8/5/14

Πολιτικές Διαχείρισης Προβλημάτων του Ακρωτηρίου (Μερος 3ο): Τουρισμός

του Γιώργου Γυπάκη, Δημοσιογράφου
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Ακρωτηρίου με την Πρωτοβουλία Πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση - Πρώτα ο Ανθρωπος
Κατ' αρχήν, χρειάζεται μία οργανωμένη, μελετημένη, μακροπρόθεσμη τουριστική αναπτυξιακή στρατηγική. Που θα χωρίζει, όπως έχουμε ξαναγράψει, το Ακρωτήρι σε ζώνες ανάπτυξης, ανάλογα με τη μορφολογία των περιοχών και τις δραστηριότητες που συμβαίνουν σε αυτές.
Γενική Κατεύθυνση

Αξιοποίηση των ειδικών χαρακτηριστικών του Ακρωτηρίου με μια μελέτη που θα τα ενοποιεί. Το ξηρό κλίμα, η μοναδική χλωρίδα με υπερσυγκέντρωση αρωματικών και αρτυματικών φυτών, η γεωμορφολογία με τα φαράγγια, τα σπήλαια, τους απόκρημνους βράχους και η ύπαρξη Βυζαντινών και ενετικών θρησκευτικών μνημείων που όλα συνδέονται μεταξύ τους ακόμα και με νοητούς οδικούς άξονες, διαμορφώνουν ένα χάρτη πολιτιστικών-φυσιολατρικών διαδρομών.
Ενας δεύτερος τομέας είναι ο αθλητικός τουρισμός. Με την ολοκλήρωση του Κολυμβητηρίου και του Ποδηλατοδρομίου (κάποτε) ο Δήμος θα πρέπει να δει την εκμετάλλευση τους, όχι μόνο ως προς το εντόπιο δυναμικό, αλλά και ως προς το τουριστικό δυναμικό. Οι αθλητικές διοργανώσεις και η χρήση των υποδομών ως προπονητικές δημιουργούν από μόνες τους μια τέτοια κατεύθυνση, που ο Δήμος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί. Μια πρόταση προς εξέταση αφορά ειδικά την ποδηλασία και με την ολοκλήρωση του ποδηλατοδρομίου θα πρέπει να δούμε, αν η Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου μπορεί να προβληθεί ως "ποδηλατική" πράγμα που προϋποθέτει όμως τη σήμανση ειδικών ποδηλατικών λωρίδων σε κάποιες διαδρομές.

Οι Ζώνες

Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει τις τουριστικές παραλίες Καλαθά-Τερσανά- Σταυρό, η δεύτερη το κεντρικό και ορεινό Ακρωτήρι και η τρίτη τα «στρατοκρατούμενα χωριά» και το Μαράθι.
1η Ζώνη: Καλαθάς, Χωραφάκια-Τερσανάς, Σταυρός
Η παραλία του Καλαθά είναι η κατάληξη μιας ωραίας διαδρομής στο αναξιοποίητο φαράγγι του Καλαθά. Το φαράγγι θα μπορούσε να καθαριστεί και να αναδειχθούν τα μονοπάτια του και να διαμορφωθεί έτσι ώστε να αναδεικνύεται η συγκέντρωση των αρωματικών θάμνων που υπάρχουν εκεί (φασκομηλιές, δίκταμο). Είναι μια ανοιξιάτικη διαδρομή , που σημαίνει ότι η παραλία θα πρέπει να είναι επισκέψιμη και καθαρή από τις αρχές της άνοιξης.
Εχει προταθεί τεκμηριωμένα η δημιουργία αναρριχητικών πιστών στην περιοχή, καθώς και καταδυτικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλαθά και Αγίου Ονουφρίου.
Οι παραλίες Τερσανά - Μαχαιρίδας δένονται κι αυτές με τη φυσική ομορφιά της περιοχής, τη λίμνη και τη μικρολίμνη στη Μαχαιρίδα, υδροβιότοποι που σήμερα καταπατούνται και καταστρέφονται, το εκκλησάκι του Χριστού και το μικρό νεώριο στον Τερσανά. Οι επισκέπτες αξιοποιούν από μόνοι τους το συνδυασμό αυτό και τους βλέπουμε συχνά σε περιπάτους και ποδηλατικές βόλτες ανάμεσα στα σημεία ενδιαφέροντος. Η προστασία των υδροβιότοπων είναι η σημαντικότερη παρέμβαση που πρέπει να γίνει εκεί, παρέμβαση στην οποία εμπλέκονται όχι μόνο ο Δήμος, αλλά δυστυχώς και οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές.
Από τη Μαχαιρίδα και μετά, η διαδρομή ως το Σταυρό είναι η καλύτερη ποδηλατική διαδρομή που θα μπορούσαμε να φανταστούμε και μπορεί να δημιουργηθεί ένα τρίγωνο ποδηλατικών διαδρομών με τα Χωραφάκια (κι ακόμα καλύτερα ως την Αγία Τριάδα).

Ο Σταυρός, υποβαθμίζεται συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια ενω θα μπορούσε, μετά την ανάπλαση της πλατείας να μετατραπεί, ανέξοδα σχεδόν αλλά με λίγη φαντασία, σε ένα παραθεριστικό και τουριστικό κέντρο υψηλού επιπέδου, το επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης του Ακρωτηρίου. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τα κοινά όλα αυτά τα χρόνια, δε γνωρίζουν τίποτα για την αξιοποίηση των δημοτικών χώρων εκτός από το τους "τσιμεντοποιούν" να τους μετατρέπουν σε αναψυκτήρια, να επιτρέπουν κάθε λογής αυθαιρεσίες και καταπατήσεις ή να τους ξεπουλάνε σε ιδιώτες εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Εχω καταθέσει εδώ και πολλά χρόνια την πρότασή μου -και στις δημοτικές αρχές του Ακρωτηρίου- που απορρίπτει τη λύση του αναψυκτηρίου το οποίο λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις όμορες επιχειρήσεις.
Η κεντρική παραλία του Σταυρού, εκτός από κατάληξη της "ορεινής διαδρομής" μέσω των Μοναστηριών και μιας ποδηλατικής διαδρομής (Χωραφάκια - Σταυρός - Τερσανάς) είναι ένας πυρήνας δραστηριοτήτων. Ένα πληροφοριακό περίπτερο στο κτίριο της πλατείας (που θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως δημοτικό αναψυκτήριο), θα αναδείκνυε το αρχαίο λατομείο και την ιστορία του και θα μπορούσε να αποτελεί πόλο για έναν πιο εξειδικευμένο τουρισμό δίνοντας πληροφορίες για τη γεωτεκτονική μορφολογία του Ακρωτηρίου που είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες στη νότια Ευρώπη, αλλά και ως κέντρο τουριστικών πληροφοριών για όλο το Ακρωτήρι, που θα παρέχει πληροφορίες για τα καταλύματα της περιοχής, τις διαδρομές και τα αξιοθέατα του Ακρωτηρίου. Θα μπορούσε ακόμα να δημιουργηθεί μια εμπορική δράση που θα περιλαμβάνει από ενοικίαση ποδηλάτων μέχρι οργάνωση μικρών εκδρομών με βάρκα γύρω από το βουνό του Σταυρού. Μια εν πλω διαδρομή θα αξιοποιούσε τη μοναδική βραχώδη μορφολογία ως το φαράγγι του Αγίου και ακόμη πιο πέρα, ως τα Σεϊτάν λιμάνια. 
Εχουμε αναφερθεί στο πώς θα μπορούσε να αναβαθμιστεί η περιοχή του Σταυρού με δενδροφυτεύσεις και εξωραϊσμούς, ώστε να αναδειχθεί ένας πιο "ελίτ" χαρακτήρας στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη και την ύπαρξη των όποιων ξενοδοχειακών υποδομών υπάρχουν εδώ. Δενδροφυτεύσεις με τα ανάλογα είδη θα δημιουργήσουν στα πρανή των δρόμων μια αίσθηση δροσιάς, καταλύοντας το ξερό τοπίο και προκαλώντας στους τουρίστες την αίσθηση μιας νοικοκυρεμένης, υψηλού επιπέδου ζωής, παραθεριστικής περιοχής, αντί της μίζερης, πρόχειρης, υποβαθμισμένης εικόνας που δίνει τώρα η περιοχή, παρά τους χωρίς σχέδιο και μεμονωμένους εξωραϊσμούς που έχουν γίνει ρουσφετολογικά .
2η Ζώνη: Το ορεινό και κεντρικό Ακρωτήρι

Για την ορεινή ζώνη υπάρχει η πρόταση για τη δημιουργία σπηλαιολογικού πάρκου, ανεξάρτητα από το Σπηλαιολογικό Μουσείο που έμεινε στα χαρτιά Εν πάση περίπτωση, ο ορεινός όγκος θα πρέπει και εδώ, να συνδεθεί με τις άλλες ζώνες, και με την κύρια διαδρομή που θα διασχίζει το κεντρικό Ακρωτήρι. Πολιτιστικές - Φυσιολατρικές διαδρομές υπάρχουν κι αλλού και θα μπορούσαμε να πάρουμε σαν οδηγό τις προσπάθειες αυτές. Οι άνθρωποι χαράζουν δρόμους, περιπατητικές διαδρομές και μονοπάτια, τα οποία περνούν από τα πιο όμορφα χωριά, τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα (βυζαντινές εκκλησίες κ.α.) και τα πιο όμορφα φυσικά τοπία (δάση, ποτάμια, μύλους, φαράγγια, σπηλιές κ.α.)- Κι αυτά τα αξιοποιούν γνωρίζοντας πώς να χειριστούν τα γραφεία που διακινούν τους τουρίστες. Οι ιδιώτες επενδύουν πάνω σε αυτές τις διαδρομές και οι Δήμοι κάνουν ότι μπορούν για να τις αναδείξουν. Μπορείς σε μία μέρα μέσα, ακολουθώντας μία συγκεκριμένη διαδρομή, να περάσεις από τα ωραιότερα μέρη του Δήμου Αρμενων για παράδειγμα και να ξοδέψεις τα λεφτά σου στο ενδιάμεσο και στο τέλος, στις παραλίες, τις ταβέρνες και τα καφέ της περιοχής. Αλλά οι αποκορωνιώτες έχουν επίγνωση της αξίας της διατήρησης της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Εμείς, ούτε ένα από τα βυζαντινά ή βενετσιάνικα μνημεία μας προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε, πέρα από τα αυτονόητα (Αη Γιάννης Ελεήμονας, Αγ. Τριάδα, Γουβερνέτο κ.α.). Θα έπρεπε
να τεθεί
άμεσος στόχος του Δήμου η αποκατάσταση και η συντήρηση των βυζαντινών εκκλησιών του Βόθωνα και του Αρωνίου, αλλά να μη μείνουμε εκεί. Ανάλογα μνημεία υπάρχουν στις Στέρνες (κατακόμβες, Μαραθόσπηλιο) κι αλλού διάσπαρτα μέσα στο Ακρωτήρι. 

 
3η Ζώνη: Οι στρατοκρατούμενες περιοχές
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί στο αλσύλιο που υπάρχει στο Λουτράκι "απαγορεύεται το κάμπιγκ". Όχι μόνο θα έπρεπε να επιτραπεί, αλλά, θα έπρεπε να προτρέπεται κιόλας, σε όλο το Μαράθι, όπου υπάρχουν κατάλληλοι χώροι να γίνεται κάμπιγκ. Στην περιοχή αυτή τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σοβαρές πολεοδομικές (και όχι μόνο) παραβάσεις, καταπατήσεις αιγιαλού και αρχαιολογικών χώρων, που θα πρέπει να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν όπου γίνεται. Επίσης υπάρχει ένας σχεδιασμός για εγκατάσταση νέων οχλουσών δραστηριοτήτων όπως μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εγκαταστάσεις καυσίμων, οι οποίες «προωθούνται» από συγκεκριμένα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτές οι ιδέες εγκαταλείπονται.
Εχει καθιερωθεί ο κόλπος της Σούδας και οι γύρω απ αυτόν εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και των αμερικανών ως το επίκεντρο των αντιπολεμικών εκδηλώσεων των απανταχού ευρωπαϊκών κοινωνικών κινημάτων. Να αξιοποιήσουμε τη δυναμική αυτή και να θεσμοθετήσουμε ένα ετήσιο αντιπολεμικό κάμπιγκ με παράλληλες εκδηλώσεις (συναυλίες κ.α.) στην περιοχή.
Από την Περβολίτσα ως το Λουτράκι, κι από τον Παζινό ως το Μουζουρά, δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείς να το θαυμάσεις και να διαμαρτυρηθείς ταυτόχρονα για την καταστροφή του. Εδώ διδάσκεται η Ευρώπη τη μόλυνση. Ο Κουρουπητός είναι ένα διεθνές "μουσείο" της ιστορίας διαχείρισης των απορριμμάτων. Και μόνο για τη συμβολική διάσταση που έχει πάρει ο χώρος θα έπρεπε να διοργανώνουμε στο Ακρωτήρι διεθνή συνέδρια περιβαλλοντολόγων και διαχειριστών ρύπανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates