Πηγή: http://www.gkourou.com
Αλλάζει άρδην ο χάρτης της δημόσιας περιουσίας. Η Real News αποκαλύπτει σήμερα τα επίμαχα σημεία από τις 77 νομοθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε χρόνο –ρεκόρ, έως τα τέλη Αυγούστου, ενόψει της της έκθεσης της τρόικας και του Eurogroup του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αρθούν τα «γραφειοκρατικά» εμπόδια και να ανοίξει ο δρόμος των αποκρατικοποιήσεων για όλα τα φιλέτα του Δημοσίου.
Προωθούνται άρσεις περιορισμών για όλες ανεξαιρέτως τις αποκρατικοποιήσεις. «Εύκολες» και «δύσκολες». Από το IBC και τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ που θεωρούνται «ασπιρίνες» και έχουν ήδη πάρει το πράσινο φως των πολιτικών αρχηγών μέχρι τη ΔΕΗ και τις εταιορείες υδάτων που αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια και για τις οποίες δεν ελήφθησαν αποφάσεις στη σύσκεψη του Μαξίμου. Συμπεριλαμβάνονται και οι παρεμβάσεις στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας με πολιτική, οικονομική και κοινωνική σημασία.
Ένας σημαντικός τομέας είναι οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες που μπαίνουν κι αυτές στο τραπέζι. Οι τελικές αποφάσεις θα επηρεάσουν άμεσα εργαζόμενους σε τοπικές κοινωνίες. Οικονομικά συμφέροντα, εγχώριοι και ξένοι μνηστήρες θα επιδοθούν σε ένα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ, τουλάχιστον για τις κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις.
Στις 77 ρυθμίσεις που αίρουν περιορισμούς κατονομάζονται όλα τα «ασημικά» του κράτους:
ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία, ΕΛΤΑ,ΕΛΠΕ,ΔΕΗ,λιμάνια ,αεροδρόνμια, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΔΙΕ.ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, Εγνατία Οδός, ΛΑΡΚΟ, ακίνητα του Δημοσίου, IBC, Αφάντου Ρόδου, Κασσιόπη Κέρκυρας, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κλπ.
Τα πρώτα 10 έργα τα οποία θεωρούνται πιο ώριμα τα παρουσίασαν αναλυτικά στη σύσκεψη των αρηχών ο νέος πρόεδρος του ταμείου αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) , καθηγητής Τάκης Αθανασόπουλος και ο νέος διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης. Είναι: Ελληνικό, Αφάντου, IBC, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ κλπ, πρόκειται για αποκρατικοποιήσεις χαμηλής πολιτικής. Τα καυτά μέτωπα θα συζητηθούν αργότερα.
Η ανάγκη επίλυσης των «γραφειοκρατικών» κωλυμάτων επισημάνθηκε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη την περασμένη Δευτέρα στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Καταργείται πλέον το ελάχιστο ποσοστό που έπρεπε να διατηρεί το Δημόσιο και το οποίο κυμαινόταν γύρω στο 51%. Καταργείται και το άρθρο 11 του ν. 3136/2008 , το οποίο προέβλεπε ότι για τις εταιρείες στρατηγικού χαρακτήρα και ιδιαίτερα όταν έχουν να κάνουν με εθνικά δίκτυα υποδομών για να αποκτήσει ιδιώτης ποσοστό άνω του 20% έπρεπε να δώσε την έγκρισή της η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.
Μερικές από τις εταιρείες για τις οποίες αίρονται οι συγκεκριμένοι περιορισμοί είναι τα ΕΛΠΑ, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ , οι ανά την Ελλάδα οργανισμοί λιμένων, οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ κλπ.Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, με επιστολή του (6 Αυγούστου) προς τα εννέα υπουργεία που εμπλέκονται, τα καλεί να έχουν ολοκληρώσει τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες και να έχουν λύσει τις εκκρεμότητές τους «μέχρι την ημερομηνία επανέναρξης της Βουλής» δηλαδή στις 21 Αυγούστου. Το μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν το Οικονομικών, το Ανάπτυξης και το Περιβάλλοντος σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου