13/12/13

Ο Γ. Σταθάκης εισηγητής της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς

Τις προτάσεις-τροπολογίες που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Βουλή, σχετικά με τους πλειστηριασμούς και τα «κόκκινα» δάνεια, παρουσίασε στην Ολομέλεια ο βουλευτής Χανίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Σταθάκης.
Κατά την τοποθέτησή του σημείωσε πως πρόκειται για μείζον κοινωνικό ζήτημα, που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες εξαιτίας της ανευθυνότητας της κυβέρνησης, η οποία δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση ούτε αποσαφηνίζει αν γίνεται ή όχι διαπραγμάτευση με την τρόικα και τις τράπεζες, ενώ τη σύγχυση μεγεθύνουν διάφορες διαρροές.

Στο τέλος του χρόνου λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως όριζε ο «νόμος Κατσέλη», χωρίς να υπάρχει μνημονιακή δέσμευση για άρση της και με δεδομένο ότι το μεσοπρόθεσμο προβλέπει τη θέσπιση μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2014 νέου καθεστώτος ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων.
Κατά τον κ. Σταθάκη, η ασαφής διακήρυξη της κυβέρνησης πως θα προστατέψει την πρώτη κατοικία όσων έχουν πραγματική ανάγκη ανοίγει από μόνη της το θέμα. Το όριο αυτήν τη στιγμή έχει οριστεί στα 200.000 ευρώ, όμως φαίνεται πως η σχετική συζήτηση παραμένει σε εξέλιξη. Μάλιστα, δημιουργείται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση δε θα διστάσει να προχωρήσει ακόμα και σε μονομερείς αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικα.
Η τρόικα από τη μεριά της προφανώς επιθυμεί την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών με εξαίρεση συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και διαπραγματεύεται τις λεπτομέρειες.
Σημαντικό παράγοντα σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συνιστούν και οι τράπεζες, καθώς τα στεγαστικά δάνεια φτάνουν σχεδόν στα 80 δισεκατομμύρια και τα «κόκκινα» στο 28% του συνόλου, σύμφωνα με την προηγούμενη μελέτη της BlackRock. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέγεθος που ασφαλώς θα παίξει ρόλο στη διαπραγμάτευση.
Την κατάσταση περιπλέκει περαιτέρω η εμπλοκή των περίφημων distressed funds, τα οποία έχουν πυκνώσει τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα περιμένοντας την απελευθέρωση των «κόκκινων» δανείων που θα αποτελέσουν αντικείμενο αγοραπωλησιών.
Στις ακραίες αυτές συνθήκες κατά τις οποίες η κυβέρνηση αρνείται να κάνει το προφανές και αυτονόητο, να ξεκαθαρίσει ποια είναι η πολιτική της απέναντι σε αυτό το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της χώρας, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταθέτει δύο απλές προτάσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί μια στοιχειώδης ισορροπία: να παραταθεί το σημερινό καθεστώς ως έχει για ένα χρόνο μέχρι να βρεθεί λύση και να απαγορευθεί στο διάστημα αυτό οποιαδήποτε πώληση από την πλευρά των τραπεζών και αγορά από τα distressed funds «κόκκινων» δανείων.
Πρόκειται, κατέληξε ο κ. Σταθάκης, για δύο απλές προτάσεις που διασφαλίζουν το ελάχιστο μέσα στη δραματική αυτή κατάσταση που βιώνει η κοινωνία: την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates