβάλλουν, με πιθανές επιπτώσεις στην πανίδα της θάλασσας (ευτροφισμό, επιδράσεις στα ψάρια και την υδρόβια πανίδα, αυξημένη περιεκτικότητα οξυγόνου στον υδροφόρο ορίζοντα) λόγω της χημικής του σύστασης. Τέλος, η οδηγία αναφέρεται στα προβλήματα αποδοχής τέτοιων εγκαταστάσεων από τις τοπικές κοινωνίες, εστιάζοντας στη χωροθέτησή τους κοντά σε κατοικημένες περιοχές, σε περιοχές οικολογικά σημαντικές ή φυσικού αισθητικού κάλους, στο μέγεθος εγκατάστασης, στην αλλαγή που επιφέρει στις χρήσεις γης και την ανάπτυξη πρακτικών διαχείρισης του υδροφόρου ορίζοντα όπου αυτές υπάρχουν. Επίσης αναφέρεται στο πρόβλημα της οπτικής επαφής όσον αφορά στα κοίλα παράβολα και τους πύργους ισχύος που απαιτούν μεγάλες εκτάσεις για την τοποθέτηση καθρεπτών. Τέλος, αναφέρει η Οδηγία του ΟΗΕ, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και η χωροταξία μιας περιοχής αποτελούν κριτήρια για την κοινωνική αποδοχή ενός ηλιοθερμικού πάρκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates