16/6/11

Σύντομα Υπογράφεται η Σύμβαση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χανίων


Πολύχρονες καθυστερήσεις για τις οποίες θα έπρεπε να αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες από πολλά πρόσωπα κρατούν άλυτο το κορυφαίο πρόβλημα του ενιαίου Δήμου Χανίων. Ολοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι των τελευταίων Δημοτικών Εκλογών τόνιζαν προεκλογικά ότι θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα του νέου Δήμου. Ετσι, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Χανίων και της αναδόχου μελετητικής Εταιρείας, που θα εκπονήσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χανίων που θα περιλαμβάνει τη γεωγραφική περιοχή που ορίζεται από τους πρώην Δήμους Χανίων, Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου και Σούδας. Αν και το συμβατικό χρονοδιάγραμμα σύνταξης της μελέτης είναι 15 μήνες, κατά κοινή ομολογία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από τρία έως πέντε χρόνια. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χανίων αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει σαφής διάκριση και καθορισμός των χρήσεων γης που θα αναπτυχθούν στο νέο Μητροπολιτικό Δήμο των Χανίων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα Πολεοδομικά Σχέδια των πρώην Δήμων Ακρωτηρίου και Νέας Κυδωνίας, που επέλεξαν να εκπονήσουν τα δικά τους σχέδια, καθώς και του πρώην Δήμου Κεραμειών, θα επιδιωχθεί να ενταχθούν και να συνδεθούν εκ των υστέρων σε αυτό.

Σημειώνεται ότι αρχικά είχε αποφασισθεί να συνταχθεί ένα ενιαίο Γ.Π.Σ για όλους τους πρώην Δήμους που περιλαμβάνουν την πολεοδομική ενότητα Χανίων, όμως στη συνέχεια αποχώρησαν οι Δήμοι Ακρωτηρίου και Νέας Κυδωνίας (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας) και απέτρεψαν αυτό το σχεδιασμό. Για τη συγκεκριμένη μελέτη των Χανίων, ο πρώην αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αρης Παπαδογιάννης αναφέρει ότι “από το 2003 ο στόχος όλων μας ήταν να γίνει ένα Ενιαίο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αφού θεωρούσαμε τότε ότι οι περιαστικοί δήμοι των Χανίων μαζί με το Δήμο Χανίων αποτελούν μια ενιαία πολεοδομική ενότητα και θα έπρεπε το ΓΠΣ που χωροθετεί τις χρήσεις γης, να είναι και αυτό ενιαίο.”

Ζωτικής σημασίας -καθώς έχει ήδη χαθεί πολύς χρόνος – είναι να προχωρήσουν τάχιστα και οι μελέτες ΓΠΣ του πρώην Δήμου Νέας Κυδωνίας για την οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης και του πρώην Δήμου Ακρωτηρίου που καθυστέρησε λόγω λαθών στη διαδικασία του διαγωνισμού. Η διαδικασία έμεινε στάσιμη στα χέρια της επιτροπής αξιολόγησης του διεθνούς διαγωνισμού και πρέπει να ολοκληρωθεί και να γίνει η ανάθεση.
Αυτές οι διαδικασίες λέει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης κ. Πιτταριδάκης, “αν σταματήσουν για να ξεκινήσουν ενιαία για όλο το νέο Δήμο θα πάμε πάλι πέντε χρόνια πίσω”. Ο κ. Πιτταριδάκης που από την αρχή υποστήριζε την εκπόνηση ενιαίου ΓΠΣ για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα των Χανίων και των περιαστικών πρώην Δήμων είναι ιδιαίτερα αγχωμένος: “πρέπει όλοι να πέσουμε με τα μούτρα γιατί τα εμπόδια θα είναι πολλά” τονίζει.
Πώς θα συνδεθούν όμως όλ΄αυτά;
Στον πρώην Δήμο Κεραμειών δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα, αφού δεν συμμετείχαν ούτε στην αρχική προσπάθεια για την ενιαία μελέτη. Ετσι, τα Κεραμειά μπορούν με μια προγραμματική σύμβαση να κολλήσουν με τη μελέτη του Δήμου Χανίων. Εαν τρέξουν λοιπόν όλα αυτά, μένει να γίνει ο συντονισμός όλων αυτών. Εχει πει λοιπόν το Υπουργείο ΥΠΕΚΑ και λέμε κι εμείς ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις με τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους θα ανατεθεί η ιστορία του συντονισμού και της παρακολούθησης των ΣΧΟΟΑΠ ή ΓΠΣ που εκτελούνται σ΄ένα “γενικό μελετητή” που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού και της συμβατότητας όλων αυτών. Αρα, είναι σημαντικό το ΓΠΣ του Ακρωτηρίου να τρέξει όπως και αυτό της Ν. Κυδωνίας.
Σημειώνεται ότι για τη μελέτη του ΓΠΣ Χανίων είχε προκηρυχθεί διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός και η ομάδα που ανέλαβε την εκπόνησή του είναι το Γραφείο Δοξιάδη.
Αυτό το τόσο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο θεωρείται απαραίτητο, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η πόλη των Χανίων ασφυκτιά από βιοτεχνίες και άλλες επιχειρήσεις που θα πρέπει ν' αναπτυχθούν στο μέλλον στα ευρύτερα όρια του νέου Δήμου Χανίων. Βεβαίως θα πρέπει να τονιστεί ότι το ΓΠΣ με τη χωροθέτηση των χρήσεων γης, δε θα επιβαρύνει ήδη “επιβαρυμένες” περιοχές αλλά θα λάβει όλα εκείνα τα ποιοτικά κριτήρια και στοιχεία της κάθε περιοχής και με βάση αυτά θα προχωρήσει στη χωροθέτηση των χρήσεων γης”. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο χώρος εναπόθεσης μπαζών, ένα νέο νεκροταφείο κι ένα αθλητικό κέντρο είναι μερικές από τις χρήσεις που πρέπει αν χωροθετηθούν στα πλαίσια αυτής της μελέτης.

Περισσότερα | στη σελίδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates