18/5/11

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΣΕ ΣΗΦΗ ΒΑΛΥΡΑΚΗ: ΕΦΙΚΤΗ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Οι αρχαιότητες που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Εθνικό Στάδιο Χανίων δεν κρίνονται διατηρητέες (πλην του βορείου τμήματος) και συνεπώς δεν αποκλείεται η ανάπλαση του Σταδίου και η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης, απαντά ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Χανιώτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.
Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για να υλοποιηθούν τα προαναφερόμενα επισημαίνει ο Υφυπουργός, είναι η κατάθεση συγκεκριμένης μελέτης με οριοθέτηση του χώρου στάθμευσης ώστε να επικεντρωθεί η έρευνα εκεί και να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο η αρχαιολογική έρευνα.
Στο βόρειο τμήμα του Σταδίου μένει να διευκρινιστεί το είδος και η έκταση των κατασκευών, ενώ σήμερα σημειώνει ο κ. Νικητιάδης, οι αθλητικές δραστηριότητες εξυπηρετούνται από το υπάρχον στάδιο και το πρόβλημα ανάγεται κυρίως στην μη ύπαρξη χώρου στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή του Σταδίου.
Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο ο Υφυπουργός υπενθυμίζει ότι «το 2001 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΓΓΑ (ΣΑΜ 016), εντάχθηκε το έργο με τίτλο: «Ε.Σ. Χανίων - Μελέτη κατασκευής κερκίδων», προϋπολογισμού 880.410,86 €.
Έγινε η προκήρυξη διαγωνισμού και ο ανάδοχος εκπόνησε τη προμελέτη.
Η μελέτη δεν προχώρησε στα επόμενα στάδια (οριστική, εφαρμογής) διότι υπήρξαν αντιδράσεις σχετικά με το ύψος των κερκίδων (κυρίως λόγω στεγάστρου) αλλά και του όγκου τους (5.000 θέσεων) καθώς και από την αδυναμία εξεύρεσης των απαραίτητων θέσεων στάθμευσης (250) που αρχικά προβλέπονταν στους γύρω δρόμους. (Με δέσμευση των χώρων για το σκοπό αυτό, αλλά χωρίς την συναίνεση του Δήμου).
Άλλη λύση συνεχίζει, θα ήταν να κατασκευασθεί υπόγειο Parking κάτω από το στάδιο.
Επιπροσθέτως η δοκιμαστική ανασκαφική έρευνα στο χώρο του Εθνικού Σταδίου Χανίων από την ΚΕ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κατά τα έτη 2005 και 2009 αποκάλυψε μεγάλο και σημαντικό τμήμα του αρχαίου νεκροταφείου των υστεροκλασικών - ελληνιστικών χρόνων, καθώς και κατασκευές που σχετίζονται με τη λειτουργία του (τμήμα δρόμου και περιβόλου).
Το νεκροταφείο φαίνεται να εκτείνεται κάτω από το μεγαλύτερο μέρος του Σταδίου, βορειοανατολικά, ανατολικά και νότια, ενώ προς βορρά εντοπίζονται ο δρόμος και άλλες κατασκευές.
Οι εργασίες καταλήγει στην απάντηση του ο Υφυπουργός, δεν ολοκληρώθηκαν λόγω διακοπής της χρηματοδότησης και τα σκάμματα στο βόρειο και ανατολικό τμήμα παρέμειναν ανοιχτά μέχρι να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πίστωση για τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates