Ο ΔΣΑ προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του μνημονίου μαζί με Συνδέσμους αξιωματικών και αποστράτων, καθώς και πρώην διπλωματικών υπαλλήλων και ζητάει την ακύρωση σειράς υπουργικών αποφάσεων που περικόπτουν τις αποδοχές και τις συντάξεις. Ειδικότερα, προσέφυγαν: 1) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 2) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, 3) Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας – Στρατού, 4) Ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων τάξεως 1973 και 5) Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων.
Την πρώτη φορά ο ΔΣΑ είχε προσφύγει στο ΣτΕ μαζί την ΑΔΕΔΥ, την ΕΣΗΕΑ, του μηχανικούς, συνταξιούχους, κ.λπ.
Ο ΔΣΑ και οι άλλοι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο Ν. 3845/2010 είναι αντισυνταγματικός καθώς δεν ψηφίστηκε όπως προβλέπει το άρθρο 28 του Συντάγματος από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών. Το εν λόγω άρθρο του Συντάγματος προβλέπει ότι “για την ψήφιση νόμου που κυρώνει συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων όλων των βουλευτών”. Και ο Ν. 3845/2010 περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες θεσπίστηκαν σε εκτέλεση διεθνούς συμφωνίας με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ακόμα, υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες ότι οι περικοπές αποδοχών και συντάξεων πλέον του ότι είναι αντισυνταγματικές, παραβιάζουν και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλά είναι αντίθετες και σε αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Επίσης, οι περικοπές παραβιάζουν το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα και Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου