31/1/12

ACTA: ο νόμος για την πανευρωπαϊκή λογοκρισία στο διαδίκτυο

« Μια νέα παγκόσμια συνθήκη θα μπορεί να επιτρέπει σε ιδιωτικές εταιρείες να αστυνομεύουν όλα όσα κάνουμε στο διαδίκτυο. Την τελευταία εβδομάδα 3 εκατομμύρια από εμάς αποτρέψαμε με επιτυχία τους λογαριασμούς λογοκρισίας των ΗΠΑ. Αν αναλάβουμε δράση τώρα, μπορούμε να αναγκάσουμε το Ευρωκοινοβούλιο για να εμποδίσει αυτή η νέα απειλή για όλους μας:

Αγαπητοί φίλοι,

Την περασμένη εβδομάδα, 3 εκατομμύρια από εμάς απέκρουσαν την επίθεση των ΗΠΑ στο διαδίκτυο!  Όμως, υπάρχει ένας ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος εκεί έξω που απειλεί να σκοτώσει μια και καλή το παγκόσμιο δικτυακό κίνημα για την ελευθερία.

Η ACTA είναι μια νέα παγκόσμια συνθήκη που θα μπορεί να επιτρέπει σε ιδιωτικές εταιρείες να λογοκρίνουν το Διαδίκτυο. Η διαπραγμάτευση για τη συνθήκη που έχει γίνει εν κρυπτώ μεταξύ λίγων πλούσιων χωρών και ισχυρών εταιριών, αφορά την ίδρυση ενός νέου, σκιώδους σώματος δίωξης της παραχάραξης που θα επιτρέπει στα ιδιωτικά συμφέροντα να αστυνομεύουν ό,τι κάνουμε όταν είμαστε σε απευθείας σύνδεση και να επιβάλλει μαζικές κυρώσεις, ακόμη και ποινές φυλάκισης, εις βάρος ανθρώπων που -κατά τα λεγόμενά τους- μπορεί να βλάπτουν τις επιχειρήσεις τους.

Το ευρωκοινοβούλιο αυτή τη στιγμή να αποφασίζει εάν θα επικυρώσει την ACTA. Χωρίς την Ευρώπη, αυτό το παγκόσμιο πλήγμα κατά της ελευθερίας του Διαδικτύου θα καταρρεύσει. Γνωρίζουμε ότι έχουν ήδη εκφραστεί αντιρρήσεις για την ΑCTA αλλά ορισμένα μέλη του ευρωκοινοβουλίου είναι αμφιταλαντευόμενα. Ας τους δώσουμε την ώθηση που χρειάζονται για να απορρίψουν τη Συνθήκη. Υπογράψτε τη διαμαρτυρία κι εμείς θα κάνουμε μια θεαματική παράδοσή της στις Βρυξέλλες, όταν θα φτάσει στις 500.000 υπογραφές:

http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/?vl




Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των τεσσάρων πέμπτων της ανθρωπότητας αποκλείστηκαν από τις διαπραγματεύσεις για την ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement: Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Πλαστογραφίας) ενώ μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες έχουν συνεργαστεί στενά με τα εταιρικά λόμπυ για το πλέξιμο των νέων κανόνων και ενός επικίνδυνα ισχυρού καθεστώτος επιβολής. Η ACTA αφού καλύψει αρχικά τις ΗΠΑ, την ΕΕ και 9 άλλες χώρες θα ξεδιπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Αλλά αν μπορέσουμε να πείσουμε την ΕΕ να πει τώρα όχι, η συνθήκη θα χάσει τη φόρα της και μπορεί να κολλήσει για τα καλά.

Οι καταπιεστικά αυστηροί κανόνες της συνθήκης μπορεί να οδηγήσουν παντού στην τιμωρία ανθρώπων για απλές πράξεις όπως το μοίρασμα ενός άρθρου εφημερίδας ή τη μεταφόρτωση ενός βίντεο από ένα πάρτι όπου η μουσική που ακούγεται προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Πλασαρισμένη σα μια εμπορική συμφωνία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, η ACTA θα μπορεί επίσης να απαγορεύει σωτήρια φάρμακα μόνο και μόνο επειδή θα είναι απατεντάριστα ή να εμποδίζει τους αγρότες από το να έχουν πρόσβαση σε σπόρους που χρειάζονται. Και, το πιο εκπληκτικό, η επιτροπή της ACTA θα έχει εν λευκώ εξουσιοδότηση να αλλάζει τους κανόνες και τις κυρώσεις που προβλέπει η συνθήκη χωρίς κανένα δημοκρατικό έλεγχο.

Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα πιέζουν σκληρά για την επικύρωση της συνθήκης αλλά τώρα το ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται στο δρόμο τους. Ας στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους ευρωβουλευτές για να αντισταθούν στις ομάδες πίεσης και να υπερασπιστούν την ελευθερία του Διαδικτύου. Υπογράψτε τώρα και στείλτε τη διαμαρτυρία σε όλους τους γνωστούς σας:

http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/?vl

Την περασμένη εβδομάδα, είδαμε την αποτελεσματικότητα της συλλογικής μας δύναμης, όταν εκατομμύρια από μας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν τις ΗΠΑ να περάσει σε νόμο για τη λογοκρισία του Διαδικτύου που θα το είχε χτυπήσει στην καρδιά του. Έχουμε ήδη δείξει στον κόσμο πόσο ισχυρή μπορεί να είναι φωνή μας. Ας τη σηκώσουμε και πάλι για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα απειλή.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,

Ντάλια, Αλίς, Πασκάλ, Έμμα, Ρίκεν, Μαρία Παζ και η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz

Περισσότερες πληροφορίες:

Εάν νομίζατε ότι SOPA ήταν κακή, περιμένετε να δείτε την ACTA
http://www.forbes.com/sites/erikkain/2012/01/23/if-you-thought-sopa-was-bad-just-wait-until-you-meet-acta

ACTA εναντίον SOPA: Πέντε λόγοι για τους οποπίους η ACTA είναι χειρότερη απειλή για την ελευθερία στο Διαδίκτυο
http://www.ibtimes.com/articles/286925/20120124/acta-sopa-reasons-scarier-threat-internet-freedom.htm?cid=2

Ποιό είναι το πρόβλημα με την ACTA
http://www.edri.org/edrigram/number10.1/whats-wrong-with-ACTA

Η μυστική συνθήκη: ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement: Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Πλαστογραφίας) και οι επιπτώσεις στην πρόσβαση στα φάρμακα
http://www.msfaccess.org/content/secret-treaty-anti-counterfeiting-trade-agreement-acta-and-its-impact-access-medicines »


Για τη μετάφραση Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates